Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
5. prosince 2022 16:30
Čas čtení 2:31

Vánoční trhy postavily kromě stánků i zábrany pro bezdomovce. Nemají na to právo, zní z magistrátu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vánoční trhy postavily kromě stánků i zábrany pro bezdomovce. Nemají na to právo, zní z magistrátu
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Pořadatel vánočních trhů zabarikádoval v Praze na nám. Republiky přístup k sezení. „Sedí tam dost často bezdomovci a dělají tam nepořádek,“ uvedla mluvčí společnosti Taiko, která trhy pořádá. Po dotazu Refresheru nařídil Magistrát HMP zábrany odstranit.

Na vánočních trzích v Praze se kromě stánků s občerstvením a dárky objevily také zátarasy bránící odpočinku v jejich blízkosti. Trhy na náměstí Republiky se každoročně odehrávají v blízkosti stanice metra, která kromě vstupu pod zem slouží také k sezení a odpočinku ve veřejném prostoru. Dřevěné zátarasy, které pořadatelé vánočních trhů ke vstupu metra nainstalovali, spustily diskuzi o nehostinné architektuře a diskriminaci lidí bez domova ve veřejném prostoru. 


Refresher se spojil s pořadatelem trhů a ten potvrdil, že zátarasy umístil skutečně z důvodu, aby zabránil bezdomovcům zdržovat se v okolí trhů. „Dáváme to tam my, a ne poprvé. Dáváme to tam proto, že teď v zimě tam lidé vůbec nesedí, ale sedí tam dost často bezdomovci a dělají tam nepořádek. Takže i z hlediska nepořádku a hygieny se to tam dává, protože oni pak obtěžují návštěvníky toho tržiště,“ uvedla Hana Tietze, mluvčí společnosti Taiko, která trhy provozuje. 

Palladium Náměstí republiky.
Palladium Náměstí republiky. Zdroj: Google Maps


Podle Tietze zábrany proti bezdomovcům nejdou proti duchu svátků: „Když vám tam sedí opilí lidi, kteří tam čůrají a dělají všechno možný, a vy tam máte vedle stánek s jídlem a máte si tam dát tu klobásu, tak to je prostě… rozumíte mi,“ dodává s tím, že si není jistá, zda magistrát umístění zátarasů povolil.

Ve jménu byznysu

Podle vedoucího oddělení sociální prevence v Praze 1 Pavla Pěnkavy město povolení k zátarasům, sloužícím na odhánění bezdomovců, nedává. „Na veřejném místě nemá nikdo právo nikoho omezovat, pokud na tom místě nemá organizátor oficiálně pronajatý zábor a neslouží to k nějakému uskladnění nebo nějaké obsluze. V tomto případě to může odůvodnit tak, že to slouží k jeho podnikání, a ten zábor na to dostane. Nemůže ale svévolně zabraňovat jiné prostory, které podléhají právu občana se ve veřejném prostoru pohybovat. Když tam ten člověk nic neprovádí, tak ho nikdo nemůže vyhodit s důvodem, že je to člověk bez domova. To by potom byla diskriminace,“ vysvětluje Pěnkava. „Jestli to je jen preventivně, aby jim neplašil zákazníky, tak k tomu samozřejmě není žádné oprávnění,“ dodal.

Palladium Náměstí republiky.
Palladium Náměstí republiky. Zdroj: Google Maps


Na nehostinnost vůči bezdomovcům, ke které se byznysy operující ve veřejném prostoru často uchylují, upozorňoval například i architekt Adam Gebrian ve svém pořadu PLUS/MINUS, který byl zaměřený na veřejný prostor před obchodním domem Quadrio na Národní třídě, kde úplně chybí lavičky. Dle jeho názoru je to právě kvůli strachu okolních byznysů, které si spojují lavičky s bezdomovci. „Já si myslím, že není možný takovou logiku aplikovat na veřejný prostor v centru Prahy. Není možný říct si OK, my tam lavičky nedáme, tím pádem si na ně bezdomovci nesednou a tím pádem náš byznys bude prosperovat,“ uzavřel v pořadu.

7. prosince 2022 17:30 Čas čtení 6:45 Nepřátelská architektura necílí jen na bezdomovce v Praze. Nutí utrácet i tebe Nepřátelská architektura necílí jen na bezdomovce v Praze. Nutí utrácet i tebe

I přesto Gebrian nemluví přímo o zatarasení již existujícího veřejného prostoru soukromým subjektem. Důvody obou situací jsou stejné – strach z neprosperity podnikání. Jak Refresher zjistil, tento důvod však není oprávněný. Pořadatel trhů navíc neměl povolení cokoliv umisťovat na prostor v přímé blízkosti. Povolení pro zábor prostoru k pořádání vánočních trhů uděluje odbor dopravně správních agend a ten potvrdil slova Pěnkavy.

Volali nám z magistrátu

„V rámci vánočních trhů na náměstí Republiky u OC Palladium bylo povoleno umístění přechodných zařízení pro trhy pouze na pěší pozemní komunikaci,“ uvedla pro Refresher Ludmila Waigertová s tím, že provozovatele trhů vyzvali k okamžitému odstranění neoprávněně umístěných zábran u vstupu do stanice metra.


„Po vašem dotazu nám volali z magistrátu, ať to dáme dolů. Bezdomovci si tam z toho bohužel asi udělají toaletu,“ dodala mluvčí trhů Tietze. 

Architektura, která ve veřejném prostoru znevýhodňuje lidi bez domova, není výsadou pouze soukromých subjektů. Na podobné zátarasy a barikády znemožňující pobyt ve veřejném prostoru upozorňuje například organizace Architektura bez hranic či Platforma pro sociální bydlení. Pokud tě problematika asociální architektury zajímá více, můžeš si o ní přečíst již brzy v připravovaném článku.

Domů
Sdílet
Diskuse