Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jana Chovancová
26. prosince 2022 11:33
Čas čtení 1:14

Ikonická červená ulička v Amsterodamu se zřejmě promění. Výlohy zakryjí záclony, pracovnice protestují

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ikonická červená ulička v Amsterodamu se zřejmě promění. Výlohy zakryjí záclony, pracovnice protestují
Zdroj: Amsterodam/propagační materiál města

V současnosti jsou červené závěsy zataženy jen během nepřítomnosti sexuální pracovnice nebo když je uvnitř klient.

Lidé v Amsterodamu očekávají, že městská rada bude v následujících dnech jednat o proměně turisticky známé Rudé uličky. Hlasovat mají pro to, aby byly závěsy ve výlohách, ve kterých se nacházejí sexuální pracovnice, trvale zataženy. Píše o tom Telegraph a NY Post

Záclony na oknech mají být zataženy ve snaze docílit lepší image čtvrti De Walle, kde se ulička nachází. Také chtějí, aby čtvrť „kráčela ruku v ruce s érou #MeToo“. Jedná se o společenské hnutí, které bojuje proti sexuálnímu obtěžování a zneužívání. Ženy, které v minulosti zažily obtěžování, sdílejí na sociálních sítích své příběhy s hashtagem #MeToo.

Podle návrhu liberální strany D66 má dostát změny i objednávací systém. Zatímco dosud se klienti nebo klientky mohli objednat přímo u pracovnice za sklem, nově to půjde prostřednictvím QR kódu na smartphonech. 

Pracovnice se bojí o bezpečnost 

S novým návrhem zákona však nejsou ztotožněny samotné pracovnice červených uliček. Tvrdí, že to sníží bezpečnost jejich práce, protože bude obtížnější posoudit potenciální klienty a případné nebezpečí, které by mohli představovat.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Podle jedné z nich, Lucy, je Amsterodam nejbezpečnějším místem k vykonávání její práce. „Jak teď přilákám klienty, když budu mít zatažený závěs?“ ptá se Lucy. „Tvrdí, že je to kvůli mé ochraně, ale podle mě je to nesmysl. Pokud je někdo neslušný, já mu to oplácím. Ne vždy je to automatická služba, a pokud přijdou například opilí lidé, nepustím je dovnitř.“

Femke Halsema, primátorka Amsterodamu, také poukazuje na hanlivé chování mladých lidí. Ti se mají na sexuální pracovnice ve výlohách dívat, jako by to byla zvířata. Namísto 100 oken v červené uličce chce postavit vícepatrový dům.

O návrhu se bude hlasovat tento týden spolu s přísnými návrhy na potlačení nepříjemného cestovního ruchu. Patří k nim také zákaz kouření marihuany na veřejných prostranstvích ve zmíněné čtvrti, posunutí zavíracích hodin barů ze čtvrté na druhou hodinu a zavírání výkladů s pracovnicemi ve tři namísto šesti hodin.

Zpět
Sdílet
Diskuse