Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
7. prosince 2022 16:22
Čas čtení 1:01

Ukrajině se podařilo osvobodit další území. Rusové ale opět používají k útokům íránské drony

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajině se podařilo osvobodit další území. Rusové ale opět používají k útokům íránské drony
Zdroj: TASR

Za posledních 24 hodin Ukrajina takových dronů sestřelila čtrnáct.

Americký institut pro studium války (ISW) uvádí, že ukrajinským ozbrojeným silám se podařilo osvobodit několik dalších osad na malém zůstatku území Charkovské oblasti, které ještě zůstává pod kontrolou ruské armády. Informuje o tom TASR.

Ruské síly naopak obsadily několik „ne příliš důležitých“ lokalit u města Bachmut v Doněcké oblasti. Svého primárního cíle, kterým je obklíčení tohoto města, se ruské armádě stále nedaří dosáhnout.

ISW s odvoláním na údaje ukrajinského generálního štábu upřesnil, že ruská armáda ostřelovala ukrajinské pozice v blízkosti tří osad vzdálených asi 50 kilometrů od města Svatove a 15 kilometrů od mezinárodních hranic. Podle ISW to naznačuje, že ukrajinská armáda zaznamenala postup.

Ruské ministerstvo obrany také nechtěně přiznalo, že ukrajinská armáda převzala kontrolu nad obcí Kyslivka, kterou od města Svatove dělí asi 25 kilometrů. Oznámilo, že v dané obci bylo zasaženo velitelské stanoviště ukrajinských ozbrojených sil.

Rusko útočilo drony na území Ukrajiny

Ukrajinská armáda za posledních 24 hodin sestřelila 14 útočných bezpilotních letadel typu Šáhid-136. Informoval o tom generální štáb ukrajinských ozbrojených sil.

Ukrajina tímto prohlášením potvrdila, že její území opět zasáhly drony íránské výroby. Jedná se o první případ jejich nasazení do útoků vůči cílům na Ukrajině po několikatýdenní přestávce. Ukrajinská armáda nespecifikovala, na které objekty se drony zaměřily a zda některý z nich cíl zasáhl.

Šéf regionální správy Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko ve středu ráno ve svém statusu na platformě Telegram informoval, že ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila „všech osm bezpilotních letadel, které nepřítel vyslal do regionu“. Podle Rezničenka to „předběžně byly (drony) Šáhid-136“. Útoky dronů byly hlášeny i z jiných ukrajinských regionů.

Domů
Sdílet
Diskuse