Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
16. prosince 2022 12:22
Čas čtení 0:49

Toxický špenát způsobil lidem v Austrálii halucinace. Pěstitelská firma nezná příčinu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Toxický špenát způsobil lidem v Austrálii halucinace. Pěstitelská firma nezná příčinu
Zdroj: Unsplash/Louis Hansel

Australané, kteří nakupovali baby špenát v obchodním řetězci Costco, na sobě mohli pocítit nežádoucí účinky jako nevolnost a halucinace. Čím je to způsobeno, není jasné. Pěstitelská firma uvedla, že rostlina byla kontaminována pouze plevelem.

Konzumenti australského baby špenátu mají problém. Zelenina prodávaná v řetězci Costco totiž u některých lidí vyvolala silnou nevolnost a halucinace, informuje BBC. Silné symptomy byly rozpoznány u devíti lidí, kteří byli hospitalizováni. Pěstitel, firma Riviera Farms, netuší, čím by to mohlo být. Dle jejího vyjádření byl špenát kontaminován pouze plevelem.

26. listopadu 2022 12:25 Čas čtení 0:53 Na australskou pláž vyběhlo 2 500 nahých lidí. Cílem bylo upozornit na rizika rakoviny kůže Na australskou pláž vyběhlo 2 500 nahých lidí. Cílem bylo upozornit na rizika rakoviny kůže

Zdravotnická vládní složka Nového Jižního Walesu proto vydala upozornění před nákupy balení baby špenátu, jejichž minimální trvanlivost končí 16. prosince. Kromě těžké nevolnosti a halucinací mají totiž vyvolávat i delirium, prudké zvýšení srdečního tepu a rozmazané vidění.

„Jsme opravdu rádi, že neevidujeme žádné ztráty na životech. Doufáme, že to tak zůstane. Nicméně lidé, které jsme hospitalizovali, vypadají opravdu nemocně. Dokonce vidí věci, které nejsou,“uvedl pro Sydney Morning Herald doktor Darren Roberts z nemocnice v Sydney. Všech devět lidí totiž leží zde. Celkově byla evidována asi padesátka osob s příznaky otravy špenátem.

Dle mluvčí Riviera Farms bylo na balení špenátu upozorněno, přičemž firma požádala obchody, aby balení stáhly. „Neexistuje žádná možnost, že by byly tímto plevelem ovlivněny nějaké jiné produkty,“ uvedla firma. Není však jasné, jestli plevel, jenž měl kontaminovat špenát, nevolnost opravdu vyvolal.

Nedá se vyloučit, že nemocných bude přibývat. Riviera Farms totiž distribuují i do dalších australských států.

Zprávy ze světa najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse