Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
6. ledna 2023 18:03
Čas čtení 1:46

Policie se bude zabývat nařčením redaktora Wollnera z obtěžování. Vypovídalo proti němu nejméně 13 lidí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Policie se bude zabývat nařčením redaktora Wollnera z obtěžování. Vypovídalo proti němu nejméně 13 lidí
Zdroj: Česká televize

Policisté se budou zabývat šikanou mezi kolegy v České televizi. Před interní komisí společnosti si na chování šéfredaktora publicistiky mělo stěžovat nejméně 13 lidí.

Pražská policie se bude zabývat nařčením ze sexuálního obtěžování a šikany ze strany šéfredaktora publicistiky ČT Marka Wollnera, ve kterém podle serveru HlídacíPes.org vypovídalo před interní komisí České televize (ČT) nejméně 13 lidí. ČTK to dnes řekl mluvčí policie Jan Daněk. Mluvčí ČT Karolína Blinková ČTK sdělila, že televize se seznamuje se závěry komise a Wollner do rozhodnutí o dalším postupu nebude moderovat pořad Reportéři ČT. Wollner obvinění odmítá.

5. ledna 2023 16:50 Čas čtení 1:30 ČT musí prověřovat i Noru Fridrichovou. Stížnost na ni podal Marek Wollner, který sám čelí obvinění ČT musí prověřovat i Noru Fridrichovou. Stížnost na ni podal Marek Wollner, který sám čelí obvinění

Daněk dnes ČTK řekl, že policie se dosud případem nezabývala. „Z úřední povinnosti se jím zabývat budeme,“ doplnil. Generální ředitel ČT Petr Dvořák podle Blinkové k případu loni vytvořil komisi složenou z odborníků na právo, personalistiku a řešení stížností. Komise dokončila svou zprávu před Vánocemi.

Vyšetřování odstartoval e-mail další redaktorky ČT Nory Fridrichové, uvedl HlídacíPes.org. Server napsal, že před komisí vypovídalo o sexuálním obtěžování a šikaně nejméně 13 současných i bývalých zaměstnanců a externích spolupracovníků Reportérů ČT. Advokát Tomáš Němeček serveru řekl, že se na jeho kancelář obrátilo devět lidí, kteří popisovali nestandardní Wollnerovo jednání včetně sexuálního obtěžování a šikany.

Blinková uvedla, že ČT se nyní musí seznámit se závěry komise a stanovit další postup. „Do ukončení těchto kroků nebude Marek Wollner moderovat pořad Reportéři ČT ani se podílet na jeho výrobě,“ dodala.

Wollner obvinil z nevhodného chování Fridrichovou

Wollner obvinění odmítl, ve vyjádření pro HlídacíPes.org uvedl, že výpovědi zmiňované ve zprávě komise jsou „typu jedna paní povídala“. „Jsou vyřčené bez kontextu a ten kontext k tomu dodám ve své odpovědi na zprávu komise. Nejde o žádné sexuální harašení ani obtěžování, spíš způsob neformální komunikace bez sexuálního kontextu. Všichni mí podřízení vypovídali víceméně pozitivně, s výjimkou jednoho, což je muž, který má dlouhodobě pracovní problémy,“ uvedl.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

ČT podle mluvčí dostala také podnět upozorňující na nevhodné chování Fridrichové vůči podřízeným. „Standardně, tak jako v každém jiném podobném případě, jej nyní vyhodnocujeme a řešíme postup, jak se mu budeme věnovat,“ uvedla Blinková. Podnět podal Wollner. „Byla to reakce na to, že mě nechala prověřovat komisí, ačkoliv spolu máme dvacetiletý vztah, u kterého člověk předpokládá, že vás dotyčná zná,“ citoval Wollnera portál iDNES.cz.

Fridrichová není jediným člověkem, který Wollnera obvinil. Jak jsme psali v článku, obvinění týkající se bossingu a sexuálního obtěžování podala loni v listopadu i jeho bývalá kolegyně Markéta Dobiášová.

„V redakci navíc panují dlouhodobě vypjaté vztahy. Bossing, šikana. Víme o ní všichni. Nikdo si však netroufá o tom mluvit nahlas. Názory na způsob vedení redakce, vyjádření redaktorů jsou Markem umlčeny. Končí dehonestací nebo zesměšňováním přede všemi na poradách nebo ve střižně,“ uvedla.

„Mnohokrát zkusil. Zamkl kancl, když jsem psala scénář, strčil mou ruku mezi nohy… Chtěl, abych mňoukala, než mi schválí scénář, sahání na prdel normálka (...),“ psala Dobiášová o údajných Wollnerových pokusech sexuálního obtěžování.

Domů
Sdílet
Diskuse