Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
8. prosince 2022 10:20
Čas čtení 0:38

Úplněk v prosinci svítí nejdéle. Podívej se na zákryt Měsíce a Marsu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Úplněk v prosinci svítí nejdéle. Podívej se na zákryt Měsíce a Marsu
Zdroj: Getty Images/Gary Hershorn

Název prosincového úplňku, Studený Měsíc, vychází z tradice Mohawků. Název odráží mrazivé prosincové podmínky a sílící zimu.

Ve středu mohli pozorovatelé oblohy spatřit jev nazývaný Studený Měsíc. Ten se objevuje, když Měsíc dosáhne poslední fáze úplňku daného roku. Studený Měsíc vychází nad obzor přibližně při západu slunce a zapadá při východu slunce, přičemž vrcholu osvětlení dosáhne přibližně ve 23:09.

Prosincový Studený Měsíc má vyšší trajektorii než většina ostatních, což znamená, že zůstane nad obzorem mnohem déle než jiné úplňky během roku. Ke Studenému Měsíci se letos připojil také jasný Mars, díky němuž byla celá podívaná ještě pozoruhodnější. Mars totiž nejprve zmizel za Měsícem v zákrytu a poté opět vyplul zpoza něj. 

Název prosincového úplňku, Studený Měsíc, vychází z tradice Mohawků. Název odráží mrazivé prosincové podmínky a sílící zimu. Mohawkové považovali prosincový úplněk za „tsothohrha“ neboli čas zimy a byl to odkaz na mrazivé počasí, které ho obvykle doprovázelo. Stejně jako mnoho dalších indiánských kmenů počítali i Mohawkové měsíce tak, že každému úplňku dali své jméno.

Pokud bys chtěl*a zákryt Měsíce a Marsu vidět, podívej se na záznam tady.

Domů
Sdílet
Diskuse