Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
6. prosince 2022 14:29
Čas čtení 1:13

Armáda je odrazem společnosti, říká prezidentský kandidát Petr Pavel

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Armáda je odrazem společnosti, říká prezidentský kandidát Petr Pavel
Zdroj: Refresher

Redakci Refresher News poskytl prezidentský kandidát Petr Pavel exkluzivní rozhovor.

„Buď lesákem, v lese se ti moc líbí a taky nosí uniformu,“ říkávala prý Pavlovi maminka, která si nepřála, aby z něj byl profesionální voják. I když si vztah k přírodě uchoval po celý život, nakonec přece jen skončil po vzoru svého otce v armádě. 

Ve veřejném prostoru se Petr Pavel objevuje už dlouho, přesto o něm nyní díky jeho prezidentské kandidatuře slýcháme ještě víc. Působil jako armádní generál, náčelník generálního štábu i jako předseda vojenského výboru NATO. Armádou byl Petr Pavel vychován v rámci rodiny i svým celoživotním působením v ní. To v něm rezonuje i v rámci rozhovoru. Není tak divu, že na otázku, zda by se vojenským prostředím měla inspirovat společnost a potažmo i stát, odpovídá jasné ano. 


„Armáda je odrazem společnosti. Je s ní propojená i tím, že je výrazně otevřenější, než byla za bývalého režimu. Funguje podle jasně daných pravidel, která respektují všichni, nehledě na to, jestli jsou na základních funkcích, nebo jsou generálové,“ zdůvodňuje Pavel. „Jasně také pojmenovává problémy, hodnotí situace na základě expertíz a rychle hledá řešení a posuzuje rizika a varianty. Navíc také nutí člověka, aby bral osobní zodpovědnost za přijímaná rozhodnutí. To všechno se dá využít i v civilním prostředí,“ doplňuje. 


Nevnímá, že autoritářské fungování armády by mohlo být ve vedení státu nežádoucí. „Samozřejmě že se v armádě dávají rozkazy, ale žádný rozumný velitel je nedává autoritářským způsobem a opírá se o štáb,“ vysvětluje Pavel. 


Pavel se v rozhovoru rozpovídal i o tom, jak se stará o své duševní zdraví a jestli někdy chodil na terapii. Vysvětlil také, jak si sám před sebou obhájil svou minulost v KSČ. Prozradil nám ale i to, jestli je feministou a zda je pro manželství pro všechny. Dozvěděli jsme se také, s jakou žijící či již zesnulou osobností by šel na večeři nebo za co chodil jako dítě převlečený na karneval. 

Zpět
Sdílet
Diskuse