Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK Adéla Ježková
13. ledna 2023 14:06
Čas čtení 6:45

Prezidentské volby on-line: Zájem lidí je velký. Všichni kandidáti i kandidátka mají odvoleno

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prezidentské volby on-line: Zájem lidí je velký. Všichni kandidáti i kandidátka mají odvoleno
Zdroj: Pexels/volně k užití

Sledujeme živě prezidentské volby.

Refresher pro tebe v pátek i v sobotu sleduje, co nejpodstatnějšího se v souvislosti s volbami děje. Sleduj naši minutu po minutě a buď v obraze.


Shrnutí toho nejdůležitějšího: 

– Volební místnosti jsou otevřené 13. ledna od 14:00 do 22:00 hodin a 14. ledna od 8:00 do 14:00 hodin. Voliči mohou vybírat z těchto kandidátů*kandidátky: Pavel Fischer, Jaroslav Bašta, Petr Pavel, Tomáš Zima, Danuše Nerudová, Andrej Babiš, Karel Diviš a Marek Hilšer. Pokud v prvním kole prezidentské volby nezíská jeden z kandidátů či kandidátka více než 50 % hlasů, ve dnech 27. a 28. ledna proběhne druhé kolo, do kterého postoupí už jen dva nejúspěšnější. 

– Odvoleno už má stávající prezident Miloš Zeman i všichni kandidáti a kandidátka. 

– Webové stránky kandidátů Petra Pavla a Tomáše Zimy čelí hackerským útokům.

– V některých okrscích se volební účast v sobotu pohybovala kolem 50 procent.
4. ledna 2023 6:00 Čas čtení 4:11 Prezidentská volba 2023: Toto je vše, co potřebuješ vědět Prezidentská volba 2023: Toto je vše, co potřebuješ vědět

22:00 – Volební online přehled pro dnešek končí. Dění budeme živě sledovat i v sobotu.

21:45 – V sobotu i neděli mohou lidé volit i na českém konzulátu v indickém Dillí.

21:39 – I v dalších okrscích se volební účast v sobotu pohybovala kolem 50 procent. Na některých místech je tak zatím vyšší než v prezidentských volbách před pěti lety. V Hradci Králové do 20:30 hlasovalo přes 51 procent voličů, v Kroměříži přišlo do 20:00 k volbám 41,5 procenta voličů. Odhad volební účasti ve 20:00 v Ústeckém kraji činil 41,7 procenta, 51 tomu bylo v Olomouckém kraji. V Plzeňském kraji účast kolísá od zhruba 30 procent. V největších městech Karlovarského kraje se pohybuje mezi 25 až 45 procenty. (ČTK)

21:31 – Volební účast v Brně ke 21. hodině činila 49,97 %. V roce 2018 to ve stejný čas bylo 44,53 % voličů. (Události Brno)

21:29 – Volební účast v městské části Praha 6 činila ke 20. hodině 49,9 %. V předchozích prezidentských volbách v roce 2018 zde v tentýž čas volilo 48,2 % voličů, informuje městská část na Twitteru.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

20:15 – V sobotu odvolil také pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „V prezidentské volbě jsem dal hlas jednomu z demokratických favoritů, o kterém si myslím, že dokáže porazit Babiše v druhém kole,“ napsal na Twitter.

20:11 – Volí se i ve vazebních věznicích. V Brně-Bohunicích má volební oprávnění 375 lidí z celkového počtu 436 vězňů. Možnosti volit využilo 228 z nich. „Zájem je velký, je to pro ně zajímavá změna. Mají k dispozici televize, dění sledují, takže se na volbě chtějí podílet,“ řekl ředitel věznice Dušan Gáč. (Seznam Zprávy)

19:42 – Někteří lidé v Jihomoravském kraji řeší problémy s voličskými průkazy. Část z nich je nedostala, jiní s velkou časovou prodlevou a někteří až po urgencích. Česká pošta v souvislosti s tím eviduje po celé ČR 16 reklamací a řeší je přednostně. Pokud někomu průkaz nepřišel, má se obrátit na příslušnou radnici a na poštu. (ČTK)

19:28 – Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) odvolila ve Vídni. „Jedna z mých osobních priorit je prosadit korespondenční volbu (i kdybychom měli být v PS týden v kuse) a usnadnit tak všem voličům uplatnění občanského práva,“ napsala na Twitteru.

18:39 – Účast v tzv. vyloučených lokalitách (tou může být jak celá čtvrť, tak třeba i jen jedna ulice či dům, kde se koncentrují sociální problémy, pozn. red.) v Ústí nad Labem je podle odhadů neobvykle vysoká. Přicházejí i prvovoliči. (ČTK)

21. prosince 2023 15:29 Čas čtení 6:15 Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

18:24 – Nešťastná událost se stala v jedné z volebních místností v Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Senior narozený v roce 1946 zašel za plentu, aby si připravil volební lístek, a před vložením svého hlasu do urny zkolaboval. Zachránit se ho již nepodařilo. Informovala o tom mluvčí policie Ilona Gazdošová. „Upadl do bezvědomí a už se ho nepodařilo zachránit. Muž na místě zemřel,“ uvedla Gazdošová. Doplnila, že neštěstí nemá s volbami spojitost. (ČTK)

18:20 – Do 16:30 odevzdalo v Brně svůj hlasovací lístek 24,48 % oprávněných voličů. (Deník N)

18:17 – Premiér Petr Fiala při odevzdávání hlasu v prezidentských volbách: Hlavou státu musí být osobnost, která bude dobře reprezentovat ČR v zahraničí, s prozápadní orientací a schopností spojovat společnost. (ČT24)

18:09 – „Volila jsem sama sebe, protože věřím, že bych tuto funkci vykonávala dobře. Za úspěch považuji už to, že jsem se dostala takhle daleko, tak daleko se ještě žádná žena nedostala,“ řekla prezidentská kandidátka Danuše Nerudová poté, co odevzdala svůj hlas. Ráda by, aby její příklad posloužil jako inspirace pro mladé lidi. (ČTK)

18:01 – V městské části Praha 8 odvolil již také prezidentský kandidát Karel Diviš. Hlas dal sám sobě. (Deník N) 

17:38 – K volbám dorazila Danuše Nerudová. Všichni prezidentští kandidáti a kandidátka tak již mají odvoleno. „Už jsme velmi dlouho přešlapovali na místě,“ řekla Nerudová. (Seznam Zprávy

17:16 – Podle ČT24 mají občané o prezidentské volby zájem. V některých okrscích se volební účast už po dvou hodinách od otevření volebních místností pohybovala kolem 20 až 30 %.

26. října 2023 7:21 Čas čtení 2:27 Oslavy 28. října: Tato běžně nepřístupná místa můžeš navštívit zdarma nebo za hubičku Oslavy 28. října: Tato běžně nepřístupná místa můžeš navštívit zdarma nebo za hubičku

16:55 – Pokud ještě nemáš odvoleno a stále rozmýšlíš nad tím, komu vhodit svůj hlas, třeba ti v rozhodování pomohou naše rozhovory. Poslechni si rozhovor s Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou.

16:23 – Do volebních štábů Danuše Nerudové, Andreje Babiše a Petra Pavla se akreditovalo 150 až 200 novinářů a novinářek, píše ČTK. „Kapacita našeho volebního štábu je tak plná a další akreditace už nepřijímáme,“ komentovala zájem Pavlova mluvčí Eva Hromádková. Do volebního štábu jednoho z nejsilnějších kandidátů se akreditovali novináři z Česka, Slovenska, Německa, Polska, Francie, Rakouska i z mezinárodních agentur.

Ve volebních štábech budeme zítra i my. Refresher pokryje dění ve štábech Andreje Babiše, Danuše Nerudové a Petra Pavla. 

16:20 – Webové stránky prezidentských kandidátů Pavla a Zimy čelí hackerským útokům. „Ruští hackeři asi nechtějí, aby se v klíčový den na moje stránky dostali voliči. Vy ale už máte dost informací, že jo?“ komentoval hackerský útok Petr Pavel na Twitteru

16:07 – Na pražském Pohořelci odvolil další z prezidentských kandidátů, Marek Hilšer. Přítomným novinářům sdělil, že by pokládal za úspěch, pokud by postoupil do druhého kola. „Potřebuju každý hlas. V minulých volbách mi předpovídali jedno dvě procenta a měl jsem pak 8,8 procenta. Možná, že to bude méně, možná, že to bude více,“ řekl Hilšer. (ČT24)

5. října 2023 8:00 Čas čtení 3:53 MS v hokeji 2024 v Praze: Kdy a kde koupit vstupenky a kolik za ně dáš? MS v hokeji 2024 v Praze: Kdy a kde koupit vstupenky a kolik za ně dáš?

16:02 – Senátora a prezidentského kandidáta Pavla Fischera doprovodila do volební místnosti jeho rodina. „Rozhodujeme o budoucnosti ČR. Volit je příležitost promluvit do budoucnosti naší země,“ řekl Fischer s tím, že hlas každého voliče se počítá.

15:54 – Karel Janeček se pokusil znehodnotit volební lístek. Přeškrtl jméno Petra Pavla a napsal na něj své vlastní. Takový hlas však bude i nadále platný. (Twitter Karla Janečka)

15:49 – Do volební místnosti dorazil prezidentský kandidát Jaroslav Bašta (SPD). Prezidentské klání přirovnal k referendu. „Pro mě jsou ty volby o tom, že když mě zvolí, tak se trochu změní trend, který nastoupila ČR od toho horšího k tomu lepšímu,“ řekl. (Novinky)

15:25 – Volí se také v zahraničí. „Právě teď se volí na konzulárním jednatelství v litevské Rukle. Naši vojáci mohou volit i ve vojenské základně Lešť na Slovensku, kde jsme také zřídili konzulární jednatelství,“ napsalo na Twitteru Ministerstvo zahraničních věcí.

15:13 – Odvoleno má již také předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Novinářům přítomným ve volební místnosti řekl, že nesouhlasí se způsobem výběru kandidátů do televizních debat.

15:06 – Na obecním úřadě v Černoučku na Litoměřicku odvolil prezidentský kandidát Petr Pavel. Do volební místnosti jej doprovodila manželka Eva Pavlová, píše ČT24. „Zažili jsme degradaci prezidentského úřadu,“ komentoval prezidentské období Miloše Zemana. „Cílem je dostat se do druhého kola a v druhém kole uspět,“ dodal Pavel. 

14:50 – Na volby po celém Česku dohlíží Policie ČR. Zaměřuje se na preventivní opatření ve vztahu k volebním místnostem a k Českému statistickému úřadu. „Nechci to zakřiknout, ale volby samotné většinou probíhají bez bezpečnostních incidentů,“ řekl policejní prezident Martin Vondrášek. (ČTK)

29. září 2023 17:45 Čas čtení 2:26 Filozofické fakulty budou 17. října stávkovat. „Neuvěřitelná nespravedlnost,“ popsalo studentstvo financování oboru Filozofické fakulty budou 17. října stávkovat. „Neuvěřitelná nespravedlnost,“ popsalo studentstvo financování oboru

14:47 – Odvoleno má již i další prezidentský kandidát Tomáš Zima. Ve volební místnosti zopakoval, že si věří na postup do druhého kola a volební účast odhaduje na 65 %. (ČT24)

14:33 – Voleb se účastní také Refresher. Půjdeš volit i ty?

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený REFRESHER Česko (@refreshercz)

14:29 – Do volební místnosti v Lánech právě dorazil současný prezident Miloš Zeman. K volbám přišel s manželkou, dcerou a doprovodem. „Volte vždy s úsměvem,“ sdělil přítomným novinářům.

14:05 – Jen pár minut po otevření volebních místností přišel k volbám předseda hnutí ANO a prezidentský kandidát Andrej Babiš. Spolu s rodinou odvolil podle Seznam Zpráv v Průhonicích. „Uvidíme, jak to dopadne,“ komentoval volby. „Volby jsou velice důležité, protože máme vládní koalici, pět stran, které ovládají Sněmovnu, Senát i vládu. A jsou tady tři provládní kandidáti. Myslíme si, že na Hradě by měl být někdo jiný, než koho podporuje vláda,“dodal

14:00 – Právě se otevřely volební místnosti po celém Česku. (ČTK)

Domů
Sdílet
Diskuse