Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
12. ledna 2023 8:55
Čas čtení 1:20

Prezidentské volby začaly. Po Češích v karanténě volí ti v zahraničí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prezidentské volby začaly. Po Češích v karanténě volí ti v zahraničí
Zdroj: TASR/Marko Erd

Na zastupitelských úřadech v zahraničí se do seznamu voličů zapsalo 14 370 Čechů. Počet se ještě může zvednout o ty, kteří přijdou s voličským průkazem, o nějž bylo v zahraničí možné zažádat osobně nejpozději tuto středu.

Zatímco v Česku se volební místnosti otevřou v pátek, Češi a Češky nacházející se v zahraničí mohou svého kandidáta nebo kandidátku podpořit o něco dříve. Od čtvrtka mohou volební lístek odevzdat lidé na českých zastupitelských úřadech v Severní a Jižní Americe. 

Volební místnost bude i pro vojáky, v Rusku nikoli

Pokud se ještě některý z kandidátů či kandidátek rozhodne z voleb odstoupit, má ve čtvrtek poslední možnost. Stáhnout nebo odvolat kandidaturu lze do 14:00. Učinil tak v neděli Josef Středula. Soud pak zamítl stížnosti Karla Janečka a Denisy Rohanové, ani ti do voleb nezasáhnou. Při uzavření volebních místností tak seznam kandidujících zůstane pravděpodobně nezměněn a čítá osm lidí.

Anketa:
Už máš vybraného svého favorita nebo favoritku v prvním kole?
Ano, vím, komu dám hlas.
Ještě váhám.
Nikdo se mi nezamlouvá.
Ano, vím, komu dám hlas.
78 %
Ještě váhám.
0 %
Nikdo se mi nezamlouvá.
22 %

Hlasování začne na dvou zastupitelských úřadech v Brazílii, a to v 17:00 středoevropského času. Poté se začne hlasovat v Argentině a v Chile, v Havaně a na východním pobřeží USA a Kanady, v Kolumbii a v Peru. Hlasovat se bude také v Mexiku a jako poslední se na americkém kontinentu otevře volební místnost na generálním konzulátu v Los Angeles.

Štafeta voleb se pak přesune přes Austrálii, Asii a Afriku do Evropy, kde se bude hlasovat tradičně v pátek 13. ledna a v sobotu 14. ledna. Volební místnosti budou otevřeny ve světě na 110 místech, stejně jako při předchozích prezidentských volbách před pěti lety.

Nová volební místnost bude pro české vojáky, kteří kvůli ruské agresi vůči Ukrajině působí v rámci posílení východního křídla NATO na Slovensku, v Táborisku Slávia ve vojenském újezdu Lešť na Zvolensku. Z podobných důvodů je zvláštní volební okrsek v litevské Rukle. Hlasovat nebude možné naopak v ruském Jekatěrinburgu nebo Petrohradu, kde byly české konzuláty uzavřeny.

Není však úplně pravdou, že jako první hlasují lidé v zahraničí. Už ve středu mohli svůj hlas odevzdat ti, kteří jsou v izolaci kvůli onemocnění COVID-19. Ti měli možnost volit z auta až do sedmnácti hodin. Případně mohou telefonicky požádat krajský úřad o příchod speciální komise, která dorazí v pátek či sobotu za voliči domů.

Domů
Sdílet
Diskuse