Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. prosince 2022 19:27
Čas čtení 1:00

V některých amerických pobočkách McDonald's se porušoval zákon o dětské práci, provozovatelé dostali pokutu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V některých amerických pobočkách McDonald's se porušoval zákon o dětské práci, provozovatelé dostali pokutu
Zdroj: Unsplash/Jurij Kenda/na voľné použitie

Více než sto nezletilých brigádníků pracovalo během školního týdne více než tři hodiny denně nebo více než osmnáct hodin týdně.

Americké ministerstvo práce v pondělí vydalo prohlášení, ve kterém uvedlo, že provozovatelé třinácti poboček McDonald's v Pittsburghu porušovali pracovní zákony určené k ochraně mladých zaměstnanců. Šetření ukázalo, že 101 nedospělých zaměstnanců pracovalo nadměrně dlouho. Provozovatelé poboček tak porušili zákon o dětské práci a musí zaplatit pokutu ve výši 57 332 dolarů, v přepočtu tedy více než jeden milion a tři sta tisíc korun.

Dlouhá pracovní doba a nevhodná práce

Šetření ministerstva ukázalo, že přes sto nezletilých brigádníků a brigádnic pracovalo v McDonald's během školního týdne více než tři hodiny denně nebo více než osmnáct hodin týdně. Kromě toho musely děti pracovat po 19. hodině večer během školního roku a po 21. hodině během letních prázdnin. I to je podle amerického zákona považováno za přestupek.

„Nadměrná pracovní doba může u mladistvých pracovníků ohrozit jejich bezpečnost, blaho a vzdělání,“uvedl oblastní ředitel odboru mezd John DuMont. Doplnil, že lidé, kteří zaměstnávají nezletilé, musí rozumět federálním zákonům o dětské práci a dodržovat je, jinak budou čelit nákladným důsledkům.

18. dubna 2024 13:00 Čas čtení 7:00 Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot

Právě to je nyní případ Johna a Kathleen Santonastassových, kteří zmiňované pobočky v Pittsburghu vlastní. Za porušování zákona nyní musí zaplatit pokutu více než padesát sedm tisíc dolarů. Problém se netýkal jen nezákonné delší pracovní doby. V jedné z poboček bylo šestnáctiletému mladíkovi dovoleno obsluhovat fritézu, která neměla zařízení pro automatické zvedání a spouštění košů.

Manželé Santonastassovi deníku Washington Post řekli, že problémy s plánováním řešili. „Svou roli místního zaměstnavatele bereme velmi vážně a litujeme jakýchkoli problémů s plánováním, ke kterým mohlo v našich restauracích dojít,“uvedli v prohlášení.

Domů
Sdílet
Diskuse