Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
11. prosince 2022 13:43
Čas čtení 1:18

Praha letos nebude pořádat novoroční ohňostroj ani videomapping

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Praha letos nebude pořádat novoroční ohňostroj ani videomapping
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Hlavní město se letos obejde bez ohňostroje i videomappingu. Je třeba šetřit.

Pražský magistrát nebude na novoroční oslavu pořádat ohňostroj ani videomapping. S informací přišel web iROZHLAS.cz. Důvodem jsou jak úsporná opatření, tak i celková situace v Evropě, která podle zástupců vedení Prahy není vhodná k velkým a bujarým oslavám. Naopak 1. ledna chystá symbolickou oslavu ke 30 letům republiky.

4. ledna 2022 18:34 Čas čtení 1:10 Silvestrovské ohňostroje v Česku výrazně znečistily ovzduší, tato města na tom byla nejhůře Silvestrovské ohňostroje v Česku výrazně znečistily ovzduší, tato města na tom byla nejhůře

Třetí adventní neděle je nejen velmi blízko oslavám Štědrého dne, ale také konce roku, během nichž některá města chystají ohňostroj na vlastní náklady. V posledních letech tak však kvůli koronavirové pandemii povětšinou nebylo. V Praze i v jiných větších městech rachejtle většinou nahradil videomapping, nicméně letos nebude v metropoli ani ten.

„Praha letos neplánuje žádné hromadné akce k oslavě silvestra,“ potvrdil pro Radiožurnál mluvčí magistrátu Vít Hofman, podle nějž nebudou následovat ani jiné oslavy. „Mezi hlavní důvody patří situace na Ukrajině a také nepříznivá ekonomická situace mnohých domácností i potřeba hledat finanční úspory taktéž na straně hlavního města,“ dodal vysvětlení, proč letos Praha vynechá i videomapping. Hlavní město zrušilo ohňostroj už v roce 2020.

Jedinou oslavu, kterou město chystá, pojme údajně symbolicky. „Máme v plánu 1. ledna připomenout 30. výročí vzniku České republiky formou slavnostního osvícení budov,“ doplnil Hofman.

ohňostroj pyrotechnika
Zdroj: Pixabay/carmi_1601/na voľné použitie

Ohňostroje znečišťují ovzduší

Škodlivost ohňostrojů se každoročně spojuje s hlukem, který nesvědčí domácím mazlíčkům ani některým lidem. Na začátku roku jsme tě ale informovali i o dalším faktoru, s nímž přišel Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V lednu zveřejnil zprávu o tom, jak silvestrovské ohňostroje výrazně znečišťují ovzduší. 

19. dubna 2024 13:00 Čas čtení 2:27 Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň

„Ohňostroje nejsou ničím jiným než spalovacím procesem a po odpalu se tak do ovzduší dostává celý koktejl znečišťujících látek,“ popsal vedoucí kvality ovzduší brněnské pobočky ČHMÚ Jáchym Brzezina.

V souvislosti s odpalováním pyrotechniky se sledují především koncentrace suspendovaných částic PM10 a PM2,5 v ovzduší. Pod zkratkou PM se skrývají pevné částice, číslo za zkratkou značí jejich velikost. Mezi látky, které se během odpalování do vzduchu vylučují, patří třeba draslík, síra, baryum nebo stroncium. 

Minulý rok bylo nejvíce škodlivin v ovzduší zachyceno v Brně, dalšími zasaženými městy byl například Tábor, České Budějovice, Zlín nebo Olomouc.

Zpět
Sdílet
Diskuse