Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
10. ledna 2023 16:07
Čas čtení 0:51

Němci vybrali paslovo roku. Jsou jím „klimatičtí teroristé“

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Němci vybrali paslovo roku. Jsou jím „klimatičtí teroristé“
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Vybrali ho lingvisté na Univerzitě v Marburgu v německé spolkové zemi Hesensko.

Němečtí jazykoví odborníci prohlásili slovní spojení „klimatičtí teroristé“ paslovem roku (v němčině Unwort des Jahres). Podle jejich verdiktu není toto slovo ve veřejném prostoru používáno vhodně a odráží situaci v roce 2022, kdy přibyly protesty klimatických aktivistů a jejich akce pohoršovaly veřejnost. Informovala o tom agentura TASR.

Aktivisté jsou kriminalizováni, shodla se porota

Seznam nesprávně používaných slov každoročně vytváří Institut německých lingvistů na Univerzitě v Marburgu v německé spolkové zemi Hesensko už od roku 1991. Cílem je upozornit na nesprávné používání jazyka.

Termín „klimatičtí teroristé“ se podle poroty složené hlavně z jazykovědců používá způsobem, který poškozuje pověst aktivistů a jejich snahu o nátlak, aby vláda dělala více kroků proti změně klimatu. Aktivisté jsou „přirovnáváni k teroristům a jsou tak kriminalizováni a očerňováni“, přičemž nenásilné podoby občanské neposlušnosti a demokratického odporu jsou dávány do spojitosti s násilím a nepřátelstvím vůči státu, vysvětlila porota.

14. října 2023 15:00 Čas čtení 3:50 Blonďatá hyena z Osvětimi bičovala vězeňkyně a pouštěla na ně psy. Svých činů nelitovala Blonďatá hyena z Osvětimi bičovala vězeňkyně a pouštěla na ně psy. Svých činů nelitovala

Na druhém místě skončil pojem „sociální turistika“, který se paslovem roku stal už před deseti lety. V roce 2022 ho použil lídr opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU) Friedrich Merz v souvislosti s válečnými uprchlíky z Ukrajiny, později se za jeho použití omluvil. Třetí místo obsadilo spojení „obranná architektura“, které bylo kritizováno jako zavádějící a eufemistické. Termín označuje stavební postupy, která brání lidem bez domova v tom, aby se mohli déle zdržovat na veřejných místech.

Domů
Sdílet
Diskuse