Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2023 15:00
Čas čtení 7:50
Dominik Vetrák

Nejlepší hry roku 2022: Velkolepý souboj God of War a Elden Ring

Nejlepší hry roku 2022: Velkolepý souboj God of War a Elden Ring
Zdroj: PlayStation/Bandai Namco
TECH NEJLEPŠÍ HRY TIP NA HRY
Uložit Uložené

V roce 2022 jsme hráli přes 100 her. Které jsou ty úplně nejlepší?

Po nejlepších filmech a seriálech roku je nejvyšší čas doporučit ti i 10 nejlepších her, které letos vyšly. Prošli jsme téměř každou hru, která měla šanci dostat se do žebříčku, a tak jsme mohli vybírat z desítek úžasných titulů.

Doporučeno
10 nejlepších her podle slavných filmů 10 nejlepších her podle slavných filmů 30. listopadu 2022 6:00

10. Citizen Sleeper – Jump Over the Age (PC, Xbox One/Series X/S, Nintendo Switch)

RPG ve stylu dialogů a textového příběhu

Čas hraní: 6–8 hodin

Toto sci-fi RPG využívá dost netradiční formu hraní. Každý den máš jako postava možnost provést na vesmírné stanici jen několik úkonů. Jejich počet je omezený podle toho, kolik máš ještě energie. Tu si doplňuješ jídlem a speciálními injekcemi. Na to však potřebuješ peníze, takže podstatnou část úkonů je třeba obětovat na práci. Avšak ne každý úkon se musí podařit.

Doporučeno
Hráli jsme jednu z nejočekávanějších her roku 2023. Bude Forspoken hit, nebo propadák? Hráli jsme jednu z nejočekávanějších her roku 2023. Bude Forspoken hit, nebo propadák? 25. prosince 2022 11:00

Určuje to náhoda, jelikož úkony představují kostky s náhodným výběrem čísel. Čím větší číslo, tím větší šance, že se úkon povede. Jednoho dne však můžeš mít smůlu a dostaneš jen kostky s nízkými čísly, takže nemůžeš podniknout náročné mise. Citizen Sleeper má návykovou hratelnost a jednoduchý vizuál, když se z pohledu shora díváš na vesmírnou stanici plnou netradičních postav.


Se spoustou z nich se spřátelíš, některé tě budou nenávidět. Objevíš tajemství lodi, pomůžeš vybraným lidem, odhalíš konspirace a najdeš smysl života. Citizen Sleeper má i propracovaný příběh, ale někdy nás už nebavilo číst dlouhé texty (dialogy nejsou namluvené a musíš je číst).

9. Pentiment – Obsidian Entertainment (PC, Xbox One/Series X/S)

Příběhová point and click adventura z vyšetřování vraždy v 16. století

Doba hraní: 14–15 hodin

Režisér hry John Sawyer (Fallout: New Vegas) prozradil, že nebýt služby Game Pass, tato hra by nikdy nevznikla. Je dost „niche“, tedy pro úzký kruh hráčů, kteří jsou trpěliví. Pentiment je směsí vizuální novely a point and click adventury se spoustou textu, který musíš číst. Děj se odehrává začátkem 16. století na opatství ve vesničce Tassing, kde dojde k vraždě barona. Je na tobě, malíři Andreasi Malerovi, abys našel důkazy a určil vraha.

Tvůrci postavili hru tak, že nebudeš mít dost času odhalit skutečného vraha a místo toho si musíš někoho vybrat naslepo a následně žít s důsledky svých činů. Scenáristé rozdělili hru do tří aktů, přičemž děj vždy pokročí o několik let. Tvá rozhodnutí ovlivní osud některých lidí a malého města.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš počítačovou hru podle obličeje postavičky? KVÍZ: Poznáš počítačovou hru podle obličeje postavičky? 7. března 2024 16:00

Poznáš několik zajímavých a skvěle napsaných postav a zjistíš, jak víra a náboženství zasahovaly do životů obyčejných lidí ve středověku. Hra má nádherný výtvarný styl a napínavý kriminální příběh. Třetí akt je už však poněkud natažený a vyvrcholení zpomalují dialogy, jež budou ateisty a lidi, které církev nezajímá, trochu nudit.

8. Plague Tale: Requiem – Asobo Studio (PS5, PC, Xbox Series X/S)

Akční příběhová adventura

Doba hraní: 15–20 hodin

Pokračování skvělé hry z roku 2019 nás zasáhlo zejména z emoční stránky. Deprimující příběh sourozenců a teenagerů Amicie a Huga nás tentokrát vzal do nádherných lokací středověké Francie, kterou sužuje mor způsobený potkany. Jsou jich miliony a pustoší celou zemi, ničí města a požírají lidi. Hugo je s tím nějak spojen a Amicia udělá vše pro to, aby ho ochránila, i když při tom umírají nevinní.

Kromě potkanů ​​ti po krku půjdou i fanatici a vojáci. Nejedná se ovšem o klasickou akční hru. Amicia nedokáže bojovat napřímo a musíš se vedle nepřátel pohybovat potichu, respektive je nalákat do různých pastí. Její hlavní zbraní je prak, kterým dokáže zabíjet, ale po 10 hodinách jsme už cítili, že by hře prospěl propracovanější soubojový systém. Všechno vynahrazoval silný dramatický konec a zábavné prostorové hádanky.

Vývojáři ze studia Asobo stvořili jeden z nejkrásnějších herních světů s malebnými zeměmi a ostrovy, které září nádhernými barvami a přírodními úkazy. Jednou z nejkvalitnějších věcí na hře je i herecký výkon Charlotte McBurney, díky níž byla Amicia neuvěřitelně autentickou, lidskou postavou.

7. Marvel's Midnight Suns – Firaxis (PC, PS4, PS5, Xbox One/Series X/S, Nintendo Switch)

Taktická komiksová hra založená na karetním soubojovém systému

Doba hraní: 30–60 hodin

Pokud tě bavily hry X-Com, je vysoce pravděpodobné, že na Midnight Suns budeš závislý stejně jako my. Jde o taktickou bojovou hru ze světa Marvelu, v níž kromě klasických marvelovských hrdinů poznáš i ty méně známé, kteří jsou v některých případech ještě zábavnější a zajímavější. Společně se postavíte matce démonů Lilith, která ohrožuje celý svět.

Doporučeno
Vždycky se něco pose*e, říká Češka, která se podílela na Baldur's Gate 3. Jaká je práce pro Larian Studios? Vždycky se něco pose*e, říká Češka, která se podílela na Baldur's Gate 3. Jaká je práce pro Larian Studios? 28. února 2024 15:30

Souboje probíhají na malém prostoru (ulice, střechy budov, ...) tahovým stylem. Máš k dispozici několik útoků či speciálních dovedností (skillů), které provádějí tři hrdinové skrze karetní systém. Na každou misi si můžeš vybrat jiné hrdiny, od Captain Marvel či Ghost Ridera přes Iron Mana, Bladea až po Doctora Strange. Každý má unikátní schopnosti a útoky, které vylepšuješ a plníš přitom vedlejší úkoly.

S hrdiny se můžeš také spřátelit, díky čemuž získáte lepší útoky. Oblíbíš si jejich charaktery a zaujme tě i příběh. Pokud máš rád taktické hry, marvelovský svět, X-Com tituly či karetní souboje, Midnight Suns to vše spojuje do velice zábavného a návykového celku.

6. Horizon: Forbidden West – Guerilla Games (PS4, PS5)

Akční sci-fi adventura v otevřeném světě

Doba hraní: 30–90 hodin

Z nových mechanismů v druhé části potěší nejvíce možnost létat na strojích a zažívat bez nadsázky nejkrásnější otevřený svět, jaký byl kdy ve hrách vytvořen. Nejde jen o design postapo světa, ve kterém lidé bojují se stroji ve tvaru dinosaurů.

Vývojáři z Guerilla Games nás okouzlili krásným a detailním grafickým zpracováním, které nemá ve hrách stejného druhu téměř žádnou konkurenci. Hratelnost Horizonu 2 je podobná jedničce. Stále ovládáš zrzavou hrdinku Aloy, která musí znovu zachránit svět.


Příběh hry a zpracování postav nás trochu zklamalo, stejně jako nezáživné vedlejší mise, ale kromě toho jsme si ve hře zamilovali naprosto všechno. Ničit dinosauří roboty bylo nesmírně zábavné. Neustále jsme přitom objevovali krásy tohoto postapo světa.

Doporučeno
Nejlepší hry roku 2023: Které pecky nás uchvátily nejvíc a proč si je musíš zahrát i ty Nejlepší hry roku 2023: Které pecky nás uchvátily nejvíc a proč si je musíš zahrát i ty 30. prosince 2023 14:00

Už se nemůžeme dočkat příběhového rozšíření Bruning shores, které vyjde exkluzivně na PS5 již v dubnu 2023. Fanoušci světa Horizonu si nenechají ujít ani hru Call of the Mountain, která zase vyjde exkluzivně pro PS VR2 již 21. února 2023.

5. Tinykin – Splashteam (PC, PS4, PS5, Xbox One/Series X/S, Nintendo Switch)

Skákačka/adventura s pohledem shora

Čas hraní: 6–8 hodin

Titul Tinykin nás překvapil tím, jak intuitivně se ovládal a jak rychle jsme zapadli do jeho světa. Již několik minut po zapnutí hry jsme se od ní nemohli odtrhnout. Ovládáš zde Mila, který má speciální spojení s bytostmi zvanými Tinykin. Poslouchají tě na slovo a můžeš s nimi propojovat elektrické kabely, zvedat těžké předměty, vytvářet mosty či ničit předměty k tomu určené.


V každém ze šesti levelů ti tvůrci představí nový druh Tinykina sloužícího k jinému účelu, abys mohl*a zdolávat stále komplexnější překážky. Kromě toho, že je hratelnost docela jednoduchá, tě už od začátku bude bavit i celkový design levelů a hudba, která jej doprovází. Právě rozsáhlý a různorodý design levelů tě na této indie hře překvapí asi nejvíc.

Hra ti zabere asi 7 hodin, ale garantujeme ti, že se budeš bavit každou minutu a po dohrání si budeš přát, aby tvůrci vydali DLC, případně plnohodnotné pokračování, a to co nejdříve.

4. Inscryption – Daniel Mullins Games (PC, PS4, PS5, Nintendo Switch)

Karetní hra, RPG, hádanková mysteriózní příběhovka

Doba hraní: 12–20 hodin

Hru tvoří tři akty, z nichž každý je diametrálně odlišný. Například první akt je karetní hra s taktickou hratelností ve stylu Dungeons & Dragons, z čehož se později stane 2D adventura.

Doporučeno
Česká hra, která dobyla svět, i legendární RPG. Tyto herní pecky teď koupíš za méně než 200 korun Česká hra, která dobyla svět, i legendární RPG. Tyto herní pecky teď koupíš za méně než 200 korun 23. prosince 2023 6:00

Inscryption má promyšlený příběh a magický jedinečný retro vizuál doplněný o detailní zvukový design, který občas dotváří hororovou atmosféru. Hra tě překvapí hned několikrát, proto je nejlepší nic si o ní nezjišťovat.

Pro dohrání hry musíš přemýšlet nekonvenčně a zajímavé je, že prvního bosse vlastně ani nemusíš porazit, abys postoupil*a v ději. Originální herní design je jedním z důvodů, proč jsme si Inscryption užili tak moc. Inovativní hratelnost a design by měl docenit každý hráč, který se každoročně prohrabuje desítkami „stejných her“.

3. Neon White – Angel Matrix (PC, PS4, PS5, Nintendo Switch)

Akční platformovka/skákačka

Doba hraní: 10–15 hodin

Vývojář Ben Esposito se po vydání milého projektu Donut County rozhodl pro něco ambicióznějšího – sci-fi FPS s prvky anime a speed runnerstvím. Základní herní mechanikou je rychlý pohyb postavy. Za úkol máš projít přes sto krátkých levelů v co nejkratším čase (některé mají jen kolem 20 až 40 vteřin). Využíváš k tomu zbraně, které jsou ukryty v kartách. Každý druh zbraně je unikátní a má také jedinečné vlastnosti.


Když například zničíš kartu pušky, odhodí tě to daleko dopředu. Za zničení obyčejné zbraně zase získáš dvojitý skok. Hratelnost Neon White je nesmírně návyková, zejména díky dokonalému designu levelů.

Doporučeno
Santa tě chce umlátit pytlem s dárky, braň se! Máme tipy na nej vánoční hry Santa tě chce umlátit pytlem s dárky, braň se! Máme tipy na nej vánoční hry 21. prosince 2023 14:00

Každý jsme prošli hned několikrát, protože nabízí několik způsobů, jak jej dokončit. Zkratky jsou všude a je jen na tobě a tvé šikovnosti, abys získal*a nejlepší časy. Děj se odehrává v nebi a tvým úkolem je zabíjet v těchto levelech démony.

2. Elden Ring (From Software – PC, Xbox One/Series X/S, PS4, PS5

Akční RPG

Doba hraní: cca 100 hodin

Líbilo se nám, že se vývojáři ze studia From Software rozhodli učinit Elden Ring přístupnějším než v případě svých předchozích titulů (Sekiro, Dark Souls). Hra není vyloženě lehčí, ale máš k dispozici několik nástrojů, jak překonat překážky před sebou. Jedním z nich je fakt, že tentokrát se jedná o velký otevřený svět. Pokud se ti zdají nepřátelé v jedné z oblastí nároční, jednoduše se vydej jinam a vrať se silnější a s lepším vybavením.

Hra tě rozhodně nevede za ručičku a ty tak můžeš skončit na několik desítek hodin v oblasti, ve které nemáš co hledat, a později zjistíš, že jsi na ni nebyl připraven. Stalo se to i nám, ale výzvu jsme zvládli a nesmírně jsme si to užili.

Svět Elden Ringu je nádherný, a to zejména díky detailnímu a oku lahodícímu výtvarnému stylu, ve kterém tvůrci vytvořili hrady, zámky a nádherné přírodní úkazy. Čekají tě i dungeony plné volitelných bossů a samozřejmě nezapomenutelní velcí protivníci, kteří otestují tvé dovednosti a trpělivost v boji.

Doporučeno
Nejlepší hry roku 2023: Která pecka smetla konkurenci? Nejlepší hry roku 2023: Která pecka smetla konkurenci? 8. prosince 2023 8:27

Objevování nových měst a nepřátel, čerstvé výzvy a překonávání sebe sama v tomto 100hodinovém dobrodružství nám učarovalo jako už dlouho nic jiného. Nikdy nezapomeneme na to, jak nám spadla čelist téměř až na zem, když jsme se náhodou dostali do podzemního regionu Siofra River. Elden Ring je ultimátní videohra, které k dokonalosti chybí už jen propracovanější příběh a lepší technická stránka.

1. God of War: Ragnarok (Sony Santa Monica – PS4, PS5)

Akční příběhová adventura

Doba hraní: 30–50 hodin

Velmi dlouho jsme se rozhodovali, jestli dáme na první místo Elden Ring, nebo God of War. Klíčovým rozhodovacím faktorem byl příběh. Ten je pro nás ve hrách důležitý a Elden Ring v tomto aspektu (se vším, co k tomu patří, jako například herecké výkony a příběhové cutscény) vypadá v porovnání s Ragnarokem jako indie hra.

God of War má dospělý, komplexní příběh o propracovaných charakterech postav, které zažívají extrémní situace. Vývoj Kratovy osobnosti vnímáme jako jeden z nejlepších charakterových oblouků ve hrách vůbec.

Tvůrci ze studia Sony Santa Monica vylepšili oproti předešlé hře z roku 2018 naprosto vše. Dočkali jsme se více soubojů s bossy, rozmanitějších druhů nepřátel, kvalitnějších vedlejších úkolů, většího světa se všemi 9 říšemi severské mytologie a líbil se nám také propracovanější soubojový systém s novou zbraní.

God of War
Zdroj: Playstation

Zklamal nás akorát samotný Ragnarok, který nevypadal tak velkolepě, jak jsme si přáli, kolísavé tempo příběhu, vzhled Asgardu a finální souboje s Thorem a Ódinem, které nebyly zdaleka tak velkolepé jako souboje s bohy v původní trilogii.

Doporučeno
Remake první Mafie, hororová klasika i další česká legenda. Tyto super hry teď koupíš za méně než 250 korun Remake první Mafie, hororová klasika i další česká legenda. Tyto super hry teď koupíš za méně než 250 korun 17. listopadu 2023 12:00

Obrovský a nádherný svět, jeho tajemství a emotivní příběh s úžasnými postavami v nás zanechaly spoustu silných pocitů. Navíc tvůrci vydali hru v dokonalém technickém stavu, což je od začátku pandemie vždy pořádný zázrak.

Do TOP 10 se nevešly tyto také úžasné tituly: The Last of Us: Part 1 (jedná se o vynikající hru na úrovni 10/10, ale samotný remake nás tolik neohromil), Norco, Tactics Ogre: Reborn, Live a Live, Beacon Pines , Evil West, Callisto Protocol, Bayonetta 3 (nebýt otřesné technické a grafické stránky, titul by se dostal do TOP 10), Vampire Survivors, Stanley Parable Ultra, Far: Changing Tides, Stray, Tunic, I Was a Teenage Exocolonist, Cult of the Lamb či Disc Room.

Domů
Sdílet
Diskuse