Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
8. ledna 2023 12:35
Čas čtení 0:54

Průzkum: Babiš by vyhrál první kolo prezidentských voleb, v druhém by jej ale porazili Pavel i Nerudová

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Průzkum: Babiš by vyhrál první kolo prezidentských voleb, v druhém by jej ale porazili Pavel i Nerudová
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

V druhém kole volby nového českého prezidenta by Andrej Babiš podle průzkumu neporazil ani Petra Pavla, ani Danuši Nerudovou.

V prvním kole prezidentských voleb by vyhrál expremiér Andrej Babiš (ANO) a hned za ním by se umístil Petr Pavel. Na třetím místě by podle lednového volebního modelu agentury STEM skončila ekonomka Danuše Nerudová. Průzkum nechala u agentury vypracovat stanice CNN Prima NEWS.

V druhém kole o volbu nového českého prezidenta by Andrej Babiš podle průzkumu neporazil ani Petra Pavla, ani Danuši Nerudovou. 

6. ledna 2023 17:45 Čas čtení 0:34 K volbám možná nepůjdu, ale když už, tak to hodím Babišovi. Ptali jsme se na volby v Chomutově (Videoreportáž) K volbám možná nepůjdu, ale když už, tak to hodím Babišovi. Ptali jsme se na volby v Chomutově (Videoreportáž)

Při volební účasti 68 % by v prvním kole prezidentských voleb zvítězil Andrej Babiš se ziskem 27,9 procenta hlasů. Do druhého kola by s ním podle lednového volebního modelu STEM postoupil generál Petr Pavel se 26,7 procenta. Na třetím místě by poté skončila Danuše Nerudová se 24,4 procenta.

Nerudová, Pavel, Babiš.
Nerudová, Pavel, Babiš. Zdroj: Hnutí ANO/propagační materiál, Refresher

Za Danuší Nerudovou by se dále umístil senátor Pavel Fischer, avšak s velkým rozdílem. Podle průzkumu by jej podpořilo 6,4 procenta voličů. Hned za Fischerem by skončil poslanec Jaroslav Bašta, jehož do boje vyslala SPD, s 5,4 procenta. Senátor Marek Hilšer by podle modelu získal 3,4 procenta, Josef Středula by získal 3 procenta, Karel Diviš 1,6 procenta a Karel Zima 1,4 procenta.

Rozhodnuto však stále není 12,8 procenta voličů.

V případě druhého kola by Babiš při volební účasti 69 procent získal 43 procent, zatímco Pavel by jej porazil se ziskem 57 procent hlasů. Stejně by tomu bylo i v případě, že by se Babiš v druhém kole utkal s Danuší Nerudovou.

Domů
Sdílet
Diskuse