Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
10. prosince 2022 16:30
Čas čtení 0:45

Ruské útoky poškodily všechny ukrajinské tepelné a vodní elektrárny, obyvatele Ukrajiny čekají v zimě výpadky elektřiny

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ruské útoky poškodily všechny ukrajinské tepelné a vodní elektrárny, obyvatele Ukrajiny čekají v zimě výpadky elektřiny
Zdroj: TASR/AP

Na většině území Ukrajiny jsou dodávky elektřiny značně omezeny, během zimních měsíců zřejmě dojde i k výpadkům.

Obyvatelé Ukrajiny musí během zimních měsíců očekávat výpadky energie, protože mnohé ukrajinské elektrárny jsou v důsledku ruských útoků poškozeny. V pátek to prohlásil ukrajinský premiér Denys Šmyhal. TASR převzala zprávu z agentury DPA. 

10. prosince 2022 12:06 Čas čtení 1:38 Průzkum: Více než polovina lidí v Česku nesouhlasí s vládní pomocí Ukrajině, uprchlíky chtějí jen dočasně Průzkum: Více než polovina lidí v Česku nesouhlasí s vládní pomocí Ukrajině, uprchlíky chtějí jen dočasně

Dodávky elektřiny jsou značně omezeny

Přestože je podle Šmyhala situace v současnosti pod kontrolou, dodal, že „poškozené jsou všechny tepelné a vodní elektrárny v zemi“. Premiér také uvedl, že útoky poškodily i přibližně 40 procent ukrajinské vysokonapěťové rozvodné sítě, proto jsou „na většině území Ukrajiny stále značná omezení dodávek elektřiny“.

Hlavní prioritou ukrajinské vlády bude podle Šmyhalových slov elektřina pro kritickou infrastrukturu včetně zdravotnictví, topení a dodávek vody. Vláda se bude dále soustřeďovat na vojenskou infrastrukturu, následně na přístup k elektřině pro klíčové podniky a až na čtvrtém místě jsou dodávky energie pro civilní obyvatelstvo.

Na stejné problémy poukázal i šéf ukrajinské státní energetické společnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj. Prohlásil, že nedostatek elektřiny by se dal částečně vyřešit například dovozem ze zahraničí, není to však konečné řešení situace.


Kudryckyj ve čtvrtek uvedl, že Rusové vypálili na rozvodnou síť Ukrajiny celkem již více než 1000 střel a raket. Poznamenal však, že síť i přes velké poškození stále funguje.

Zpět
Sdílet
Diskuse