Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
30. prosince 2022 14:27
Čas čtení 2:35

První pomoc při silvestrovských zraněních. Co dělat při předávkování nebo výbuchu petardy v ruce

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
První pomoc při silvestrovských zraněních. Co dělat při předávkování nebo výbuchu petardy v ruce
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Jak poskytnout první pomoc při silvestrovských zraněních? Tady je seznam nejčastějších z nich.

Během oslav silvestra se může s příchodem nového roku přihodit také spousta zranění. Není nic nového, že jsou během oslav nového roku časté výjezdy sanitek a ani pohotovosti nezejí prázdnotou. Alkohol nebo drogy v kombinaci s pyrotechnikou mohou způsobit mnoho potíží. Víš, jak dát první pomoc při nejčastějších novoročních úrazech? To si přečti v článku. Ale nejdříve pár obecných rad.

Samozřejmostí je, že vždycky jako první zavolej záchranku na čísle 155 nebo 112 a operátoři ti poradí, jak postupovat. Může se ale stát, že třeba na horách nemáš signál. Tady je návod, jak poskytnout první pomoc v době, než se ti podaří se záchranáři spojit. V případě, že jsi na neznámém místě, použij aplikaci Záchranka, která umí dostat oči dispečera díky videohovoru přímo na místo neštěstí. Nezapomeň si aplikaci stáhnout nejlépe teď a z telefonu ji nemaž. 

Pyrotechnika vybouchla v ruce

K amputacím prstů dochází na silvestra především ve chvílích, kdy pyrotechnika vybouchne v ruce. Při takovém úrazu je prioritou zástava krvácení. Posaď nebo polož zraněného a okamžitě zastav krvácení z rány. Pevně stlač krvácející místo a volej záchranku. Zajisti tepelný komfort pro postiženého (přikryj ho), sleduj jeho stav (vědomí, dýchání) a vyčkej do příjezdu záchranné služby.

Oddělenou amputovanou část těla se snaž zajistit minimálně vložením do čistého sáčku nebo nádoby. V lepším případě zabal část těla do čisté látky nebo obvazu a ulož do neprodyšného obalu (igelitu). Daný obal potom vlož do dalšího sáčku nebo nádoby, která je naplněná studenou vodou a kostkami ledu (v poměru zhruba 2 : 1). Vrchní obal označ jménem zraněného s časem nehody.

Nevkládej amputované části přímo do tekutiny, ledu či mražených potravin. Amputovaná část se nedává do přímého kontaktu s ledem, protože by mohla vzniknout omrzlina a potom už by ji nebylo možné přišít. Zapomeň také na špatné rady, jako je vložení amputátu do úst, balení do papírových kapesníků nebo přímo dezinfikování rány. Při neúplném oddělení částí těla se snaž o šetrnou manipulaci a nikdy záměrně nepřerušuj kožní spojení.  

Zasažení očí

Může se stát, že při špatném výbuchu dojde k zasažení očí například střepy. Mechanické poranění oka vždy potřebuje lékařské ošetření. Pokud do oka vnikl například jen prach a nic nekrvácí, vyplachuj čistou vodou. Nikdy ale z oka nevytahuj předměty, které do něj vnikly. 

K první pomoci v takovém případě patří jen sterilní překrytí, a to obou očí, a dopravení postiženého k lékaři. Při čekání na převoz k lékaři či do nemocnice ulož poraněného s lehce zvýšenou horní polovinou těla. Při dopravních nehodách s rozbitím skel vozidla vždy mysli na možnost poranění očí skleněnými střepy. 

Otrava alkoholem

Projevy akutní otravy začínají obvykle poruchami rovnováhy, bolestí břicha, otupením smyslů, malátností následovanou zvracením, ztrátou vědomí, dočasným poškozením krátkodobé paměti, bezvědomím. Pokud máš podezření, že ses otrávil*a alkoholem ty, hned to někomu řekni a popros jej o pomoc. Pokud máš podezření, že se otrávil někdo jiný, poskytni mu první pomoc.

Snaž se o následující:

Udrž dotyčného vzhůru a vsedě, pokud není schopen sedět, polož ho na bok do stabilizované polohy. Vždycky musí mít hlavu uchem k zemi, aby se v případě zvracení nezačal dusit. 

Dej mu napít vody nebo něčeho sladkého.

Udržuj ho v teple.

Kontroluj, že dýchá.

Pokud je nezletilý, okamžitě kontaktuj záchrannou službu, nemysli na to, že „z toho bude mít problém, protože mu není 18“. Problém by byl, kdyby se mu něco stalo, protože jsi nezavolal*a záchranku. 

Předávkování drogami

Tady platí to podobné jako u alkoholu. Pokud máš podezření, že ses předávkoval*a, hned to někomu řekni a popros jej o pomoc. Pokud máš podezření, že se předávkoval někdo jiný, pomoz mu a zavolej záchranku. Snaž se zjistit, co přesně a kolik si toho dal, záchranáři to potřebují vědět. 

Je nutné opakovaně kontrolovat životní funkce – tep, dýchání, srdeční činnost – a v případě, že selhávají životní funkce, je nutné zahájit umělé dýchání a masáž srdce. Pokud dýchá, dej postiženého do stabilizované polohy tak, aby se nezačal dusit zvratky nebo si neublížil, pokud se dostane do křeče. Nikdy nevyvolávej zvracení.

Zpět
Sdílet
Diskuse