Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
10. prosince 2022 12:06
Čas čtení 1:38

Průzkum: Více než polovina lidí v Česku nesouhlasí s vládní pomocí Ukrajině, uprchlíky chtějí jen dočasně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Průzkum: Více než polovina lidí v Česku nesouhlasí s vládní pomocí Ukrajině, uprchlíky chtějí jen dočasně
Zdroj: ČTK/Hájek Ondřej

Poslední průzkum veřejného mínění Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) ukázal, že Češi už spíše nesouhlasí s vládními kroky, které podporují Ukrajinu. Nesouhlasně se vyjádřilo 52 % dotazovaných.

Češi spíše nesouhlasí s kroky, kterými vláda podporuje Ukrajinu ve válce s Ruskem, ukázal nový výzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Zatímco v době mezi březnem a květnem letošního roku s jejími rozhodnutími souhlasilo 58 % dotazovaných, v době od září do listopadu to bylo už pouze 42 %. Hned 24 % s nimi rozhodně nesouhlasilo, dalších 28 % spíše ne.

9. prosince 2022 12:40 Čas čtení 1:07 Rusko začíná na Ukrajině útočit novými íránskými drony, v Záporoží prý umístilo raketomety poblíž jednoho z reaktorů Rusko začíná na Ukrajině útočit novými íránskými drony, v Záporoží prý umístilo raketomety poblíž jednoho z reaktorů

Zájem o vývoj války na Ukrajině klesá

Výzkum navazoval na jarní šetření, které probíhalo od března do května, tedy prakticky na začátku invaze Ruské federace na Ukrajinu. Nynějšího průzkumu se zúčastnilo 821 respondentů formou osobního rozhovoru, kteří jsou občany České republiky. Tazatelé se ptali, jestli se lidé stále zajímají o vývoj situace na Ukrajině, jestli situaci považují za bezpečnostní hrozbu, jak se staví ke krokům české vlády směrem ke konfliktu, jak hodnotí situaci kolem uprchlíků atd.

O vývoj situace na Ukrajině se momentálně zajímá 57 % české veřejnosti, což je o 21 % méně než na jaře. Skoro tři čtvrtiny obyvatel (74 %) ji považují za hrozbu pro mír ve světě. Celkem 72 % ji považuje za hrozbu pro bezpečnost České republiky a 71 % i za hrozbu pro evropskou bezpečnost.

„Jen o málo více než dvě pětiny občanů (42 %) souhlasí s kroky vlády na podporu Ukrajiny, o málo více než polovina (52 %) s nimi nesouhlasí. Podpora vlády v tomto ohledu klesla oproti jaru letošního roku o 16 procentních bodů, nesouhlas vzrostl o 17 procentních bodů,“uvedl k výsledkům zpracovatel Jan Červenka.

Natali Sevriuková pláče před zničeným panelákem po raketovém útoku ruské armády v ukrajinské metropoli Kyjev v pátek 25. února 2022.
Natali Sevriuková pláče před zničeným panelákem po raketovém útoku ruské armády v ukrajinské metropoli Kyjev v pátek 25. února 2022. Zdroj: TASR/AP

Co se diplomatického tlaku na Rusko týká, ten podporuje 70 % lidí, 55 % lidí podporuje finanční podporu Ukrajiny a 49 % lidí i snahy o politickou a ekonomickou izolaci Ruska. „Pouze jen o málo více než dvě pětiny (43 %) dotázaných však schvalují poskytování vojenského vybavení Ukrajině a naprostá většina odmítá vyslání vojáků na Ukrajinu (85 %),“ dodal Červenka.

Uprchlíci v Česku jen dočasně

Ochota pomoci ukrajinským uprchlíkům je také vlažnější než na jaře. O jejich situaci se stále zajímá 44 % tázaných, jedná se však o 22 % méně lidí než v období od března do května. O přijetí a usazení ukrajinských uprchlíků v zemi je přesvědčena, stejně jako na jaře, jen desetina dotazovaných, o 13 % méně lidí (62 %) by však chtělo, aby u nás uprchlíci zůstali do té doby, než se budou moci vrátit do země.

19. dubna 2024 8:00 Čas čtení 5:30 „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty

Úbytek zhruba odpovídá nárůstu (ze 13 na 27 %) těch, kteří nechtějí, aby Česko přijímalo uprchlíky z Ukrajiny. Dle dat ministerstva vnitra byla dočasná ochrana udělena od začátku války 467 418 lidem, za včerejšek ji získalo 481 osob. Celkově 621 852 osob se nahlásilo na cizineckou policii.

Domů
Sdílet
Diskuse