Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. ledna 2023 9:24
Čas čtení 1:16
Adéla Ježková

Skutečná Pocahontas je 12. prababičkou amerického herce Edwarda Nortona

Skutečná Pocahontas je 12. prababičkou amerického herce Edwarda Nortona
Zdroj: Netflix/propagační materiál
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Americký herec Edward Norton zjistil, že je příbuzný s Pocahontas, mytologizovanou dcerou náčelníka ze 17. století.

„Člověk si pak uvědomí, jak malým kouskem celého lidského příběhu je,“ poznamenal ke zjištění Edward Norton, kterého můžeš znát například z filmů BirdmanLid versus Larry Flynt, Alita: Bojový Anděl nebo Na nože: Glass Onion. Fakt, že skutečná Pocahontas byla jeho 12. prababičkou, si americký herec potvrdil v úterní epizodě genealogického pořadu stanice PBS Finding Your Roots („Nalézání vašich kořenů“), na kterou upozornila stanice CNN.

O skutečnosti panovala v Nortonově rodině dlouholetá pověst, kterou posvětil historik a moderátor Henry Louis Gates Jr. „Máte přímou papírovou stopu, o tom není pochyb, spojení s vaší dvanáctou prababičkou a pradědečkem, Johnem Rolfem a Pocahontas,“ uvedl s tím, že se manželé vzali 5. dubna 1614 v Jamestownu ve Virginii – tedy v době, kdy ještě žil William Shakespeare. Z dokumentů podle historika vyplývá, že Pocahontas zemřela o tři roky později a Rolfe pak kolem března 1622.

Temná strana minulosti

Pocahontas byla původní obyvatelkou, která se narodila kolem roku 1595. Podle webu History byla dcerou mocného náčelníka Powhatana, vládce kmenového národa Powhatanů. Údajně nic v jejím dětství nenasvědčovalo tomu, že se stane známou lidovou ikonou. Její manželství s Johnem Rolfem, který byl známým otrokářem, ji ale natrvalo spojilo s koloniálním dědictvím Ameriky.

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

Pořad odhalil, že i Nortonův třetí pradědeček John Winstead měl vlastnit rodinu otroků, včetně pěti malých dívek ve věku od 4 do 10 let. Na tuto část své rodinné historie herec odvětil, že „tyto věci jsou nepříjemné – měly by být nepříjemné“.

„Není to odsudek vašeho vlastního života, ale je to odsudek historie této země a je třeba si to v první řadě přiznat a pak se s tím poprat,“ dodal.

Zpět
Sdílet
Diskuse