Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
1. ledna 2023 18:36
Čas čtení 0:59

Zemřel Miroslav Vacek, poslední předlistopadový náčelník generálního štábu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřel Miroslav Vacek, poslední předlistopadový náčelník generálního štábu
Zdroj: ČTK

Vacek byl posledním předlistopadovým náčelníkem generálního štábu totalitní armády a ministrem obrany ve vládách Ladislava Adamce a Mariána Čalfy.

V sobotu zemřel Miroslav Vacek, poslední předlistopadový náčelník generálního štábu totalitní armády a ministr obrany ve vládách Ladislava Adamce a Mariána Čalfy. Bylo mu 87 let. Informaci o úmrtí dnes ČTK potvrdil mluvčí KSČM Roman Roun s odvoláním na bývalého komunistického poslance Jaroslava Borku, který je v kontaktu s Vackovou rodinou. Vacek byl dva roky poslancem za KSČM.

1. ledna 2023 15:11 Čas čtení 1:33 „Putin vám lže.“ Ukrajinský ministr obrany varoval Rusy před další mobilizací, dojde k ní prý v řádu dnů „Putin vám lže.“ Ukrajinský ministr obrany varoval Rusy před další mobilizací, dojde k ní prý v řádu dnů

Vacek celý život zastával vysoké armádní funkce

Jako první informoval o smrti někdejšího ministra obrany server iDNES na základě informace komunistického exposlance Pavla Hojdy. „Dnes jsem se dozvěděl, že 31. 12. 2022 skonal generál Miroslav Vacek. Je to velmi smutná zpráva. Byl to výjimečný, čestný a obětavý člověk. Sportovec, poslanec za KSČM a jeho profesní kariéra byla bohatá a plodná. Pracoval pro KSČM a stmeloval lidi. Čest jeho památce a soustrast jeho bližním,“ napsal Hojda na Facebooku.

Vacek se narodil 29. srpna 1935. Do komunistické strany vstoupil ve svých 18 letech. Absolvoval Vojenskou akademii Antonína Zápotockého v Brně a Vojenskou akademii generálního štábu ozbrojených sil SSSR. Prakticky celý život zastával různé velitelské funkce v armádě. V posledních letech totality byl kandidátem Ústředního výboru KSČ a poslancem Sněmovny národů Federálního shromáždění.

Funkci ministra obrany v Adamcově a Čalfově vládě zastával Vacek od prosince 1989 do října 1990. V roce 1991 odešel do zálohy. Za KSČM byl do Sněmovny zvolen v roce 1996, poslancem byl do roku 1998. Působil ve sněmovním Výboru pro obranu a bezpečnost. V roce 1997 se vážně poranil při pádu ze schodů vojenské ubytovny, kde se účastnil srazu bývalých spolužáků.

Domů
Sdílet
Diskuse