Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
8. prosince 2022 16:25
Čas čtení 0:57

Chorvatsko je v Schengenu. Příští rok pojedeme na dovolenou bez kontrol

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Chorvatsko je v Schengenu. Příští rok pojedeme na dovolenou bez kontrol
Zdroj: Pexels/Walder/volně k použití

Rumunsko a Bulharsko se k Schengenu nepřipojí.

Ministři vnitra členských zemí Evropské unie dnes hlasovali o vstupu Chorvatska do Schengenu. Jednání přineslo kýžený výsledek, Chorvatsko je v schengenském prostoru vítáno. Cestování do oblíbené dovolenkové destinace tak bude od nového roku jednodušší, což uvítá mnoho cestujících z Česka. O přijetí do Schengenu se ucházelo také Bulharsko a Rumunsku, avšak marně, informují Euronews a The Brussels Times.

8. prosince 2022 13:13 Čas čtení 0:53 Peru má první ženskou prezidentku, je jí Dina Boluarte. Její předchůdce skončil v želízkách Peru má první ženskou prezidentku, je jí Dina Boluarte. Její předchůdce skončil v želízkách

„Chorvatsko získalo jednomyslnou podporu Rady pro vnitřní věci a spravedlnost, 1. ledna 2023 se stáváme členem Schengenu!“ napsal na Twitteru chorvatský premiér Andrej Plenković.

Schengen, tedy prostor bez kontrol vnitřních hranic, se rozrůstá po více než deseti letech. Doposud posledním členem bylo Lichtenštejnsko, které se k schengenskému prostoru připojilo v roce 2011. Chorvatsko o připojení požádalo v roce 2016, tedy jen tři roky poté, co se stalo členem Evropské unie. 

„Jsem si jist, že Chorvatsko dnes přijmeme. Myslím, že to je obrovský úspěch našeho předsednictví (v Radě EU) a také obrovský úspěch všech debat, které jsme absolvovali,“ řekl před důležitou schůzkou český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Chorvatsko jako 27. člen

Česko se k Schengenu připojilo v tzv. čtvrté vlně spolu s Estonskem, Litvou, Lotyšskem, Maďarskem, Maltou, Slovenskem, Slovinskem a Polskem, a to 21. prosince 2007, kdy pro ně byly otevřeny pozemní a námořní hranice. Chorvatsko se od 1. ledna stane 27. členem evropské zóny volného pohybu. 

Spolu s Chorvatskem o připojení k Schengenu žádali také Bulharsko a Rumunsko. Jejich vstup však zablokovalo Rakousko. 

Zprávy ze světa najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse