Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
8. prosince 2022 15:23
Čas čtení 0:50

Rusko propustilo basketbalistku Griner výměnou za obchodníka se zbraněmi

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko propustilo basketbalistku Griner výměnou za obchodníka se zbraněmi
Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko, Pool

Ruský soud odsoudil basketbalovou hvězdu k 9 letům vězení poté, co ji uznal vinnou z pašování drog.

Rusko propustilo vězněnou americkou basketbalistku Brittney Griner výměnou za obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, který si odpykává trest v USA. Informoval o tom prezident Biden na svém twitterovém účtu: „Je v bezpečí. Je v letadle. Je na cestě domů.“ Informuje o tom NBC a Politico.

Moments ago I spoke to Brittney Griner.

She is safe.
She is on a plane.
She is on her way home. pic.twitter.com/FmHgfzrcDT

— President Biden (@POTUS) December 8, 2022

Basketbalistce po příletu na moskevské letiště v únoru letošního roku našli v zavazadle konopný olej do elektronické cigarety. Ruský soud odsoudil sportovní hvězdu k 9 letům vězení poté, co ji uznal vinnou z pašování drog se zločinným úmyslem, a poslal ji do trestanecké kolonie. Kolonie jsou nástupcem gulagů, pracovních táborů z éry Stalina, v nichž přišly o život miliony lidí.

Brittney Grinerová
Zdroj: Getty Images/Christian Petersen-Staff

V případě Griner se již dříve jednalo o tom, že by měla být součástí výměny vězňů. Washington údajně Kremlu připravil přesný jmenný seznam vězňů, které by chtěl z Ruska dostat domů do USA.

Vyměnili ji za „velkou rybu“

Spojené státy americké vyměnily basketbalistku za „obchodníka se smrtí“ Viktora Buta, který si v USA odpykával 25letý trest za mezinárodní pašování zbraní. Podle analytiků je to pro Ruskou federaci výhodná výměna, jelikož But byl zapleten v různých pašeráckých operacích po celém světě.

Domů
Sdílet
Diskuse