Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
17. prosince 2022 12:40
Čas čtení 1:07

Jak velká je uhlíková stopa u vánočního stromečku? Rozdíl mezi živým a umělým je obrovský

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Jak velká je uhlíková stopa u vánočního stromečku? Rozdíl mezi živým a umělým je obrovský
Zdroj: Unsplash/Rodion Kutsaiev/volně k užití

Aby byl umělý stromeček udržitelnější volbou, měl by nám doma vydržet delší dobu.

Vánoční stromeček je pro většinu lidí neodmyslitelnou součástí těchto svátků. Jenže mnoho z nás každý rok řeší dilema, jestli si pořídit živý, anebo umělý stromeček. Víš, který z nich je lepší alternativou z hlediska životního prostředí? 

9. prosince 2022 15:00 Čas čtení 5:17 Šťastné a ekologické. Zachraň nechtěný vánoční stromeček a užij si šetrnost místo dokonalosti Šťastné a ekologické. Zachraň nechtěný vánoční stromeček a užij si šetrnost místo dokonalosti

Šetrných alternativ je hned několik

Rozdíl je obrovský. Jak uvádí TASR, zatímco uhlíková stopa živého stromku je asi čtyři kilogramy oxidu uhličitého, u umělé alternativy je přesně desetkrát vyšší. „Vysoký rozdíl je způsoben hlavně tím, že umělé stromky se většinou vyrábějí z PVC, který se vyrábí z ropy,“uvedla na Facebooku Zelená linka slovenského Ministerstva životního prostředí.

Při výrobě umělých stromů vznikají emise skleníkových plynů, naopak živé stromky během svého růstu oxid uhličitý pohlcují. Ochránci životního prostředí tak poukázali na to, že aby byl umělý stromeček udržitelnější volbou, museli bychom ho doma používat deset let. 

U živých stromků mohou mít lidé pocity viny, že se kvůli jejich vánoční pohodě a atmosféře takové stromy kácejí. Vánoční stromky se ale podle Zelené linky pěstují ve speciálních lesních školkách a po kácení se vždy zasadí nové. 

„Během svého růstu mohou stromy sloužit jako stanoviště pro volně žijící živočichy a přispívají ke zpomalování eroze. Na jednom hektaru půdy se vypěstuje přibližně 7000 stromků,“ uvedla organizace a dodala, že toto množství stromů naváže během desetiletého růstu kolem 145 tun oxidu uhličitého a za stejnou dobu vyprodukuje více než 100 tun kyslíku.

24. prosince 2023 6:00 Čas čtení 0:15 KVÍZ: Lití olova, pouštění lodiček či rozkrajování jablka. Jak dobře se vyznáš ve vánočních zvycích? KVÍZ: Lití olova, pouštění lodiček či rozkrajování jablka. Jak dobře se vyznáš ve vánočních zvycích?

Pokud ani to není pro některé dostatečné, radí environmentalisté pořídit živý vánoční stromek v květináči. Pokud chceš mít Vánoce šťastné a ekologické, může ti k tomu pomoci třeba i český projekt Zachraň stromek, který u nás letos funguje poprvé. V případě umělého stromku je pak lepší koupit nějaký, který byl vyroben z ekologických materiálů. Nejlépe takový, který necestoval přes půlku světa.

Domů
Sdílet
Diskuse