Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová TASR
6. prosince 2022 8:45
Čas čtení 0:55

Indonésie schválila novelu zakazující pohlavní styk mimo manželství, hrozí za něj i vězení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Indonésie schválila novelu zakazující pohlavní styk mimo manželství, hrozí za něj i vězení
Zdroj: Unsplash/Drew Coffman

Nová úprava zákonu platí pro Indonésany i zahraniční návštěvníky země. Za porušení hrozí až jeden rok odnětí svobody.

Indonéský parlament schválil v úterý novelu trestního zákona zakazující mimomanželský pohlavní styk. Za porušení hrozí až jeden rok odnětí svobody. Nová úprava platí pro Indonésany i zahraniční návštěvníky země. Informovali o tom sever CNN a agentura TASR.

„Všichni souhlasili s ratifikací (návrhu změn) zákona,“ řekl zákonodárce Bambang Wuryanto, který vedl parlamentní komisi odpovědnou za revizi novely. 


Schválení této novely přitom mnozí její kritici vnímají jako narušení demokracie. „Vracíme se zpět... represivní zákony by se měly rušit, ale tento návrh zákona dokazuje, že tvrzení zahraničních odborníků o úpadku naší demokracie jsou pravdivá,“ uvedl prezident indonéské pobočky lidskoprávní organizace Amnesty International Usman Hamid.


Naopak do novely trestního zákoníku nezařadili poslanci článek, který by postavil mimo zákon i pohlavní styk mezi osobami stejného pohlaví.

Zákaz antikoncepce a výjimka na interrupci

Indonésie jakožto největší země s muslimskou většinou na světě zaznamenala v posledních letech nárůst náboženského konzervatismu. V některých částech země již platí například zákaz alkoholu a hazardu. V regionu také dochází k veřejnému bičování za řadu trestných činů, mezi které se v islámských zákonech řadí homosexualita a cizoložství.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Nově schválené znění novely také zakazuje propagování antikoncepce a rouhání a opětovně zavádí zákaz urážení indonéského prezidenta a představitelů státních institucí.


Interrupce zůstanou i v novelizovaném trestním zákoníku nelegální, avšak do nového znění byly přidány výjimky pro ženy v ohrožení života a oběti znásilnění. V novém zákoníku zůstal zachován trest smrti, jehož zrušení požadovali ochránci lidských práv.

Domů
Sdílet
Diskuse