Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. února 2023 16:00
Čas čtení 4:01
Dominik Vetrák

Toto je 10 nejlepších filmů od Netflixu za rok 2022

Toto je 10 nejlepších filmů od Netflixu za rok 2022
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX FILMY TOP FILMY NA NETFLIXU
Uložit Uložené

Vybrali jsme 10 nejlepších filmů, které Netflix vydal v roce 2022.

Netflix je známý tím, že vydává řadu průměrných a podprůměrných filmů a seriálů. Řídí se heslem kvantita nad kvalitou, za což jej v poslední době kritizoval mimo jiné i Ben Affleck.

Každý měsíc se však na Netflixu najde něco zajímavého a kvalitního, takže jsme byli schopni dát dohromady seznam 10 nejlepších filmů od Netflixu, které jsme letos viděli.

Doporučeno
22 nejlepších filmů a seriálů roku 2022 podle Refresheru 22 nejlepších filmů a seriálů roku 2022 podle Refresheru 23. prosince 2022 6:00

10. Knives Out 2 (režie: Rian Johnson, detektivní krimi)

Detektiv Benoit Blanc v podání Daniela Craiga řešil zcela nový druh vraždy a krimi případu. Událo se tak na soukromém ostrově jistého geniálního milionáře (Edward Norton). Režisér a scenárista Rian Johnson natočil poněkud netradiční pokračování a překvapil jak stylem, tak samotným případem a jeho rozuzlením.

Ten není tak komplexní a úderný jako v první části, stejně jako tentokrát nejsou tak zajímavé postavy, ale stále jde o velmi zábavnou a jedinečnou detektivku, která nás bavila od začátku až do konce.

9. Athena (režie: Romain Gavras, drama)

Protesty nespokojených obyvatel francouzských předměstí občas pronikají i do našich médií. Režiséra Romaina Gavrase inspirovaly časté konflikty k vytvoření unikátního hybridu antické tragédie, akční „mlátičky“ a sociální kritiky.

Novinka Athena od Netflixu se ptá: jak by mohla vypadat občanská válka na předměstích Paříže? Navzdory občasné ztrátě tempa a relativní plochosti postav stojí Athena i díky pár brilantním dějovým zvratům a originalitě jednoznačně za zhlédnutí.

8. Pinocchio (režie: Guillermo del Toro, stop-motion pohádka)

Oscarový filmař Guillermo del Toro přišel s vlastní verzí příběhu o Pinocchiovi, která je o něco depresivnější a pracuje s tématy fašismu a problémovým vztahem mezi otci a syny.

Doporučeno
Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku 11. dubna 2024 12:00

Režisérovi se podařilo vyprávět nádherný a emotivní příběh o nejznámějším chlapci ze dřeva, který toužil po uznání a lásce svého otce. Tento film je ze žánru animovaného stop-motion, takže se dočkáš netradiční animace, ale v perfektní kvalitě.

7. White Noise (režie: Noah Baumbach, komediální drama)

Noah Baumbach, kterého můžeš znát jako režiséra a scenáristu oscarového snímku The Marriage Story, tentokrát natočil něco vtipnějšího a méně depresivnějšího. Adam Driver zde ztvárňuje Jacka Gladneyho, profesora v oboru studií Hitlera.

Jack je manžel Babette a otec čtyř dětí. Děj zachycuje jeho útrapy a radosti v momentě, kdy jeho město postihne katastrofa spojená s chemickým znečištěním a on se musí pokusit udržet svou šílenou rodinu pohromadě.

6. Enola Holmes 2

Pokračování populárního detektivního filmu s Millie Bobby Brown a Henrym Cavillem dokázalo kvalitou překonat svého předchůdce a to je vše, co jsme od něj požadovali. Pokud máš chuť na hádky a dialogy sympatických postav, mysteriózní zápletku a slušnou akci v příběhu z konce 19. století, Enola tě potěší. Kromě nového případu posouvá i vztah Sherlocka a jeho sestry, ale mrzí nás, že se vůbec neukázal druhý bratr Mycroft.

5. Hustle (režie: Jeremiah Zagar, sportovní drama)

Sportovní dramédie s Adamem Sandlerem v hlavní roli se nám nesmírně líbila. Sandler opět dokázal, že je skvělý herec, a vedle zábavných sportovních momentů z basketbalové palubky přinesl i dramatické scény a spoustu povedeného humoru.

Doporučeno
Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava 20. března 2024 9:00

Hustle není revolucí v žánru a nepřináší ani nic nového, přesto funguje na jedničku. Děj sleduje Sandlerovu postavu basketbalového skauta pro NBA, který ve Španělsku najde neobroušený diamant v podobě dvaadvacetiletého stavaře s obrovským talentem.

4. Entergalactic (režie: Fletcher Moules, animovaná romantika)

Film využívá animovaný formát k zakomponování různých surreálních scén do příběhové roviny. Stvořili ho raper Kid Cudi, hollywoodský producent Kenya Barris a další, přičemž Kid Cudi se postaral o celý soundtrack k filmu (Entergalactic je zároveň název jeho nového alba). Zamiluješ si postavy, jejich styl chování a vtipné dialogy.

Rozhodně se však musíš naladit na afroamerickou komunitu a atmosféru, kterou dokáže vytvořit jen tato skupina lidí. Nádherná animace, fajn herci, velmi sympatický příběh o lásce a autenticky působící moderní zpracování romantického vztahu se ti dostanou pod kůži. Už dlouho jsme během sledování filmu nepřáli hlavním postavám, aby se daly dohromady a byly šťastné.

3. Na západní frontě klid (režie: Edward Berger, historické válečné drama)

Nejlepší válečný film od premiéry snímku 1917 nás dostal svou drsnou autenticitou, výbornou prací s kamerou a špičkovým vizuálem. Užili jsme si akční scény, ale mnohem důležitější a tematicky výraznější bylo zpracování samotné knižní předlohy, podle které byl film natočen.

Doporučeno
Miroslava pracovala s Tomem Hollandem i Mattem Damonem. Jaké bylo zaskakování za Millie Bobby Brown v novém hitu od Netflixu? Miroslava pracovala s Tomem Hollandem i Mattem Damonem. Jaké bylo zaskakování za Millie Bobby Brown v novém hitu od Netflixu? 19. března 2024 8:30

Literární protiválečná klasika Ericha Marii Remarqua dostala fantastické filmové zpracování, které dostatečně dobře prodává spisovatelovy protiválečné myšlenky. Vynikli také herci a celý štáb, který se staral o vizuál a atmosféru první světové války.

2. The Sea Beast (režie: Chris Williams, animovaná pohádka)

Pokud se ti líbila pohádka Jak vycvičit draka, The Sea Beast bude tvůj nový oblíbený animák. Má podobný příběh, avšak ve zcela jiném prostředí a s jinými stvořeními. Tvůrci snímku ale dokázali vytvořit podobně charismatické postavy a do příběhu zakomponovali i pěkné poselství s funkčním finále, které by v 90 % jiných animáků působilo jako klišé.

Snímek od začátku zobrazuje snahu lovců příšer ulovit nejnebezpečnější z nich a malý sirotek Maise je připraven jim v tom pomoci. Kromě milého příběhu a postav oceníš také kvalitní animaci a okouzlující scény na moři.

1. Apollo 10 1/2 (režie: Richard Linklater, animované drama)

Režisér Richard Linklater podle nás natočil jeden ze svých nejlepších filmů. Děj je z větší části o tom, jaké to asi bylo vyrůstat v 60. letech minulého století v Texasu, a to poblíž střediska NASA. Hlavní postavou je chlapec Stan, který si představuje, jaké by to asi bylo, kdyby ho NASA pověřila tím, aby se stal prvním člověkem na Měsíci.

Doporučeno
Nový romantický seriál One Day od Netflixu ti zlomí srdce. Je lepší než film Nový romantický seriál One Day od Netflixu ti zlomí srdce. Je lepší než film 7. března 2024 17:31

Mnohem více než jeho fantazírování jsme si užili pohled do 60. let a nostalgické scény o životě v období, kterému nevládly digitální přístroje a které jsme trochu zažili i my. Apollo 10 1/2 je skvěle natočený, sestříhaný a vyprávěný příběh, který ti vykouzlí úsměv na tváři.

Bonus: Furioza (režie: Cyprian T. Olencki, akční drama)

Polský film vypráví příběh fotbalových hooligans, kteří se chodí na zápasy v první řadě poprat. Postavy v příběhu žijí životy, ve kterých je lámání kostí a brutální násilí na denním pořádku.

Furioza má přes dvě a půl hodiny, ale nikdy se nebudeš nudit. Film má dobré akční scény, ale zklame hlavní herec. Nejde úplně do hloubky a psychologie hooligans a jejich významu, přesto jde o kvalitní film se silnými tématy, na který se velmi dobře dívá.

Domů
Sdílet
Diskuse