Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
12. ledna 2023 15:27
Čas čtení 1:04

Harry Styles žaluje prodejce, kteří prodávají jeho falešný merch na Amazonu a Etsy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Harry Styles žaluje prodejce, kteří prodávají jeho falešný merch na Amazonu a Etsy
Zdroj: Getty Images/Handout/Helene Marie Pambrun

Populární zpěvák Harry Styles podal žalobu na neautorizované prodejce, kteří se na něm snaží vydělat.

Merch svých oblíbených umělců a umělkyň můžeš koupit na jejich oficiálních webech, u autorizovaných prodejců nebo třeba také na Amazonu či Etsy. V případě stránek, které jmenujeme, se však ne vždy může jednat o pravé zboží. Proti tomu se rozhodl zakročit Harry Styles. Populární zpěvák podal žalobu na všechny prodejce, kteří prodávají jeho falešný merch, informují NME a Rolling Stone

12. ledna 2023 7:39 Čas čtení 1:21 Zemřel kytarista Jeff Beck, bylo mu 78 let. Truchlí Ozzy Osbourne, Mick Jagger i další hudebníci Zemřel kytarista Jeff Beck, bylo mu 78 let. Truchlí Ozzy Osbourne, Mick Jagger i další hudebníci

Žalobu na prodejce podal zpěvák v úterý 10. ledna. „Žalobce je nucen podat tuto žalobu, aby bojoval proti padělání svých registrovaných ochranných známek ze strany žalovaných a také aby ochránil nevědomé spotřebitele před nákupem padělaných výrobků přes internet,“ píše se v ní. 

Tím, že se falešný merch navíc objevuje na legitimních internetových obchodech jako Amazon a Etsy, má spotřebitel problém rozlišit, zda kupuje fake, nebo ne. Harry Styles požaduje, aby byl veškerý nepravý merch stažen z prodeje. 

„Taktika, kterou žalovaní používají k utajení své identity a celého rozsahu své činnosti, prakticky znemožňuje žalobci zjistit skutečnou identitu žalovaných a přesné propojení jejich padělatelské sítě,“ stojí v žalobě, která obsahuje také velké množství URL odkazů na padělky. Problematické je podle zpěvákových právníků i to, že mnoho falešného zboží prodávají prodejci sídlící v Číně či dalších zemích s laxním systémem vymáhání ochranných známek.

V posledních měsících si zákon na neautorizované prodejce došlápl. Své o tom ví prodejkyně Johnna Donnelly, která prodávala fejkový merch kapel jako Foo Fighters, The Stone Roses, The Stranglers, The Clash a Led Zeppelin, čímž si během tří let přišla na 250 000 liber (6,7 milionu korun). Soud nařídil, že musí do tří měsíců vrátit částku 141 655 liber (3,8 milionu korun), nebo bude odsouzena k pěti měsícům za mřížemi. 

Domů
Sdílet
Diskuse