Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
5. ledna 2023 18:19
Čas čtení 1:19

Muž si nechal legálně změnit gender, aby získal do péče své děti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Muž si nechal legálně změnit gender, aby získal do péče své děti
Zdroj: TASR/Martin Baumann

René Salinas Ramos tvrdí, že změna v dokladech je pokusem získat dcery do své plné péče. Ekvádorské zákony prý v bojích o opatrovnictví upřednostňují matky.

René Salinas Ramos z Ekvádoru si nechal legálně změnit gender. Tamním médiím řekl, že důvod nesouvisí s jeho sexualitou ani identitou. Chce do péče získat své děti a ekvádorský právní systém dává v otázce péče o děti přednost matkám před otci. Queer organizace se ale obávají zneužití zákona, který má podporovat práva trans osob.

Být otcem se v Ekvádoru trestá, uvedl muž

„Naše zákony říkají, že právo má žena. Od této chvíle jsem žena. A jsem teď také matka, za tu se považuji,“ uvedl sedmačtyřicetiletý Salinas Ramos 30. prosince v rozhovoru pro La Voz del Tomebamba před matričním úřadem ve městě Cuenca. Doplnil, že svou identitou a sexualitou si je naprosto jistý. Jde mu jen o to, získat do péče své dcery, které žijí se svou matkou v tyranském prostředí. Neviděl je prý víc než pět měsíců. „Být otcem se v Ekvádoru trestá, jsem vnímám jen jako živitel,“ posteskl si muž s tím, že chce svým dcerám dopřát mateřskou péči a lásku.

Tento tah ale znepokojil LGBTQ+ aktivisty, kteří v roce 2015 bojovali za změnu ekvádorských zákonů, jež by legální tranzici umožňovala. „Soukromá záležitost tohoto muže, který chce získat do péče své dcery, neodpovídá duchu zákona,“řekla serveru Vice Diane Rodríguez, jedna z nejvýznamnějších ekvádorských trans aktivistek, národní ředitelka Ekvádorské federace queer organizací a první trans osoba v ekvádorském parlamentu.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Podle Rodríguez nedává smysl změna genderu v dokladech totožnosti pouze s cílem získat své děti do péče, pokud člověk není opravdu trans. Koncept jí přišel tak absurdní, že si myslela, že jde o hoax. Nyní se bojí, že by případ mohl ovlivnit rozhodování Národního shromáždění, které by mělo umožnit legální změnu genderu v průkazech totožnosti, jež by platily globálně, například pasech. Aktuální podoba zákona totiž umožňuje takovou změnu jen v ekvádorských průkazech totožnosti. 

Domů
Sdílet
Diskuse