Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. prosince 2022 10:17
Čas čtení 1:15
Ilona Hobzová

Bude káva v budoucnu vzácným zbožím? Klimatická změna ohrožuje i další důležité plodiny

Bude káva v budoucnu vzácným zbožím? Klimatická změna ohrožuje i další důležité plodiny
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran
ZAJÍMAVOSTI GASTRONOMIE KLIMATICKÁ ZMĚNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Zatímco dnes bereme kávu, rýži nebo čokoládu za samozřejmé, v budoucnu by tomu tak být nemuselo.

Bývalý šéfkuchař Bílého domu Sam Kass bije na poplach ohledně budoucnosti kávy a několika dalších plodin. V rozhovoru pro magazín People se nedávno svěřil, že se stále více kloní k udržitelnému zemědělství a potravinářství. Jako důvod uvedl, že se obává o to, zda budou některé nejoblíbenější světové plodiny kvůli negativním dopadům změny klimatu vůbec dostupné.

Predikce: Potraviny nebudou dostupné všem nebo výrazně zdraží

Kass byl nejen hlavním šéfkuchařem Obamovy rodiny v Bílém domě, ale během svého působení ve Washingtonu se věnoval i politické práci. Působil jako výkonný ředitel iniciativy bývalé první dámy Michelle Obamy Let's Move a stal se vůbec prvním hlavním poradcem Bílého domu pro výživu. Nyní se zaměřuje na diskusi o udržitelných potravinářských a zemědělských postupech.

Doporučeno
Tipy na podniky v Praze, kde se před zavíračkou najíš za polovic a zachráníš jídlo před vyhozením Tipy na podniky v Praze, kde se před zavíračkou najíš za polovic a zachráníš jídlo před vyhozením 31. srpna 2022 6:00

„Řada potravin, které nám velmi leží na srdci a které do značné míry považujeme za samozřejmost, je skutečně ohrožena,“ řekl Kass magazínu People. „Jsme na dobré cestě k tomu, aby se v budoucnu mnohé z těchto potravin staly docela vzácnými, byly pro většinu lidí z velké části nedostupné nebo výrazně zdražily,“ doplnil. Za ohrožené potraviny považuje kromě kávy ještě třeba víno, čokoládu, ale i rýži nebo měkkýše.

Kassovy připomínky jsou podložené i vědecky. V lednu letošního roku zveřejnili vědci z Institutu věd o přírodních zdrojích na Univerzitě aplikovaných věd v Curychu zprávu hodnotící dopad klimatických změn na kávu, kešu a avokádo. Ukázalo se, že káva je vůči dopadům klimatických změn nejzranitelnější. Změnou klimatu jsou postižené všechny klíčové země, kde se káva pěstuje. Kromě zvyšujících se teplot trpí pěstování kávy také silným úbytkem oblastí vhodných k pěstování. Na vině je odlesňování a ztráta biologické rozmanitosti.

Další ze studií z roku 2019 předpokládá, že nejméně šedesáti procentům všech druhů divoké kávy hrozí vyhynutí, a to potenciálně během příštího desetiletí.

Doporučeno
Volíš Pivo nebo Smažáka? Umělá inteligence nám pomohla vytvořit hlavu státu podle největších českých neřestí Volíš Pivo nebo Smažáka? Umělá inteligence nám pomohla vytvořit hlavu státu podle největších českých neřestí 19. prosince 2022 6:00

„Potravinářství a zemědělství jsou celosvětově druhým největším zdrojem emisí skleníkových plynů a spotřebovávají přibližně 70 % světových vod. Je to hnací síla číslo jedna v odlesňování a střed mnoha environmentálních problémů,“ dodal Kass. 

Anketa:
Chyběla by ti káva?
Vůbec.
Nějak bych se s tím vyrovnal*a.
Jenom ráno.
Strašně moc, miluju kávu.
Vůbec.
29 %
Nějak bych se s tím vyrovnal*a.
43 %
Jenom ráno.
0 %
Strašně moc, miluju kávu.
29 %
Domů
Sdílet
Diskuse