Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2022 8:30
Čas čtení 5:15
Kuni Nguyenová

Našli jsme 7 letenek mimo Evropu do 10 tisíc. Mezi nimi je Mauricius nebo New York

Našli jsme 7 letenek mimo Evropu do 10 tisíc. Mezi nimi je Mauricius nebo New York
Zdroj: Unsplash/Xavier Coiffic/na voľné použitie
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ DOPRAVA EKONOMIKA TIPY NA LETENKY
Uložit Uložené

Zkus na vlastní pěst vycestovat do mimoevropských destinací, aniž bys za to utratil*a nesmyslné částky.

Sehnat levné lety po Evropě je pro řadu cestovatelů už téměř denním chlebem, sami jsme si vyzkoušeli, že letenek do 1 500 korun najdeš „jako hub po dešti“. Co ale zkusit vyjít ze své komfortní zóny a procestovat kontinenty Afriky, Asie nebo Ameriky? Ani v tomto případě se nemusíš obávat, že by tě cestování vyšlo draze. Nastavili jsme si rozpočet 10 tisíc korun za zpáteční letenky a našli jsme 7 „klenotů“, které by ti neměly ujít. Některé destinace tě možná překvapí. Na své si přijdou jak dobrodruzi, nadšenci do historických památek, tak i „povaleči“ u pláže.

Než začneš bookovat letenky

Cestování za „pár drobných“ ve většině případů nabízí nízkonákladové letecké společnosti. Předem ale počítej s některými omezeními. Za dodatečné zavazadlo nebo pojištění si většinou musíš připlatit. 

Uvedené ceny letenek byly k dispozici 8. prosince a s přibývajícím časem se mohou změnit. Přehled proto slouží spíše pro lepší orientaci. Ale obecně platí: s koupí letenek dlouho neotálej. Čím dřív si vše naplánuješ, tím cenově výhodnější letenky seženeš. 

Letenky jsme vyhledávali skrze standardní vyhledávače typu Kiwi, Zaleť si či Skyscanner, následně jsme ceny zkontrolovali na stránkách konkrétního dopravce. Právě kupování letenek přes aerolinku představuje pro turisty větší jistotu. Jednak cenově, neboť vyhledávače si většinou berou určité provize, tak i při odbavení na letišti.

Pandemie koronaviru už přes dva roky ovlivňuje podmínky pro cesty do zahraničí, které se podle závažnosti situace v dané lokalitě mění. Není proto na škodu se o nich předem informovat, a to jak na stránkách Ministerstva zahraničních věcí, tak i u konkrétní letecké společnosti.
mauricius, more, ostrov
Zdroj: Unsplash/Xavier Coiffic/na voľné použitie

Mauricius 

Termín: od 18. do 26. prosince

Cena: 9 046 korun

Letecká společnost: Eurowings

Láká tě strávit Vánoce v exotické destinaci, na romantickém pobřeží pokrytém bílým pískem, nedaleko průzračných modrých lagun? Do afrického ráje Mauricius se dostaneš z Prahy přímým letem za skoro 12 hodin. Uvedená cena zahrnuje odbavené zavazadlo do 25 kilogramů, vzít si můžeš ještě i příruční. 

Doporučeno
Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? 16. dubna 2024 7:00

Mauricius je ostrovní stát nacházející se u Indického oceánu. Hraje různými vůněmi a chutěmi. Pěstuje se zde cukrová třtina, také čajových plantáží je na ostrově požehnaně. V přístavech a vesnicích nabízejí prodejci šťavnaté ovoce a čerstvě ulovené ryby. Hornaté vnitrozemí pak zahrnuje národní park Black River Gorge s deštnými pralesy, vodopády, turistickými stezkami a divokou zvěří, jako je mauricijská létající liška.

Panorama z Dauhá z Muzea islámského umění.
Panorama z Dauhá z Muzea islámského umění. Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Dauhá (Katar) 

Termín: od 30. ledna do 16. února

Cena: 7 409 korun

Letecká společnost: Sabiha Gökçen International

Mnoho turistů míří do Dauhá, hlavního města Kataru, za odpočinkem na pláži, nákupy či zajímavými výlety. Pokud Dauhá patří i do tvého cestovatelského seznamu, z Prahy se tam dostaneš za 9 hodin. Počítej ovšem s jedním přestupem v tureckém Istanbulu. Cesta tam trvá 9 hodin, zpátky ale už 13 hodin. V ceně je povoleno příruční zavazadlo do 8 kilogramů.

Celé pobřeží lemují písečné pláže s mírným vstupem do moře. Údajně jedna z nejoblíbenějších pláží se nachází u města Mesaieed, asi 45 minut od Dauhá. V hlavním městě zaženeš nákupní horečku jak v obchodním domě City Centre Mall ve čtvrti plné mrakodrapů, tak i na starém trhu Souq Waqif, kde se setkáš s řemeslníky a pouličními prodejci. Kromě islámské architektury a muzeí na tebe čekají i duny, kde se můžeš projet na čtyřkolkách nebo na velbloudech.

egypt, ťavy, pyramídy, cestovanie
Zdroj: Unsplash/Andrés Dallimonti

Káhira (Egypt) 

Termín: od 7. do 23. ledna 

Cena: 7 489 korun

Letecká společnost: LOT Polish Airlines

Do Káhiry, která se nachází v severovýchodním Egyptě při pravém břehu Nilu, se dostaneš z Prahy v průměru za 8 hodin. Cestu zastřešuje letecká společnost LOT Polish Airlines, takže tě čeká i jeden přestup v polské Varšavě. Bez příplatku si můžeš vzít příruční zavazadlo do 8 kilogramů. 

Doporučeno
10 zlozvyků, které nejvíce zvedají tep řidičům a cyklistům v Česku. Který je nejhorší? | Anketa 10 zlozvyků, které nejvíce zvedají tep řidičům a cyklistům v Česku. Který je nejhorší? | Anketa 10. dubna 2024 10:00

Jde o město mnoha tváří, napomáhá tomu i umístění na rozhraní Afriky, Asie a Evropy. Tyto vlivy se prolínají v tamní architektuře, atmosféře i mezi obyvatelstvem. Na jedné straně zde panuje chudoba, špína, prach a smog, destinace však může turisty nalákat i na drahé butiky, auta či luxusní hotely. Turistické výlety po pyramidách či jiných historických památkách jsou již klasikou.

dubai, city
Zdroj: Unsplash/Wael Hneini

Dubaj

Termín: od 14. do 22. ledna

Cena: 7 239 korun

Letecká společnost: Sabiha Gökçen International

Dubaj, jedno z nejznámějších měst světa i stejnojmenný emirát, se pro řadu Čechů a Češek zařadila mezi oblíbené destinace zejména v zimních obdobích. Přispívá totiž k prolomení kulturních bariér a předsudků navzdory tomu, že zdejší kultura má kořeny v islámské tradici. Podobně jako do katarského Dauhá tě i cestou sem čeká jeden přestup v tureckém Istanbulu. V průměru bude cesta včetně přestupu trvat 11 hodin. V ceně zpáteční letenky je zahrnuto příruční zavazadlo do 8 kilogramů, ale pochopitelně si za příplatek můžeš vzít i větší. 

Dubaj je město mnoha „nej“. Burdž al-Arab je nejvyšší a údajně i nejluxusnější hotel světa, Burdž Chalífa je zase nejvyšší budovou světa. Nejznámějším a zároveň největším nákupním střediskem na světě je Dubai Mall, kde si v noci turisté nenechají ujít show u fontány. V Dubaji se nachází také největší krytý park na světě IMG Worlds of Adventure, který se zaměřuje především na lego nebo hrdiny z produkce studia Marvel.

new york, mesto, mrakodrapy
Zdroj: Unsplash/Patrick Tomasso

New York (Spojené státy americké)

Termín: od 19. do 26. ledna

Cena: 9 296 korun

Letecká společnost: Lufthansa

Do města New York, které nikdy nespí, můžeš vyrazit letadlem z německých Drážďan. Do „amerického snu“ se dostaneš za 13 hodin, včetně přestupu v německém Mnichově. Základní cena zpáteční letenky zahrnuje 8kilogramové příruční zavazadlo. 

Doporučeno
Bára pracuje v kavárně na Novém Zélandu. Čechy tu mají rádi. Nedávají tady dýška, ale cítím se tu jako v Pánovi prstenů Bára pracuje v kavárně na Novém Zélandu. Čechy tu mají rádi. Nedávají tady dýška, ale cítím se tu jako v Pánovi prstenů 2. dubna 2024 13:00

V oblíbené americké metropoli si určitě nenech ujít muzea, kavárny, bary, procházky po Manhattanu nebo Central Parku, podobně jako hrdinové z tvých oblíbených seriálů Jak jsem poznal vaši matku, Přátelé nebo Super drbna. Vzhledem k tomu, že se blíží Vánoce, si určitě vzpomeneš i na zákoutí, ve kterých se natáčel také legendární film Sám doma. Město samo o sobě ti přinese rozsáhlou nabídku zajímavých míst a atrakcí, mezi které se řadí také různé plavby lodí kolem Manhattanu a mnohem víc.

Tel Aviv.
Tel Aviv. Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Tel Aviv (Izrael) 

Termín: od 11. do 15. ledna

Cena: 1 674 korun

Letecká společnost: Ryanair

Město Tel Aviv je ozdobou země Izrael, a to díky svému moderně kulturnímu a ekonomickému středisku. Jméno se skládá s hebrejských slov „Tel“ neboli pahorek a „Aviv“ jako jaro. Doslova tedy znamená „pahorek jara“. Letenky sem seženeš velmi levně, v pravidelných intervalech, a délka cesty 3,5 hodiny uběhne možná rychleji než po zasekané D1. Odpovídá to standardům nízkonákladové společnosti Ryanair, avšak počítej s tím, že v ceně zpátečních letenek je přeprava jednoho kusu příručního zavazadla do 10 kilogramů.

Středomořský Tel Aviv je mimochodem často přezdíván jako „izraelská Barcelona“. Najdeme zde i největší počet objektů na světě postavených v architektonickém stylu Bauhaus. Tvoří je devět městských částí, mezi nimiž je i starobylá Jaffa se svými křivolakými uličkami a 4000 let starý přístav. Navečer se pak centrum města pyšní svými mrakodrapy. Vyhlášené je též místní jídlo. Na pouličních stáncích to voní falafelem, pečenými batáty, grilovanou zeleninou, nechybí zde ani tradiční hummus.

Náměstí Djemaa El Fna v Marrákeši.
Náměstí Djemaa El Fna v Marrákeši. Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Marrákeš (Maroko) 

Termín: od 17. do 24. ledna

Cena: 2 171 korun

Letecká společnost: Ryanair

Říká se, že právě v Marrákeši začíná Afrika. K objevení nekorunovaného hlavního města jižního Maroka stačí nasednout do letadla v Praze a s přestupem v Miláně se sem dostaneš za 8 hodin. Zpátky do Prahy se pak dostaneš přes Londýn. Letadlo opět zprostředkovává v základní ceně zpátečních letenek jedno příruční zavazadlo do 10 kilogramů.

Doporučeno
V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR 2. března 2024 8:00

Město spojuje pouště, historické památky i vrcholky Vysokého Atlasu. Na náměstí Djemaa El Fna běžně natrefíš na stánky s jídlem, krotitele hadů, kouzelníky, hudebníky, ale i akrobaty nebo klauny. Nakupování a smlouvání na tradičních trzích je též samozřejmostí. Nezapomeň ani na místní památky, mezi něž se řadí mešita Kutubíja, muzeum Dar Si Said nebo Saadské hrobky. Oblibu zde mají také parky a botanické zahrady.

V předchozím článku jsme zkoumali, kolik stojí náklady na život v oblíbených exotických destinacích. Mezi nimi byly například Maledivy, Thajsko nebo Tenerife. Díky přehledným infografikám se dozvíš o cenách pronájmu jednopokojového bytu v centru dané destinace, ale také o cenách připojení k internetu, benzinu nebo piva. Ceny zboží a služeb jsme zároveň zohlednili k místním průměrným mzdám, díky čemuž jsme ukázali, kde je skutečně nejlevněji.
Domů
Sdílet
Diskuse