Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. ledna 2023 20:24
Čas čtení 1:13
Vojtěch Vanda

Zraněný psík mývalovitý vystrašil ženu v bance v České Lípě. Nakonec uhynul

Zraněný psík mývalovitý vystrašil ženu v bance v České Lípě. Nakonec uhynul
Zdroj: Městská policie Česká Lípa
ZAJÍMAVOSTI ČESKO ZVÍŘATA
Uložit Uložené

I přes původní pozitivní prognózy se ukázalo, že má zvíře vícero zranění, a i přes veterinární pomoc uhynulo.

Úsměvný příběh nakonec dopadl malou tragédií. Městská policie v České Lípě totiž musela „zasahovat“ v tamní bance kvůli psíku mývalovitému. Zraněné zvíře se totiž ukrylo v bance, kde vystrašilo ženu při výběru peněz z bankomatu. Strážníci k němu přivolali veterinářku, která mu operovala žaludek. Nakonec se jej ale zachránit nepodařilo.

Doporučeno
Ptačí hodinka je tady. Česko sčítá ptáky v krmítkách Ptačí hodinka je tady. Česko sčítá ptáky v krmítkách 6. ledna 2023 18:07

O celé situaci informovali strážníci na Facebooku. Uvedli, že tento druh zvířete ještě neodchytávali. Byli k němu přivoláni poté, co jim zavolala jedna žena z centra města. 

„Zůstalo ve vnitřních prostorách banky a trochu vylekalo ženu, která si chtěla cestou do práce z bankomatu vybrat peníze. Strážníci se pokusili zvíře vylákat ven na rohlík, což se nesetkalo s úspěchem,“ popsala taktiku odchytu mluvčí policie Eva Vlastníková. Jak se zvíře do budovy dostalo, se nepodařilo objasnit. Policie se domnívala, že se tam muselo dostat od řeky Ploučnice.

Když selhaly jejich plány, zavolali k odchytu místní veterinářku, s jejíž pomocí se to nakonec povedlo. „Lékařka zjistila, že zvíře je zraněné. Po převozu do ordinace ho čekala operace žaludku. Jak nám lékařka uvedla, musela mu žaludek vyčistit,“ doplnila Vlastníková.

Před zákrokem se očekávalo, že českolipský psík bude žít dále. Jenže veterinářka objevila ještě další zranění, která se nakonec neslučovala se životem, a zvíře uhynulo.

Psík mývalovitý

I když se mělo jednat o nový druh, jejž tamní policie ještě neodchytávala, psík mývalovitý je v Česku poměrně rozšířeným druhem. Jak uvádí Zoo Ostrava, přestože připomíná mývala, je mnohem více příbuzný vlku či psovi. Co se jídelníčku týče, není vybíravý. Možná jej znáš z videí na sociálních sítích, jak se nezřídka cpe hmyzem nebo i odpadky.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Do republiky se dostal z východní Asie. Ve 30. letech 20. století se vysadil v evropské části Ruska a odtud se šířil do Evropy. V Japonsku je loven pro údajně chutné maso a pro kosti, využívané v tradiční východní medicíně. Zájem je i o jeho hustý kožich.

Domů
Sdílet
Diskuse