Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta TASR
5. prosince 2022 16:14
Čas čtení 1:23

Írán: Je rozpuštění mravnostní policie důležitým krokem? Protesty nejspíš nezastaví

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Írán: Je rozpuštění mravnostní policie důležitým krokem? Protesty nejspíš nezastaví
Zdroj: Cemal Yurttas/dia images via Getty Images

Situace v Íránu je komplikovanější, než se může zdát. Rozpuštění mravnostní policie může být spíš symbolickým krokem. Podle části Íránu i nástrojem propagandy.

Protesty se vyplatily, morální policie rozpuštěna? Zní to jako významný krok k posunutí práv žen v Íránu kupředu. Podle serveru The New York Times ale nejsou poslední události v Íránu tak jednoznačně pozitivní, jak by se mohlo zdát.

„Mravnostní policie byla rozpuštěna, ale justice se bude touto společenskou výzvou zabývat i nadále,“ citoval v neděli deník Shark generálního prokurátora Mohammada Džafara Montazerího. Další podrobnosti rozhodnutí nebyly k dispozici. Analytici to však označili za významný dílčí úspěch ženského hnutí v Íránu, napsala agentura DPA. 

Montazerí nerovná se vláda

Podle The New York Times je ale nepravděpodobné, že by mohlo případné rozpuštění morální policie situaci v Íránu zlepšit a protestující uklidnit. Server upozorňuje, že Montazerího vyjádření nemusí reprezentovat finální rozhodnutí teokratické vlády země. Morální policie navíc spadá pod státní policii, nikoliv pod generální prokuraturu.

Televize Al Alam uvedla, že vláda od povinného nošení hidžábu nijak neustupuje. Vyjádření k přehodnocení tohoto nařízení by měly úřady vydat v příštím týdnu.

Podle části svědectví se mravnostní policie v ulicích neobjevuje už téměř měsíc. A její symbolické zrušení považuje část íránského obyvatelstva spíše za taktický nástroj propagandy. Vláda se podle ní snaží odvést pozornost od skutečných požadavků protestujících – ukončení vlády islámské republiky a větší společenské svobody.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Upozornila na to například právnička Šádí Sadr. Na Twitteru argumentovala tím, že hidžáb se i přes symbolické rozpuštění mravnostní policie vynucuje jako povinný ženský úbor. Jeho nošením se podmiňuje například studium na vysoké škole. Podle poslance Džalála Rašídí Kúčího přichází kroky vlády příliš pozdě.

Irán
Zdroj: TASR/AP

„Přál bych si, abychom se tohoto opatření dočkali dříve, než ke všem těmto událostem došlo, protože vidíme, jak některé politiky a chování poškozují stabilitu národa a důvěru veřejnosti ve vládu,“ okomentoval rozpuštění mravnostní policie.

Protesty v Íránu začaly v září po smrti dvaadvacetileté Mahsy Amini, kterou za údajné nedodržování zákona šaría zatkla mravnostní policie.

Domů
Sdílet
Diskuse