Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. ledna 2023 13:05
Čas čtení 1:15
Peter Vnuk

Apple údajně chystá dotykový Mac

Apple údajně chystá dotykový Mac
Zdroj: Unsplash/Wu Yi/volně k užití
TECH APPLE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Je to zajímavý zvrat, jelikož firma roky prohlašovala, že dotykové displeje v noteboocích jsou z pohledu ergonomie podřadné.

Společnost Apple se údajně chystá v roce 2025 přinést na trh notebook s dotykovým displejem. Na projektu má pracovat celý tým a výsledný produkt má mít také trackpad a fyzickou klávesnici. Informuje o tom server Mac Rumors.

Displej má být OLED místo mini LED, který se aktuálně používá ve 14- a 16palcových modelech od Applu. Jako operační systém má být použit macOS, takže se zřejmě nechystá nějaká hybridní kombinace macOS a iPadOS.

Šéf vývoje softwaru ve společnosti Apple Craig Federighi přitom řekl portálu Wired v roce 2018 následující: „Jsme přesvědčeni, že ergonomie používání Macu spočívá v tom, že vaše ruce mají oporu a že jejich zvedání na to, abyste klepli do displeje, je vyčerpávající.“

Později už ale nebyl tak radikální a na otázku, zda někdy spatří světlo světa dotykový Mac, reagoval slovy: „Kdoví“.

Doporučeno
Toto je 5 tipů na výborná bezdrátová sluchátka, která se nyní vyplatí koupit. I za málo peněz dostaneš spoustu muziky Toto je 5 tipů na výborná bezdrátová sluchátka, která se nyní vyplatí koupit. I za málo peněz dostaneš spoustu muziky 27. prosince 2022 10:00
macbook, apple, m1, silicon
Zdroj: Unsplash/Manthan Gajjar/volně k užití

Zpráva o tom, že se chystá dotykový MacBook Pro, je o to zajímavější, že prodeje vůbec nepotřebují nijak zvlášť podpořit. Když firma Apple nahradila procesory od Intelu za vlastní řadu M, zmírnilo se zahřívání a prodloužila se výdrž v provozu na baterii. Za rok 2022 dosáhly zisky z Maců 40,1 miliardy dolarů, což je 14procentní nárůst oproti roku 2021.

I když se říká, že jako OS použijí klasický macOS, je jasné, že nějaké modifikace budou zapotřebí. Tlačítka pro dotek musí být totiž větší, aby bylo možné použít prst, a současný macOS podporuje pouze ovládání klávesnicí a myší.

Projekt je určitě v raném stadiu vývoje a je možné, že se nakonec ani nedostane do finále, protože jsme již v minulosti byli svědky toho, že společnost Apple rušila některé projekty.

Navíc podobný odpor k dotykovým obrazovkám v počítačích jako Craig Federighi měl i samotný Steve Jobs. Na druhé straně Apple začal experimentovat s dotykovou plochou v roce 2016, kdy do Maců přidal touch bar, od kterého později upustil. Firma se tedy zřejmě dotykovému ovládání nebrání, bude-li implementováno rozumně a uživatelé budou reagovat pozitivně.

Domů
Sdílet
Diskuse