Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. prosince 2022 6:00
Čas čtení 6:49
Ondřej Jarůšek

Liver King jedl zvířecí játra i varlata, za steroidy utrácel statisíce a fanouškům lhal. Co o syrových orgánech říká odborník?

SPORT ZDRAVÁ STRAVA ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Brian Johnson alias Liver King se přiznal k braní steroidů poté, co jejich užívání opakovaně popíral. Na kauzu reaguje zakladatel Institutu moderní výživy Lukáš Roubík, který varuje před radami tohoto kontroverzního fitness influencera.

Celým fitness světem v posledních dnech a týdnech otřásla kauza influencera Briana Johnsona, který si na sítích vydobyl slávu pod přezdívkou Liver King. Na Instagramu jej sleduje 1,7 milionu followerů, na TikToku má 3,7 milionu sledujících s více než 70 miliony lajků. Pozornost si získal hlavně díky pojídání syrových jater (odtud přezdívka Liver King, v překladu Král Jater), ale také zvířecích srdcí či varlat.

Johnson propagoval takzvaných „devět principů předků“ a fanouškům tvrdil, že jejich dodržováním (a kupováním suplementů od jeho firmy) budou vypadat jako on. Lidem ale lhal. Na povrch totiž unikla e-mailová konverzace, podle které měl utrácet nejméně 11 000 dolarů měsíčně za steroidy (v přepočtu zhruba 260 000 korun). K užívání steroidů se nakonec pod tlakem médií a fanoušků přiznal.

Syrové maso a vnitřní orgány zvířat mohou obsahovat např. bakteriální původce celé řady onemocnění, anebo dokonce přímo parazity, kterými se člověk při jejich konzumaci následně nakazí. – Lukáš Roubík, zakladatel Institutu moderní výživy

Liver King
Zdroj: Liver King/propagačný materiál

Lhal a naváděl k extrémnímu jídelníčku 

K odhalení Liver Kinga se mezi jinými vyjádřili také odborníci z Institutu moderní výživy (IMV), kteří upozornili na lži a problematické rady, které Liver King svým fanouškům poskytoval. Redakce Refresheru oslovila Lukáše Roubíka, zakladatele IMV a bývalého dvojnásobného mistra ČR v kulturistice, s žádostí o bližší komentář k této kauze a hrozbám, které se pod zavádějícími radami Liver Kinga ve skutečnosti skrývají.

Doporučeno
Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka 24. dubna 2024 7:00

„Největší problém vidím v tom, že Liver King miliony svých sledujících opakovaně naváděl k extrémnímu a potenciálně rizikovému jídelníčku (konzumace syrových vnitřností) s příslibem, že díky tomu získají stejnou svalnatou a vyrýsovanou postavu, jako má on. Jak se ukázalo, postava Liver Kinga je výsledkem příjmu obrovského množství syntetických dopingových látek, jako je růstový hormon a anabolické steroidy, nikoliv výsledkem dodržování ‚principů předků‘ a carnivore diety. Je velmi úsměvné, že na sociálních sítích vystupoval proti ‚chemii‘ a výdobytkům moderní civilizace, a přitom je jeho postava a forma prokazatelně výsledkem masivního zneužívání ‚chemie‘, tedy syntetických dopingových látek,“ uvedl Roubík.

V minulosti už Liver Kinga několik lidí z braní steroidů a lhaní milionům sledujících obvinilo, mezi nimi například bývalý UFC šampion Eddie Alvarez.

Liver King však nařčení z užívání dopingu popíral. „Častá otázka je, jestli beru steroidy. Odpověď zní ne. Vždy jsem říkal pravdu a říkám ji i teď,“ tvrdil ještě v říjnu tohoto roku. To samé tvrdil i v podcastu s Loganem Paulem. „Myslíte si snad, že kdybych bral steroidy, tak bych měl tak malé nohy?“ tázal se pobaveně.

Podle jeho slov bylo za vypracovanou postavou a horou svalů dodržování „devíti principů předků“. Ty podle něj vedou ke zdravějšímu tělu a životu. Těmito principy jsou podle Liver Kinga například dostatek spánku, jezení celých zvířat včetně orgánů (které si někdy dokonce poléval javorovým sirupem), pravidelný pohyb, chození na boso, sprchování pod studenou vodou nebo vystavování se slunečním paprskům. Pod svou značkou pak také prodával vlastní řadu doplňků stravy a suplementů, které odkazovaly na pradávný způsob života.

A byznys šel, zdá se, poměrně dobře. Liver King provozuje tři firmy zaměřené na stravu a doplňky, z nichž jedna odhadem vydělává až 10 milionů dolarů ročně, a další společnost, zaměřená na prodej proteinových nápojů na budování svalové hmoty, vydělává až 25 milionů dolarů. Liver King podle svého tvrzení celkově ročně vydělával přes 100 milionů dolarů. Profitům pomáhala i jeho rostoucí sláva na sítích, kde svými videi z pojídání syrových orgánů oslovil miliony lidí, kterým ke svalnaté postavě radil dělat to stejné.

Ano, bral jsem steroidy a užívám steroidy pod dohledem hormonálního klinického lékaře. 

– Liver King 

Liver King: Pos*al jsem to 

Pravda vyšla najevo na přelomu listopadu a prosince, kdy na internet unikla e-mailová konverzace, která proběhla mezi Liver Kingem a jeho trenérem. V konverzaci odesílatel Brian Johnson píše o své snaze vybudovat značku „Liver King“ a zmiňuje užívání steroidů za tisíce dolarů. O odhalení těchto skutečností natočil youtuber Derek spravující kanál More Plates More Dates video, které za několik dní získalo miliony zhlédnutí.

liver king
Zdroj: Liver King/propagační materiál

Johnson si po uniklé konverzaci a následném tlaku ze strany veřejnosti, pod kterým se ocitl, sypal popel na hlavu. Na svůj youtubový kanál, kde má statisíce odběratelů a desítky milionů zhlédnutí, nahrál veřejnou omluvu a k užívání steroidů se přiznal.

Doporučeno
Festival, na kterém uděláš něco pro zdraví? Na programu pražského Les Mills Day jsou workouty, DJ i Brain We Are Festival, na kterém uděláš něco pro zdraví? Na programu pražského Les Mills Day jsou workouty, DJ i Brain We Are 9. dubna 2024 16:00

„Natáčím toto video, abych se omluvil, protože jsem to pos*al, protože se stydím a protože jsem obelhal spoustu lidí,“ uvedl na úvodu Liver King. Jeho cílem prý bylo primárně pomoct lidem. „Bylo náročné v tom najít správný směr a je zřejmé, že jsem to udělal špatně. Proto tu teď jsem, abych vše uvedl na pravou míru – ano, bral jsem steroidy a užívám steroidy pod dohledem hormonálního klinického lékaře,“ kál se. Popřel však, že by měl místo břišních svalů implantáty, z čehož jej rovněž někteří podezírali.

„Byl jsem v několika podcastech, a když se mě zeptali, jestli jsem někdy užíval steroidy, vždycky jsem řekl: ‚Ne. Na tyto věci nesahám a ani sahat nebudu.‘ To byla lež,“ dodal s tím, že je nyní připraven přijmout zodpovědnost ve snaze „být lepším člověkem“. Pro své sledující, kteří k němu vzhlíží, prý nechtěl být špatným vzorem. V minulosti vyzkoušel bez úspěchu několik různých steroidů a nyní dle svých slov užívá pouze testosteron.

V novém podcastu později uvedl, že kromě sledujících lhal i vlastním synům, ale věří, že z celé situace vzejde něco dobrého. Youtuberovi je prý za odhalení pravdy vděčný.

Tím, kdo výše zmíněnému youtuberu Derekovi poskytl e-mailovou komunikaci s Liver Kingem, byl trenér vystupující pod jménem Vigorous Steve. Ten ve svém videu na YouTube uvedl, že jej k tomu dohnaly výčitky svědomí, že s Liver Kingem vůbec někdy spolupracoval. Když viděl, že milionům lidí lže, rozhodl se proti tomu zakročit. A jak říká, Liver King podle něj jednu lež překrývá další, když tvrdí, že kromě testosteronu žádné další látky nebere.

Doporučeno
Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? 4. dubna 2024 9:00

„Věřte mi, nikdo na světě takto nevypadá jen na TRT (substituční terapie testosteronem, pozn. red.). Když se podíváte na časovou osu, když se začal proslavovat, tak dnes vypadá lépe, štíhleji, plněji,“ řekl kouč, který s Liver Kingem po krátké době v minulém roce rozvázal spolupráci.

Roubík: Syrové maso žádné benefity nemá

Problém ale není jen v tom, že milionům sledujících lhal a prodával produkty pod příslibem nereálných výsledků, ale i samotné jezení syrového masa a orgánů může být podle Lukáše Roubíka z Institutu moderní výživy pro zdraví škodlivé. 

„Už naši předci v paleolitu přišli na to, že je mnohem lepší maso a orgány tepelně upravovat na ohni, protože se jednak zlepší využitelnost obsažených bílkovin pro lidský organismus a zároveň se tím dramaticky sníží potenciální rizika. Syrové maso a vnitřní orgány zvířat mohou obsahovat např. bakteriální původce celé řady onemocnění, anebo dokonce přímo parazity, kterými se člověk při jejich konzumaci následně nakazí. Naprosto drtivou většinu těchto rizik přitom jednoduše eliminujeme tepelnou úpravou,“ vysvětluje odborník na výživu Roubík s tím, že pozor si musíme dávat i na to, odkud pochází maso na oblíbený tatarák.

To, že by měly syrové orgány nějaké benefity pro naše zdraví, je podle něj nesmysl. „Konzumace syrového masa a zvířecích vnitřních orgánů nemá z nutričního hlediska naprosto žádné výhody –⁠ využitelnost pro organismus je nižší, zdravotní rizika vyšší –, ale více to zaujme sledující na sociálních sítích, že daný influencer jde proti proudu,“ uvedl dále bývalý kulturista.

Doporučeno
PŘEHLEDNĚ: Černý kašel se rapidně šíří Českem. Toto jsou odpovědi na nejdůležitější otázky. Bude návrat lockdownů? PŘEHLEDNĚ: Černý kašel se rapidně šíří Českem. Toto jsou odpovědi na nejdůležitější otázky. Bude návrat lockdownů? 27. března 2024 8:00

Právě to je jedno z úskalí světa fitness v době sociálních sítí. Někteří influenceři mohou získat velký počet sledujících snahou šokovat a svým dosahem následně získávají možnost ovlivňovat masy lidí. Přitom jejich rady mohou napáchat víc škody než užitku. 

„Tento příběh velmi smutně ukazuje, jak funguje dnešní svět výživy, fitness a sociálních sítí. Kdyby tento stejný člověk propagoval a dělal cokoliv rozumného, pravděpodobně by nikdy neměl tolik sledujících a peněz za tak krátký čas. Když ale začne tvrdit, že za jeho svalnatou a silnou postavu může konzumace syrového masa, jater a dalších vnitřností, začne se chovat výstředně a chodit bez trika, získá tím miliony sledujících a miliony dolarů,“ uvádí Roubík. 

liver king
Zdroj: Liver King/propagační materiál

Problém dnešního světa fitness je skutečnost, že doping je zde masivně rozšířený, a to i v ČR a na Slovensku. – Lukáš Roubík

Jak moc je doping rozšířený a komu (ne)věřit?

Kauza Liver King mimo jiné ukazuje i to, jak snadné může být podlehnout trendům, uvěřit lžím a vystavit své tělo riziku. Pro běžného sledujícího totiž nemusí být snadné rozpoznat, kdy mu dotyčný lže. Pokud má daný fitness influencer velké množství sledujících a „vypadá dobře“, lidé mohou nabýt dojmu, že ví, o čem mluví. Pravdou ale může být pravý opak. Podle Roubíka za tím stojí i rozšířenost nelegálních dopingových látek, ke kterým má přístup téměř každý, kdo má zájem. 

Doporučeno
„Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů „Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů 24. března 2024 8:00

„Problém dnešního světa fitness je skutečnost, že doping je zde masivně rozšířený, a to i v ČR a na Slovensku, a nikoliv pouze na vrcholové úrovni závodníků v kulturistice, ale bohužel i na běžné rekreační úrovni kondičních cvičenců a osobních trenérů. Široká veřejnost si bohužel myslí, že když má nějaký fitness influencer nebo fitness influencerka výbornou postavu a krásnou formu, tak musí trenérství a výživě asi velmi dobře rozumět. Realita je ale taková, že pokud má fitness influencer nebo influencerka dobrou genetiku, k tomu pravidelně cvičí a užívá dopingové látky, tak může dosáhnout úctyhodné formy, podobně jako např. Liver King, a přesto prokazatelně trenérství a výživě nerozumí,“ popisuje Roubík.

Lidé by proto měli být maximálně obezřetní, od koho si v dnešní době nechávají radit. „Pěkná forma nasypaného trenéra, fitness influencera, nebo dokonce závodníka nejsou samy o sobě automaticky zárukou, že je daný člověk dobrý osobní trenér anebo dobrý výživový poradce. Někteří fitness influenceři tréninky a jídelníčky prodávají on-line, a nemají k tomu dokonce ani elementární odbornou kvalifikaci ve formě akreditovaného kurzu fitness instruktora nebo výživového poradce,“ varuje a jedním dechem dodává:

„Nechci samozřejmě všechny házet do jednoho pytle, někteří uživatelé dopingu se sami velmi vzdělávají a jsou to i dobří trenéři nebo poradci pro výživu. Jiní uživatelé dopingu, kteří mají na fotkách stejně velké svaly a formu, neumí ani trojčlenku. Přesto ve velkém prodávají tréninky a jídelníčky, aby si mimo jiné na dopingové látky vydělali. Jiní osobní trenéři a fitness influenceři páchají trestnou činnost a dopingové látky sami prodávají, a to dokonce i veřejně, jak v loňském roce např. informovala Policie ČR,“ uzavřel Roubík.

Doporučeno
Z velikosti H na B: Zmenšení prsou ženám mění život. S plastickým chirurgem probíráme, jak zákrok probíhá Z velikosti H na B: Zmenšení prsou ženám mění život. S plastickým chirurgem probíráme, jak zákrok probíhá 18. března 2024 9:00

Anabolické steroidy mohou mít širokou škálu vedlejších účinků. Kromě vypadávání vlasů či neplodnosti se uživatel dopingových látek vystavuje mimo jiné i riziku selhání jater či ledvin, zvýšenému krevnímu tlaku nebo infarktu. Na anabolických steroidech vzniká závislost a po jejich náhlém vysazení může docházet k anorexii, nespavosti či depresím, které mohou skončit i sebevraždou.

Domů
Sdílet
Diskuse