Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2022 6:00
Čas čtení 10:11
Radim Šlechta

22 nejlepších filmů a seriálů roku 2022 podle Refresheru

22 nejlepších filmů a seriálů roku 2022 podle Refresheru
Zdroj: Unsplash/Mollie Sivaram
FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NEJLEPŠÍ FILMY NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Co jiného dělat o vánočních prázdninách než dohánět filmové a seriálové resty? Vybrali jsme ty, které najdeš online nebo v kinech a které stojí za zhlédnutí.

Konec roku 2022 se blíží a s ním se sluší zrekapitulovat, co se ve filmové a televizní tvorbě nejvíc povedlo. Zeptali jsme se lidí z týmu REFRESHERu na snímky, které za letošní rok viděli, a společně jsme vybrali 22 nejlepších filmů, seriálů nebo krátkých YouTube počinů za rok 2022 tak, abychom pokryli co nejvíce žánrů. Většinu z nich si můžeš pustit online nebo na ni zajít do kina. Co jiného také během svátečního volna dělat než dohnat to příjemné, co ti v předchozích měsících uteklo.

Anketa:
Využiješ vánoční volno ke sledování filmů nebo seriálů?
Jasně, už se těším.
Zatím nevím.
Spíše ne.
Jasně, už se těším.
77 %
201 Hlasů
Zatím nevím.
13 %
35 Hlasů
Spíše ne.
9 %
24 Hlasů

Il Boemo

Životopis o jednom českém mlynáři, který se vydal do Itálie, aby se stal hudebním maestrem. Petr Václav několik let intenzivně pracoval na filmu o Josefu Myslivečkovi, jednom z nejlepších, ale zapomenutých hudebních skladatelů. Pokud se ti líbil snímek Amadeus od Miloše Formana, rozhodně stojí za to podívat se i na Il Boemo. Ve srovnání s Amadeem se toho o skladatelově nitru tolik nedozvíme, jedná se ale o skvělou sondu do tehdejší společnosti. Inspirace i řada referencí na Formanovu klasiku jsou zřejmé.

Přes dvě hodiny dlouhý film tažený dobrým příběhem, skvělou hudbou a silným Vojtěchem Dykem se slušnou italštinou ti přinese skvělý zážitek. Zajít do něj můžeš třeba do pražské Lucerny, kde na tebe kromě samotného filmu dýchne i atmosféra sálu.

Il Boemo
Zdroj: Pilot Film/propagační materiál

Podezřelá

Jihokorejská kriminální romance je tak trochu odpovědí na Hitchcockovo Vertigo. Režisér Čchan-uk Pak si dokáže skvěle pohrát s tvou myslí a s elegancí a logickou přesností vymyslet spoustu kliček okolo dvou případů vražd. Ty skvěle kombinuje s decentními komediálními prvky a poetickou romantickou linkou, která tě dojme až k slzám. 


Film Podezřelá vyhrál cenu za nejlepší režii na festivalu v Cannes. Ty si ho můžeš přehrát na platformě KVIFF.tv, VOD karlovarského filmového festivalu.

Podezřelá
Zdroj: Aerofilms


Avatar: The Way of Water

James Cameron tě po třinácti letech opět vytáhne na výlet na Pandoru, která se z původní verze vyvinula v komplexní ekosystém. Ten máš nyní možnost prozkoumat i ve vodních hlubinách. Jak tomu bylo i v původním Avatarovi, vizuál daleko překračuje příběh. Hlavní linka se ale oproti předchozímu filmu posunula a postavy stihly za třináct let čekání dozrát. Ať už se podíváš na jakoukoliv z promítaných verzí filmu, rozhodně si film užiješ. Ať už díky skvěle vypadajícím postavám, propracovaným do posledního detailu, skvělé akci, nebo velkolepé scéně, kterou Cameron překonal svůj Titanic.


V Česku se můžeš na Avatar: The Way of Water podívat ve 3D i 2D verzi, v HFR a ve 4K i 2K rozlišení. O tom, jak se ve verzích co nejlépe zorientovat, jsme psali zde.

Avatar 2
Zdroj: Disney


Trojúhelník smutku

„Skvělé drama, které odráží současnou společnost a ukazuje, jak se v kritických situacích vybarví charaktery lidí, od kterých bychom to ani nečekali. Film je zároveň velmi vtipný, takže se nasměješ a otevřený konec tě donutí, abys o něm přemýšlel*a ještě pár týdnů po skončení,“ doporučuje redaktorka REFRESHERu Tereza Šnajdrová.


Trojúhelník smutku líčí příběhy bohatých lidí na luxusní plavbě, na které se kvůli „nečekané události“ ukazují jejich pravé charaktery. Poslední satirické dílo dvojnásobného výherce Zlaté palmy Rubena Östlunda najdeš na platformě KVIFF.tv.

Trojúhelník smutku
Zdroj: Plattform Produktion


Na západní frontě klid

„Na západní frontě klid v režii Edwarda Bergera není přesnou kopií románu Ericha Maria Remarqua, ale v roce 2022 to vůbec nevadí. Ať už se snímek od originálu odchýlil jakkoli, je důležitým zdviženým prstem, jak moc nelidský dokáže být člověk vůči člověku. Jako jiné adaptace se ta z letošního roku nezaměřuje tolik na spektakulární záběry z bitevního pole, o to víc je ale rozvinut lidský prvek – prvek mladých opuštěných vojáků, ze kterých se postupem času stávají suroví, ztracení starci,“ říká k filmu naše redaktorka Adéla Ježková.


Podle Adély patří Na západní frontě klid k filmům, které rozhodně stojí za to zhlédnout. Ať už během volna o svátcích, nebo kdykoliv jindy. Ve srovnání s dřívějšími adaptacemi se jedná o vizuálně skvěle natočený válečný film, který rozšiřuje předlohu o politickou hru na pozadí války. To jde někdy na úkor psychologie a emocí hlavních postav, ale i tak film stojí za zhlédnutí. Najdeš jej na Netflixu.

All Quiet on the Western Front
Zdroj: Netflix


The Batman

„I přesto, že je film dlouhý skoro tři hodiny, celou dobu mě moc bavil. Hodně mě překvapil hlavně herecký výkon Roberta Pattinsona. I přesto, že už v poslední dekádě hrál mnoho skvělých rolí a úspěšně se mu daří vymanit se z typecastu hezounka z filmů pro teenagery, jako Batmana jsem si ho neuměla moc představit. Příjemně mě ale vyvedl z omylu a chemie, kterou měl se svou hereckou kolegyní Zoë Kravitz, mě moc bavila,“ doporučuje Anna Koucká, redaktorka a moderátorka Refresher News.


Atmosférou novodobé noirovky, ve které se The Batman nese, ukazuje DC, že propracovaná psychologie hlavních postav je to, co mu dává výhodu oproti akčním marvelovkám. Temný špinavý Gotham, který se podobá třeba tomu v Jokerovi, a psychopatický hádankář podobný Kevinu Spaceymu ze Se7en tě rozhodně pohltí. Gotham Matta Reevse můžeš prozkoumat na HBO Max.

The Batman Robert Pattinson
Zdroj: Warner Bros.


Elvis

Druhý tip od Anny je životopisný film o králi rock and rollu. Pozvolný pád jedné z největších hudebních legend si můžeš pustit také na HBO max


„Film se mi líbil hlavně vizuálně, a když jsem po jeho skončení zjistila, co všechno pro roli Elvise musel podstoupit jeho představitel Austin Butler, tak mi spadla brada. Ačkoliv mi bylo podobně jako u Bohemian Rhapsody líto, že nebylo pořádně vykresleno Elvisovo temné období v druhé polovině života a film vyznívá trochu jako hollywoodské klišé, soundtrack a vizuální stránka ve mně přebily výhrady, které jsem ke snímku měla. A ještě jsem u toho zvládla pobavit samu sebe, protože jsem celý film přemýšlela, koho mi to sakra Elvisův manažer připomíná, abych pak v závěrečných titulcích zjistila, že to byl celou dobu Tom Hanks,“ uzavírá Anna.

Elvis
Zdroj: Continental Film


Lidi

Lidi od Kateř Tureček patří k dokumentům, které by si měl pustit každý. První český film o trans* lidech natočený trans* člověkem se příliš nezabývá společenskou, medicínskou nebo dysforickou stránkou jejich životů. Daleko víc ukazuje euforii, radost ze života a lásku, kterou trans* lidé prožívají. Hřejivý dokument z prostředí Moravy doplňuje i vtipná pasáž s úryvky projevu fiktivní Mili Zemanů v podání excelentní Lenky Králové.


Kateř se pokusilx natočit emancipační film se vším všudy. I samotný přístup k natáčení se nesl primárně tak, aby ze setu nikdo nechodil v úzkostech nebo s pocitem, že se něco nepovedlo. Stejně hřejivý rozhovor s Kateř nejen o natáčení Lidí si můžeš přečíst zde a od února se na film budeš moci podívat na různých místech v celém Česku. Více informací najdeš na instagramovém účtu filmu.

Lenka Králová jako Mili Zemanů.
Lenka Králová jako Mili Zemanů. Zdroj: Lidi, 2022


Predátor: Kořist

„Líbilo se mi, že film skvěle zpracovává women power s tím, že hlavní hrdinka je naprosto uvěřitelná a přirozená. Predátor je ve filmu sice lovec s moderními zbraněmi, ale v samotném základu je především bojovník od přírody, stejně jako hlavní hrdinka. Vidíme tedy originální a svižný souboj dvou postav, pro něž je lov přirozenou součástí života. Líbí se mi, že Predátor: Kořist ukazuje, že když se už spíše mrtvé série chopí mladý schopný režisér, může z ní vykřesat povedený film,“ říká šéfredaktor REFRESHERu Adam Smeták.


Film, kde legendární predátor navštěvuje Ameriku 15. století, je akční podívanou, která potěší všechny fanoušky slavné série. Podívat se na něj můžeš na Disney+.

Predátor Prey film
Zdroj: Disney/20th Century Fox


Když promluvila

Filmové drama, které odhaluje, jak novinářky z The New York Times rozkryly sérii případů zneužívání žen Harveym Weinsteinem. Případ hollywoodského producenta a sexuálního predátora spustil známou kampaň MeToo, která dodala odvahu promluvit o zkušenosti se znásilněním a sexuálním napadením další řadě žen po celém světě.


Pokud miluješ prostředí redakce a ve filmech Spotlight nebo Všichni prezidentovi muži tě bavilo sledovat, jak skvěle natočená je práce jednotlivých žurnalistických postav, film Když promluvila (She Said) se ti určitě bude líbit a najdeš ho na Apple TV. Doporučuje ti ho reportérka REFRESHERu Lucie Kotvalová.

She Said, 2022.
She Said, 2022. Zdroj: Universal Studios


Top Gun: Maverick

Návrat Toma Cruise do role Mavericka po šestatřiceti letech je až neuvěřitelný a role by se pravděpodobně nedokázala zhostit žádná jiná filmová hvězda. Pokud jsi fanouškem prvního Top Gunu, dvojka tě rozhodně více než potěší. Ve srovnání s prvním dílem je ještě dynamičtější a jednotlivé záběry ti prostě vezmou dech. Maverick coby instruktor musí připravit své mladé piloty na misi a zároveň se vypořádat se synem navigátora Goose z původního snímku. Ten totiž Maverickovi dává za vinu otcovu smrt.


Druhý Top Gun je skvělá podívaná a má všechno, co jeho fanoušci milovali na původním snímku. Stíhačky, motorky, západy slunce, úsměv Toma Cruise, cokoliv dalšího si domyslíš. Film si můžeš půjčit na Google Play.

Top Gun: Maverick
Zdroj: Paramount Pictures


Banger.

Druhý snímek českého režiséra Adama Sedláka je zajímavý už jen tím, že je celý natočený na iPhone. Kromě toho ale vypráví zajímavý příběh z prostředí pražských klubů a rapové scény. Adam Mišík chce kvůli své přítelkyni natočit feat se Sergeiem Barracudou, musí na to ale nejdříve sehnat peníze. A k tomu je zapotřebí prodat hodně drog.


Adam Mišík se ve filmu až překvapivě dobře zhostil své role Alexe a ukázal, že dokáže zahrát i jiný charakter než hezkého kluka v mainstreamové české komedii.

Banger
Zdroj: Bontonfilm/Janova Johana & Jonatan Jan


Běžná selhání

Podobný český film nejspíš nenajdeš. Brutalistické prostředí evropského města, záhadná série výbuchů a problémy, které by se řešit měly, ale často se přehlíží. Snímek režisérky Cristiny Grosan a scenáristky Kláry Vlasákové ti poskytuje vhled do života tří žen různého věku a potíže všedního života ukazuje vizuálně krásně a poeticky. Kompletní recenzi si můžeš přečíst tady.


Běžná selhání si můžeš pustit na Netflixu.

Běžná selhání
Zdroj: Bonton Film


Erupce lásky

„Nejkrásnější lovestory, jakou vymyslel sám život. Jestli si o svátcích potrpíš na romantiku, zapomeň letos na instantní vánoční komedie s banální zápletkou. Tenhle dokument tě vtáhne a určitě tě bude do nového roku inspirovat k tomu, aby ses věnoval*a své nejniternější vášni,“ říká k filmu editorka REFRESHERu Alena Julie Novotná.


Dokument Erupce lásky je plný sopek, milostných vztahů a lásky nejen partnerské, ale i té k přírodě a práci. Pustit si jej můžeš na Disney+.

Erupce lásky
Zdroj: Sandbox Films


Nejšťastnější holka pod sluncem

Druhým tipem od Julie je snímek Nejšťastnější holka pod sluncem, který si můžeš pustit na Netflixu. Snímek Mikea Barkera, který stojí například za povedenými seriály Sandman nebo Příběh služebnice (které si také dej, pokud tě do této doby minuly), vypráví příběh reportérky, která se při natáčení musí postavit čelem k děsivému zážitku ze střední školy.


„Jsi fanouškem detektivek a psychologických zápletek? Tak tohle je film přesně pro tebe. Poradí si ambiciózní novinářka z New Yorku s otevřením starého traumatu, nebo snad byla před dvaceti lety sama pachatelkou? Inteligentní konverzace a svižný scénář ti nedají film nepauznout, pokud si půjdeš doplnit například další nálož cukroví,“ láká na film Alena Julie. 

Nejšťastnější holka pod sluncem
Zdroj: Netflix


Všechno, všude, najednou

Na tip od dramaturga REFRESHERu Kryštofa Sýkory můžeš zajít do svého oblíbeného kina. Jedná se o vizuálně krásný snímek, kde se Evelyn Wang snaží zachránit svět tak, že prozkoumává paralelní světy. Právě práce s časem je i podle Kryštofa jednou z nejsilnějších stránek filmu, u kterého netušíš, co přijde za patnáct minut. A pokud se ti nechce do kina, už nyní seženeš film na Apple TV+ nebo Google Play.

Everything, Everywhere All At Once
Zdroj: A24


Odloučení

„K seriálům bývám hodně skeptická. Dystopický počin Bena Stillera mě ale dokázal vtáhnout do životů jednotlivých postav a jsem ráda, že mi Severance neutekl. Jestli jsi opravdový fanoušek sci-fi, možná tě seriál zpočátku nechá na vážkách, ale postupně tě chytne nejen dějem či výpravou, ale i úvahami nad smyslem práce, života a vůbec. Připrav se taky na infarktové scény a možná i nějakou tu slzičku. Hlavně ke konci série,“ doporučuje nevynechat kapesníčky editorka Alena Julie. Na devítidílný sériál Severance se můžeš podívat na Apple TV. A dobrá zpráva je, že se v nadcházejícím roce dočká svého pokračování.

Severance/Odloučení.
Severance/Odloučení. Zdroj: Apple TV+


Euphoria 2

„Ať si každý říká, co chce, o téhle generaci to říká vše. Je to nejrealističtější seriál pro teens, který kdy vyšel. Nemluvě o hereckých výkonech mladých hvězd, jako je Zendaya, ale za mě hlavně Sydney Sweeney a další,“ chválí seriál Euphoria Brand Engagement Executive REFRESHERu Tereza Kopecká.


Teri se líbí především dobře propracované problémy hlavních postav, které dobře reflektují život a problémy mladé generace žijící v malých městech nejen ve Spojených státech. Ať už se jedná o problémy genderu, rasy, sexuality, peněz, drog, nebo vztahů s rodiči. Emotivní dramatický seriál si můžeš pustit HBO Max. Druhá řada má 8 dílů, pokračování je plánováno na rok 2024.

Sydney Sweeney HBO Euphoria
Zdroj: HBO


Elite

„Španělský seriál Elite tento rok přišel s šestou sérií, která opět reaguje na aktuální témata. Na svět fotbalu, postavení queer lidí ve společnosti i na sexualizované násilí a sekundární viktimizaci. Z Elite tě bude mrazit, ale zároveň budeš hltat každý jeden díl a doufat, že dobro zvítězí nad zlem,“ popisuje film Tereza Šnajdrová.


Elite letos přišel už s šestou sérií, každá z nich má osm epizod. Seriál o třech studentech z chudých rodin na exkluzivní soukromé škole můžeš bingnout na Netflixu

Elite
Zdroj: Netflix


Spy x Family

„Seriál je zajímavě podchycenou špionskou komedií, ve které má tajný agent za úkol splnit velmi důležitou operaci. A k tomu, aby to zvládl, musí mít patřičné krytí v podobě rodiny, kterou si sežene během pár dnů. Proto ji poskládá z holčičky ze sirotčince, která umí číst myšlenky, a z manželky, za jejímž nevinným zevnějškem se skrývá nájemný zabiják. Je to manga adaptace studií Wit Studio a CloverWorks, přičemž Wit v poslední době dělá samé dobré kousky. Oblíbenosti komedie rozhodně přispěl taky masivní cosplaying právě manželky špiona Yor Forger,“ láká na anime seriál redaktor REFRESHERu Vojtěch Vanda.


Ať už jsi fanouškem anime a mangy, nebo ne, Spy x Family stojí za zhlédnutí. Všech 25 dílů tě čeká na platformě Crunchyroll.

Tokyo
Zdroj: TV Tokyo


Sono Bisque Doll wa koi o suru

I jako druhý tip má pro tebe Vojtěch anime seriál, jenž se bude líbit i těm, kteří si rádi pustí komedii nebo romantický film. Adaptaci na komiks najdeš rovněž na Crunchyroll.


„Rom-com, v níž se setkají středoškolák, který odmala nedělá nic jiného, než že vyrábí tradiční japonské panenky, do kterých se prakticky zamiloval (Hina dolls), a jeho velmi oblíbená spolužačka působící nedostižným dojmem, která je úplně paf do cosplayingu. Jednou dívka přijde na to, že Gojo Wakana, ten středoškolák, se věnuje tak tradičnímu a možná i nepochopenému umění, za které se prakticky stydí, ale neodsoudí ho. Naopak jej poprosí, aby jí pomohl ušít první cosplay. Následně se mezi nimi začne vytvářet kamarádský vztah, jenž dal dohromady dva odlišné světy. No a vzhledem k tomu, že je to ROMANTICKÁ komedie, tak se tam začne formovat jakási středoškolská láska,“ řekl Vojtěch ke dvanáctidílnému seriálu.

Sono Bisque Doll wa koi o suru
Zdroj: Tokyo MX


Půlnoční klub

Midnight Club je skvělým seriálem pro milovníky hororů a dobře napsaných dialogů, který zvládneš zhlédnout za den. Hororová a mysteriózní variace na Dekameron pochází z dílny Mikea Flanagana a Leah Fong, kteří stojí i za povedenou sérií The Haunting. Pokud tě seriály The Haunting of Hill House nebo Midnight Mass bavily, Midnight Club si tě, byť je o něco méně strašidelný, získá také. A to i díky obsazení a jednotlivým charakterům.


Je to skvělá oddechovka, která se ale nevyhýbá společenským tématům ani tématu smrti. Jak napsala editorka Julie: „Přece jen se odehrává v hospici pro mladé lidi v terminálním stadiu nemoci.“ Midnight Club má na Netflixu deset epizod.

Midnight Club
Zdroj: Netflix

Bonus: Vánoční animace od Passion Animation

Krátké animace od Passion Animation doporučuje Head of Content Strategy REFRESHERu Bára Riessová. „Doporučuji všechny krátké animace tohoto umělce. Miluji tento druh animace, tento umělec ukazuje věci z reálného života, které se buď dějí, nebo je chceme udělat. Nejraději mám Enough,“ vysvětluje. Nejnovější vánoční dílko najdeš na Instagramu.

Pokud jsou filmy tvoje slabost a ještě stále nemáš dost, koukni třeba na náš přehled nejlepších strašidelných animáků, českých filmových bizárů nebo nej filmů s českým dabingem, které se dají zhlédnout na Netflixu. A hlavě, užij si svátky podle svých představ.

Domů
Sdílet
Diskuse