Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
18. prosince 2022 18:59
Čas čtení 1:20

Obrovské drama! Argentinci jsou mistry světa, finále proti Francii vyhráli po penaltách

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Obrovské drama! Argentinci jsou mistry světa, finále proti Francii vyhráli po penaltách
Zdroj: TASR/AP/Christophe Ena

Argentina navázala na úspěchy z let 1978 a 1986.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru je minulostí. O zlatou tečku se postarala Argentina, která soupeře z Francie porazila 4:3 po penaltách. Velký sen Lionela Messiho se stal skutečností, k titulu ale Jihoameričané neměli jednoduchou cestu. Zápas dospěl až k penaltovému rozstřelu.

Messi versus Mbappé

Argentina se do vedení dostala ve třiadvacáté minutě, kdy se o první krok k výhře postaral Lionel Messi. Argentinský kapitán s přehledem proměnil pokutový kop a Jihoameričané vedli 1:0. V prvním poločase padla ještě jedna branka ve prospěch Argentiny, střelcem byl Ángel Di María. Argentina v první části zápasu přehrávala soupeře ve všech směrech. Francouzi se v prvním poločase dokonce vůbec nedotkli míče v pokutovém území soupeře.

Na začátku druhého poločasu to vypadalo, že argentinská dominance bude pokračovat. Jenže Francie se nakonec nehodlala tak snadno vzdát. Kylian Mbappé nejprve proměnil penaltu a snížil na 1:2. Netrvalo to ani dvě minuty a francouzské tribuny propukly v jásot znovu. Střelcem vyrovnávací branky byl opět Mbappé, pro kterého šlo o sedmou branku na tomto šampionátu.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

V nastaveném čase základní části mohl rozhodnout Messi, jeho střelu ale francouzský brankář vyrazil. Celý zápas tak dospěl do prodloužení, jehož hlavním hrdinou byl znovu argentinský kapitán, který se trefil z dorážky a upravil na 3:2. Jenže ani to nebyl konečný výsledek. Za Francouze kontroval opět Mbappé, který proměnil druhou penaltu a zaznamenal hattrick. 

V závěru prodloužení měly obrovské šance oba týmy, napínavý zápas si ale vysloužil vyvrcholení v podobě penalt. Francie jako prvního vyslala Mbappého, který se ani tentokrát nemýlil. Jeho výkon ale napodobil Messi, který francouzského gólmana překonal jednoduchou přízemní střelou. Argentinský brankář už pustil jedinou střelu a dvě chytil. Za Jihoameričany naopak skórovali Paulo Dybala, Leandro Paredes i Gonzalo Montiel. Argentina porazila Francii 4:3 po penaltách.

Argentina výhrou navázala na úspěchy z let 1978 a 1986. Lionel Messi si tak splnil velký sen a poprvé se stal mistrem světa. Nejblíže byl v roce 2014, kdy Argentina nestačila na Německo. 

Domů
Sdílet
Diskuse