Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
20. prosince 2022 19:57
Čas čtení 0:48

Blíží se nejkratší den v roce, přinese astronomickou zimu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Blíží se nejkratší den v roce, přinese astronomickou zimu
Zdroj: Pavel Albert

Zimní slunovrat letos nastane 21. prosince ve 22:48.

Ve středu 21. prosince přesně ve 22:48 dosáhne Slunce nejjižnějšího bodu své pomyslné dráhy po pozemské obloze a začne se vracet na sever. V ten den nastává zimní slunovrat, který podle astronomické definice znamená začátek zimy. Je to také nejkratší den v roce, po kterém zároveň přichází nejdelší noc.

Dny se během zimy prodlužují

V den zimního slunovratu máme na severní polokouli nejdelší noc a nejkratší den. Od zimního slunovratu se pak dny během zimy postupně prodlužují. Zpočátku to jde velmi pomalu, jak se ale blíží březnová rovnodennost, která předznamenává začátek jara, jsou dny stále delší a delší. Astronomická zima končí 21. března 2023.

Přestože se během zimních měsíců prodlužuje doba denního světla, teploty ve většině místech nadále klesají. Je to z toho důvodu, že Zemi nějakou dobu trvá, než se ohřeje. Tento jev je známý jako sezónní zpoždění. Celkově zima trvá v průměru 89,0 dne na severní polokouli a 93,6 dne na jižní polokouli.

Zimní slunovrat je také v různých kulturách a náboženstvích spojen s tradicemi a oslavami. Například podle dávné tradice došlo v tomto období ke zrození boha Slunce. Křesťané pak nahradili oslavy zimního slunovratu Vánocemi a svátkem narození Ježíše Krista. Zimní slunovrat ale slavily kultury po celém světě. 

Domů
Sdílet
Diskuse