Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
17. prosince 2022 19:05
Čas čtení 1:08

V Praze přibývají děti s RS viry, některé nemocnice jsou na hranici kapacit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Praze přibývají děti s RS viry, některé nemocnice jsou na hranici kapacit
Zdroj: Public Domain Pictures/volně k užití

Epidemie RS virů je letos podle nemocnic silnější než obvykle.

V pražských nemocnicích přibývají hospitalizované malé děti včetně několikatýdenních kojenců. Hlavní příčinou nárůstu jsou takzvané RS viry, jejichž epidemie jsou před začátkem chřipkové sezony běžné, letošní jsou ale podle lékařů silnější než obvykle. Některé nemocnice jsou na hranici kapacit, uvedli na dotaz ČTK jejich zástupci.

12. prosince 2022 14:30 Čas čtení 1:41 RS virus v Česku: Popisujeme, o co se jedná a pro koho je nejvíce nebezpečný RS virus v Česku: Popisujeme, o co se jedná a pro koho je nejvíce nebezpečný

Nemocnice čelí velkému nárůstu dětských pacientů

Podle primářky Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole Jany Tejnické leží na tamní klinice asi 20 dětí s různými viry způsobujícími záněty dýchacích cest. Nejčastěji jsou ve věku kolem dvou let. „Děti jsou dušné, potřebují oxygenoterapii, inhalace, odsávání hlenů a podobně. Pokud nedojde k bakteriální infekci, nepodáváme antibiotika. Délka hospitalizace je obvykle okolo sedmi dnů,“ řekla ČTK.

Na Pediatrické klinice 1. lékařské fakulty UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze-Krči tvoří podle přednostky Lucie Gonsorčíkové pacienti s RS viry většinu a nemocnice čelí jejich vysokému nárůstu. V současné době je klinika na hranici kapacit. „Problémem není nedostatek léků, ale riziko případného nedostatku volných lůžek pro děti, které vyžadují hospitalizaci, a zajištění dostatečného přístrojového vybavení,“ sdělila Gonsorčíková.

Na hranici lůžkových kapacit pro děti je také Fakultní nemocnice Bulovka. „V některých dnech se dostáváme na hranici, kdy je vyčerpána naše lůžková kapacita a musíme pro děti hledat lůžka jinde,“ sdělila agentuře mluvčí Eva Libigerová. Situaci naopak zatím zvládá Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. 

4. dubna 2024 9:00 Čas čtení 3:19 Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu?

Už v pondělí evidoval Státní zdravotnický ústav vzestup nemocnosti akutních respiračních infekcí včetně chřipky o více než dvacet procent oproti minulému týdnu. Nemocnost se týká všech krajů a všech věkových kategorií. RS virus se projevuje jako běžné nachlazení s klasickými příznaky. Může ale způsobit i vážnou infekci, která ohrožuje malé děti (do šesti měsíců), děti s onemocněním srdce nebo plic, děti s neuromuskulárním onemocněním, seniory nebo lidi s oslabenou imunitou.

Zpět
Sdílet
Diskuse