Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
31. prosince 2022 17:00
Čas čtení 1:45

UNICEF: Děti potřebují nejvíce pomoci od konce druhé světové války

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
UNICEF: Děti potřebují nejvíce pomoci od konce druhé světové války
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Děti a jejich rodiny po celém světě trpí v důsledku krizí, konfliktů, epidemií, vysídlování a zvyšující se míry podvýživy.

Humanitární pomoc potřebuje v současnosti nejvíce dětí od skončení druhé světové války. Děti a jejich rodiny po celém světě trpí v důsledku krizí, konfliktů, epidemií, vysídlování a zvyšující se míry podvýživy, uvedl podle agentury TASR v pátek Dětský fond OSN (UNICEF).

31. prosince 2022 12:08 Čas čtení 1:39 Greta válcuje internet, její odpověď Tateovi patří k nejlajkovanějším tweetům v historii. Který suverénně vede? Greta válcuje internet, její odpověď Tateovi patří k nejlajkovanějším tweetům v historii. Který suverénně vede?

Situace je kritická v mnoha zemích

„Bezprecedentní záplavy v Jižním Súdánu měly devastující důsledky pro tamní rodiny. Sklizeň byla zničena, pastviny zaplaveny a rodiny nuceny odejít z domovů,“ upozornil mluvčí Dětského fondu OSN pro Itálii Andrea Iacomini. Zmínil také letošní rozsáhlé záplavy v Pákistánu, které postihly miliony lidí, a situaci v Keni, která zápasí s nejhorším suchem za čtyřicet let.

Politická nestabilita, environmentální změny, hospodářská a zdravotnická krize přispěly ke vnitřnímu vysídlení přibližně 1,7 milionu lidí v západoafrické Burkině Faso, přičemž šedesát procent z nich tvoří nezletilí. Osm let trvající válka v Jemenu si vyžádala již více než jedenáct tisíc zabitých nebo zmrzačených dětí. Více než dva miliony tamních dětí mladších pěti let trpí podvýživou.

Podle UNICEF je situace mnoha dětí velmi obtížná i v Konžské demokratické republice, Myanmaru či na Haiti. Kritická je situace také v celé Etiopii, Keni a Somálsku, kde více než 1,7 milionu dětí čelí hladu, na který mohou zemřít. Počet dětí, které čelí nejsmrtelnější formě podvýživy, se jen za posledních pět měsíců zvýšil o více než 15 %.

Aktuálním problémem jsou také nízké teploty, které svírají rozsáhlé oblasti od Ukrajiny nebo Sýrie až po vrcholky Pamíru v Afghánistánu. Pod bod mrazu klesá rtuť teploměru nejen v noci, ale i ve dne. Děti v takovém extrémním počasí snadněji onemocní, mnoho z nich musí přestat chodit do školy. Rodiny bojují o to, aby si mohly dovolit nejzákladnější potřeby – včetně potravin, dek, rukavic a bot –, aby udržely děti v teple. 

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Například v Afghánistánu teploty klesají až k –⁠25 °C a nad afghánskými dětmi visí smrtelná kombinace zimy, chudoby a podvýživy spojené s potravinovou krizí. „Mnoho rodin musí k vytápění používat zvířecí trus, protože si nic jiného nemohou dovolit. Kvůli nedostatku kvalitního zimního oblečení stále stoupá počet vážných případů zápalů plic,“upozornil UNICEF.

UNICEF (Dětský fond OSN) pracuje ve 193 zemích světa, kde dětem pomáhá přežít a podporuje jejich rozvoj, od narození až do dospělosti. UNICEF dětem zajišťuje zdravotní péči, výživu, pitnou vodu a hygienu, základní vzdělání pro všechny chlapce i dívky a ochranu před násilím, zneužíváním a riziky nemoci AIDS.

Založen byl v roce 1946, původně jako Mezinárodní dětský fond neodkladné pomoci pro pomoc dětem postiženým 2. světovou válkou. Od roku 1953 se UNICEF, již pod názvem United Nations Children’s Fund, stal trvalou součástí Organizace spojených národů.
Domů
Sdílet
Diskuse