Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
11. prosince 2022 12:24
Čas čtení 0:57

iPhone 14 detekoval v Praze nehodu, sám vytočil tísňovou linku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
iPhone 14 detekoval v Praze nehodu, sám vytočil tísňovou linku
Zdroj: HZS Praha

O tom, že nová funkce iPhonu 14 funguje, se přesvědčili pražští hasiči v sobotu v noci, kdy museli zasahovat v Praze u dopravní nehody. O ní je informoval sám telefon.

O tom, že jsou telefony iPhone 14 společnosti Apple doslova mobily do nepohody, se během sobotní noci přesvědčil jeden z účastníků dopravní nehody v Praze. V ulici Bubenská v Praze 7 se totiž srazily dva osobní automobily, přičemž v jednom z nich byl právě vlastník tohoto stroje. Ten je nově vybaven technologií detekce autonehody, což znamená, že v případě havárie sám zavolá na tísňovou linku. A to telefon také udělal, informovali hasiči.

7. prosince 2022 17:30 Čas čtení 6:45 Nepřátelská architektura necílí jen na bezdomovce v Praze. Nutí utrácet i tebe Nepřátelská architektura necílí jen na bezdomovce v Praze. Nutí utrácet i tebe

O situaci informovali sami pražští hasiči, kteří se s novou technologií setkali nejspíše poprvé. „Nehodu detekoval iPhone, který odeslal automatickou zprávu na naše operační středisko,“ uvedl k noční situaci mluvčí hasičů Martin Kavka. Detekce nárazu tak byla ověřena tzv. natvrdo. 

Hasiči naštěstí životy zachraňovat nemuseli. Na místě proto řešili akorát odklízení následků srážky.

Praha nehoda iPhone 14
Zdroj: HZS Praha

Jak detekce funguje

Novou funkci iPhonu 14 vysvětluje společnost Apple. „Když iPhone 14 detekuje závažnou autonehodu, zobrazí upozornění a po 20 sekundách automaticky zahájí tísňové volání (pokud ho nezrušíte). V případě, že nebudete reagovat, iPhone tísňovým službám přehraje zvukovou zprávu, kterou je informuje, že jste se stali účastníkem závažné nehody, a předá jim zeměpisnou délku a šířku s přibližnou velikostí okruhu pátrání,“uvádí v manuálu.

Navíc dodává, že funkce nezruší probíhající tísňový hovor zahájený jiným způsobem. Detekce nehod je standardně zapnuta, je však možné ji i vypnout.

Domů
Sdílet
Diskuse