Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. ledna 2023 10:00
Čas čtení 4:52
Ondřej Jarůšek

Nejmladší bojovník UFC šokoval svět a nadchl i Conora McGregora. Toto je jeho příběh

Nejmladší bojovník UFC šokoval svět a nadchl i Conora McGregora. Toto je jeho příběh
Zdroj: Getty Images/Sean M. Haffey
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA UFC ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Raul Rosas Jr. byl největším MMA objevem roku 2022. V pouhých 17 letech se dostal do UFC, kde následně vyhrál zápas, a dnes si věří, že by dokázal ukončit i šampiona. Přinášíme ti profil tohoto nesmírně talentovaného bojovníka.

Co jsi dělal*a, když ti bylo 17 let? Raul Rosas Jr. zápasil před zraky šéfa UFC Dany Whitea a díky fenomenálnímu výkonu si s největší MMA organizací světa vydobyl smlouvu, o které snil. Dnes už má pod hlavičkou nejprestižnějšího kolbiště světa jeden vyhraný zápas, ve kterém oslnil nejen fanoušky, ale i veterány organizace včetně samotného Conora McGregora, největší hvězdy na poli smíšených bojových umění. Pojď se s námi podívat, jaký příběh za sebou Raul Rosas Jr. má a proč se z něj stává nový fenomén.

12 lidí v malém bytě

Raul Rosas Jr. se narodil 8. října 2004 v Novém Mexiku na jihu Spojených států. Jeho rodné městečko Clovis čítá jen něco kolem 40 tisíc obyvatel. Rodiče bojovníka přicestovali do USA z Mexiko City, kde žili v obávané čtvrti Iztapalapa. Ta kvůli vysoké kriminalitě patří mezi vůbec nejnebezpečnější části metropole.

Matka po příchodu do Států pracovala jako hospodyně a otec je trenérem boxu. Není proto překvapením, že i Raul a jeho bratr Jessie s bojovými sporty začali už v brzkém věku. Kromě bratra Jessieho, který je dnes rovněž bojovníkem, má Raul ještě další dva sourozence (dalšího bratra a jednu sestru).

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

Nadání bratrů na bojové sporty bylo hned patrné. Jak Rosas Jr., přezdívaný El Niño Problema, říká, rodina žila v malém městečku vcelku pohodlný život, kde jim takřka nic nechybělo. Když mu ale bylo 13 let, rodiče dospěli k názoru, že pokud mají mít jejich děti šanci se ve sportu prosadit, musí se přestěhovat za lepšími možnostmi, které malé městečko nenabídne. 

Raul Rosas Jr.
Zdroj: ČTK/AP/Amy Kaplan/Icon Sportswire

„V Clovisu jsme se dostali do bodu, kdy jsme v MMA už nemohli dál růst, tak jsme se přestěhovali do města Santa Rosa v Kalifornii. Nechali jsme všechno za sebou – rodinu, všechno. Přestěhovali jsme se do malého bytu. Obývák jsme sdíleli asi s pěti lidmi. Bylo nás tam hodně, dohromady asi 12 lidí,“ popisoval Raul Rosas Jr. přesun s rodinou do Kalifornie.

Raul Rosas Jr. začal zápasit už před 13. narozeninami. Mezi amatéry podle statistik na Sherdogu posbíral šest výher bez jediné porážky, většinu soupeřů přitom ukončil před limitem na submisi v prvním kole. Americký bojovník s mexickými kořeny dodnes nepoznal žádného přemožitele, a to ani po přestupu mezi profesionály, kde má aktuálně sedm výher v řadě.

Soupeře zlikvidoval za minutu 

Do svého debutu na profesionální scéně vstoupil mladý bojovník v listopadu roku 2021, krátce po svých 17. narozeninách. Stalo se tak pod hlavičkou mexické organizace a na ukončení soupeře tehdy potřeboval jen jednu minutu a jednu sekundu. Extrémně rychle ukončil i svůj další zápas, na který potřeboval jen 54 sekund; soupeře opět ukončil na submisi.

raul rosas jr.
Zdroj: Getty Images/Sean M. Haffey

I přes svůj nízký věk ukončoval Raul Rosas Jr. jednoho soupeře za druhým. V září roku 2022 už měl mezi profíky na kontě pět výher v řadě, přičemž všechny soupeře ukončil předčasně. A pak stál před dosud největší výzvou. Vstoupil totiž do zápasu na akci Dana White's Contender Series, kde zápasníci bojují o zisk smlouvy s elitní UFC. A Rosas Jr. nezaváhal ani tentokrát.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Na turnaji DNCS se tehdy teprve 17letý Rosas Jr. utkal s 25letým Mandem Gutierrezem. Ve třech kolech jasně dominoval, a tak si od bodových rozhodčích vysloužil jednohlasnou výhru 3:0 na body. Svým výkonem ohromil i vedení, od kterého následně obdržel smlouvu. Stal se tak vůbec nejmladším bojovníkem v historii organizace.

Šéf UFC měl o novém prospektu jasno. „Není se vůbec o čem bavit. Ani jsme o tom vzadu nemluvili. Nic takového jsem v životě neviděl,“ chválil talentovaného bojovníka Dana White.

Samotný Rosas Jr. ale o svém úspěchu nepochyboval. „Celý život jsem věděl, že se to stane, takže nikdo by tím neměl být překvapen,“ prohlásil po zápase. K tomu navíc dodal, že do 20 let chce být šampionem v bantamové divizi (do 61,2 kg).

A chválou na mladého talenta nešetřil ani nejslavnější bojovník Conor McGregor. „To je neuvěřitelné! Nejmladší všech dob. Hodně štěstí, mladý pane, ve tvé kariéře v UFC,“ vzkázal Ir bojovníkovi, který následně uvedl, že si těchto slov od legendárního bojovníka nesmírně váží.

raul rosas jr.
Zdroj: Getty Images/Sean M. Haffey

Musel přestat chodit do školy 

Nová životní etapa ale vyžadovala i další oběť. Kvůli přípravám na svůj první zápas v UFC musel Raul Rosas Jr. trénovat ještě víc a ještě důsledněji než kdy dříve, rozhodl se proto přerušit docházení na střední školu, kterou ještě neměl dokončenou, a studovat dálkově.

Doporučeno
Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití 2. dubna 2024 16:00

„Když jsem chodil do školy, spoustu dní jsem chyběl, protože jsem trénoval,“ vysvětlil bojovník. „Věděl jsem, že se do UFC dostanu brzo, zhruba v tomto věku, ale z nějakého důvodu jsem nemyslel na to, že budu ještě na střední škole. Prostě mi to nedošlo,“ řekl. I když do školy chodil rád, dle svých slov musel vše podřídit své kariéře, proto přistoupil na distanční výuku. A pokud půjde vše dle plánu, brzy by měl střední školu dokončit.

Své premiéry v UFC se nakonec dočkal dva týdny před loňskými Vánocemi na turnaji UFC 282. A očekávání naplnil beze zbytku. Čerstvě 18letý Rosas Jr. přinutil svého soupeře, 29letého Jaye Perrina, odklepat po necelých třech minutách, a stal se tak nejmladším bojovníkem, který kdy v organizaci UFC zvítězil.

A ovace na sebe nenechaly dlouho čekat. „Čím toho kluka, sakra, krmí?“ ptal se na Twitteru UFC zápasník Jamahal Hill. „Zrodila se hvězda,“ komentoval další bojovník Derek Brunson. A výkon neunikl ani šampionovi bantamové divize Aljamainu Sterlingovi.

„Wow! Ohromně působivá a bezchybná výhra pro Rosase. Perrin se už dokázal dostat z několika těžkých pozic, ale grapplingová úroveň Rosase je vyšší než u většiny dnešních UFC bojovníků. Tedy samozřejmě s výjimkou šampiona bantamové váhy,“ uvedl Sterling.

Vítězství Rosase okomentoval znovu i Conor McGregor. „Skvělý debut. Sleduju tě!“ vzkázal mladému bojovníkovi. 

raul rosas jr.
Zdroj: Getty Images/Sean M. Haffey

Sláva a hon za titulem 

A McGregor rozhodně není jediným, jehož zraky jsou upřeny na mladou rostoucí hvězdu. Po příchodu a výhře v UFC totiž zápasníkovi explodovaly sociální sítě, kde mu přibyly statisíce fanoušků. V roce 2022 patřil k největším objevům MMA scény a v roce 2023 rozhodně nehodlá zpomalovat. Právě naopak.

Doporučeno
Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři 31. března 2024 14:00

„Zatím nevím, jaký je plán. (...) Pokud mi ale teď nabídnou zápas o pás, tak nejenže tam vlezu a vyhraju, ale dokážu ukončit kohokoliv, kdo zrovna pás bude mít, což je momentálně Aljamain Sterling,“ řekl Rosas Jr. sebevědomě. 

V roce 2022 stihl šest zápasů, což je na poměry MMA nebývale rychlé tempo. Většina bojovníků zápasí maximálně dvakrát, někdy třikrát do roka. „Kdybych věděl, že nemám na to být šampionem, tak bych zpomalil, ale já vím, že bych se šampionem stal, pokud bych teď bojoval o pás. Proto zápasím v takovém tempu. Vím, že mám všechno na to, abych titul vyhrál právě teď,“ dodal.

Zda se El Niño Problema vysněné šance bojovat o titul v letošním roce dočká, zatím není známo. Jisté je ale to, že v roce 2023 bude chtít rozhodně navázat na úspěchy z minulého roku a jeho zápasy by fanouškům rozhodně neměly uniknout.

Risk opustit pohodlný život a vydat se do nového města za novými příležitostmi se tedy rodině před lety vyplatil. Dnes patří mladičký Raul Rosas Jr. mezi nenadějnější zápasníky UFC. Dle svých slov za to vděčí právě rodičům a tomu, co byli ochotní pro děti obětovat. A jak říká, rodině teď chce pomoct v lepším životě. „Už jsme měli po krk jíst pořád dokola rýži a fazole. Rodičům jsem ze srandy řekl, že odteď už budeme jíst jen rib-eye steaky,“ prohlásil.

Doporučeno
Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří 21. února 2024 12:00

Raul Rosas Jr. je dost odhodlaný a talentovaný na to, aby zatopil komukoliv ve své váhové kategorii. Doporučujeme ti tak tohoto mladíka sledovat. Ještě o něm totiž hodně uslyšíme. 

Domů
Sdílet
Diskuse