Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. prosince 2022 12:55
Čas čtení 1:36
Ilona Hobzová

Obyvatelé španělské vesnice nafotili kalendář aktů, chtějí ves oživit. Pózoval i stoletý muž

Obyvatelé španělské vesnice nafotili kalendář aktů, chtějí ves oživit. Pózoval i stoletý muž
Zdroj: Pxhere/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ŠPANĚLSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Kalendář si objednali lidé po celém Španělsku, ale i z Mexika.

Vesnice Peña Zafra de Abajo v Murcijském regionu na jihovýchodě Španělska se už desítky let potýká s odlivem obyvatel, kteří se stále častěji uchylují do větších měst. Aktuálně ve vesnici žije pouhých šestnáct obyvatel. S originálním nápadem, jak vesnici zviditelnit, přišla vedoucí tamního sdružení obyvatel Lucía Nicolás. Několik dalších obyvatel přesvědčila k nafocení kalendáře. A nejen tak ledajakého. Tamní obyvatele a obyvatelky zvěčnil fotograf téměř nebo zcela bez oblčení.

Kalendář má úspěch, další se chystá

„Když jsem přišla s nápadem, že bychom nafotili kalendář aktů, ostatní si mysleli, že jsem se zbláznila,“ uvedla pro Guardian Nicolás. „Já v tom ale viděla způsob, jak naši vesničku s šestnácti obyvateli zviditelnit,“ doplnila. Nápad si nakonec prosadila a do září letošního roku se našli i další rezidenti a rezidentky, kteří byli ochotni před objektivem zapózovat. Výsledkem třídenního focení byl kalendář na rok 2023, na kterém jsou obyvatelé Peña Zafra de Abajo zachyceni (polo)nazí v tamní krajině nebo při tradicích, které jsou pro vesnici typické. 

Doporučeno
Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou 31. srpna 2023 10:52

Měsíc říjen tak například ukazuje samotnou Nicolás pózující na sudu ve dvě stě let starém domě, který kdysi patřil jejímu dědečkovi a nyní v něm sídlí jediné vinařství ve vesnici. Listopad je věnován Juanovi, místnímu farmáři, který na fotografii pózuje s naaranžovanými dýněmi.

Hlavní hvězdou kalendáře je ale bezesporu stoletý Pedro Sánchez. Fotografie nejstaršího obyvatele vesnice připadla na měsíc prosinec. Sánchez bez košile a s úsměvem drží botu, tedy tradiční španělský vinný měch. Podle Nicolás byl muž první, kdo s fotografováním souhlasil. 

A kalendář má úspěch. Na trhu je od října a objednávají si ho lidé nejen po celém Španělsku, ale třeba i z Mexika. Zatím se prodalo čtyři sta kusů. „Nejdřív jsme jich objednali 200 a mysleli jsme, že ty navíc nakonec rozdáme, ale rozebraly se,“ uvedla Nicolás. Ukázalo se, že Peña Zafra de Abajo není jedinou vesnicí, která s odlivem lidí do měst bojuje. 

Vesnice už plánuje další kalendář a nápady se jen hrnou. Obyvatelé by například chtěli vytvořit scénu nahých jesliček nebo vzdát hold tradičním profesím, které už zanikly. I seznam těch, kteří by se tvorby kalendáře chtěli zúčastnit, už je hotový. Ti, kteří odmítli spolupracovat na tom současném, toho prý litovali. 

Focení aktů pro dobrou věc už jsme mohli vidět zpracované i na filmovém plátně. Jde o snímek Holky z kalendáře z roku 2002 v hlavních rolích s Helen Mirren nebo Julií Walters. Tvůrci se inspirovali skutečným příběhem skupiny žen, které nafotily kalendář aktů, aby získaly peníze na výzkum leukémie. 

Domů
Sdílet
Diskuse