Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
27. prosince 2022 12:10
Čas čtení 1:06

Pouštíme do ovzduší toxickou sprchu pro nás i přírodu. Vědci varují před ohňostroji

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pouštíme do ovzduší toxickou sprchu pro nás i přírodu. Vědci varují před ohňostroji
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Vědci z Akademie věd České republiky varují před nebezpečím ohňostrojů.

Akademie věd České republiky varuje před silvestrovskými oslavami. Ty si část lidí nedokáže představit bez barevných ohňostrojů. Vědci ale upozorňují, že jde o toxickou sprchu pro člověka i životní prostředí. Ročně se podle AV ČR dostane do ovzduší alarmující množství škodlivin. Vědci o tom informují na svých stránkách.

„Ohňostrojový smog představuje velmi podivnou směs sloučenin s velkým zdravotním rizikem, která by se jinak v ovzduší vůbec nemohla vyskytovat,“ říká Petr Klusoň z Ústavu chemických procesů AV ČR. „Kdyby takové množství nebezpečných látek vypouštěl průmyslový podnik, čelil by soudnímu řízení a uzavření. Lidé ale tento podivný mix jedů a karcinogenních látek přímo vdechují a o jeho nebezpečích nemají ani ponětí.“

Chemikálie se vsakují do půdy a putují do vody 

Každý rok se podle vědeckých výpočtů uvolní do ovzduší přibližně 12,5 tuny hořčíku, 0,8 tuny titanu a 12,2 tuny rubidia. Dostává se tam ale také značné množství barya, které se používá k získání efektu zelené barvy, a asi tuna červeně barvícího stroncia. Kromě těchto prvků se ale v raketách objevuje fosfor, síra, zinek a další látky.

4. dubna 2024 9:00 Čas čtení 3:19 Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu?

Vědci upozorňují, že zvýšená koncentrace výše vyjmenovaných látek se v ovzduší udrží ještě několik dní po silvestrovských oslavách. Jenže je podle nich důležité si uvědomit, že následně putují do vody a vsakují se do půdy.

„Zvýšení olova v ovzduší při ohňostroji bývá až šedesátinásobné proti běžnému stavu. Tato skutečnost ukazuje právě na velký podíl nelegální pyrotechniky na evropském ohňostrojovém trhu,“ tvrdí Martin Pivokonský. Lidé jsou při odpalování raket vystaveni i vysokému množství karcinogenního antimonu nebo sloučeninám thallia, které patří mezi komplexní jedy. Přítomný je ale třeba i arsen.

Problematika ohňostrojů je podle vědců značně opomíjená. Upozorňují, že větší omezení by bylo více než vhodné.

Domů
Sdílet
Diskuse