Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
7. prosince 2022 13:32
Čas čtení 1:03

Kontroly na hranicích se Slovenskem se prodlouží o 14 dní, rozhodla vláda

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kontroly na hranicích se Slovenskem se prodlouží o 14 dní, rozhodla vláda
Zdroj: TASR/DPA

Kontroly byly zavedeny už v září, a to kvůli migrantům přicházejícím do Evropské unie takzvanou západobalkánskou cestou.

Kontroly na českých hranicích se Slovenskem budou pokračovat dalších 14 dní, rozhodla dnes vláda. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) navrhoval, aby se kontroly prodloužily o dalších 30 dní, ale jeho návrh nebyl schválen. Česko zavedlo kontroly na hranicích už v září tohoto roku, a to kvůli migrantům přicházejícím do Evropské unie takzvanou západobalkánskou cestou, informuje ČTK.

7. prosince 2022 9:02 Čas čtení 1:22 Česko dál bojuje s nedostatkem léků. Chybí antibiotika i volně dostupné léky na kašel a horečku Česko dál bojuje s nedostatkem léků. Chybí antibiotika i volně dostupné léky na kašel a horečku

Režim, který mezi Českou republikou a Slovenskem platí od konce září, může fungovat podle schengenských pravidel nejdéle půl roku, tedy do konce března. Opatření podle ministra vnitra fungují a daří se i diplomatická jednání, která mají migraci omezit. 

Vláda v říjnu rozhodla, že na hranicích může pomáhat až 80 vojáků a maximálně 60 příslušníků celní správy. Dnes zařadila na program materiál, který by umožnil pokračování jejich pomoci až do doby, než kontroly skončí. Podle návrhu by se měl maximální počet celníků uvolněných pro kontroly na hranicích snížit o polovinu, tedy na 30.

Naposledy vláda rozhodovala o prodloužení kontrol 27. října. O vyhlášení kontrol je třeba Evropskou komisi informovat předem, a to po počáteční fázi. Ve výjimečných případech mohou trvat maximálně dva roky.

Cizinci přicházející zejména ze Sýrie využívají Česko jako tranzitní zemi, přes kterou chtějí pokračovat do dalších států EU. Počet migrantů, kteří od ledna do září vstoupili nelegálním způsobem do zemí Evropské unie po takzvané balkánské trase, se podle pohraniční agentury Frontex meziročně zvýšil o 170 procent. 

Policie ČR o kontrolách na hranicích pravidelně informuje na Twitteru. Policie podle pondělních statistik zkontrolovala od začátku kontrol, které byly zavedeny 29. září, na 2 075 272 osob. Nelegální migrace byla zjištěna u 9 177 osob a zadrženo bylo také 130 převaděčů. 

Domů
Sdílet
Diskuse