Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2023 17:24
Čas čtení 1:01
Martin Mičuda

Evropským Autem roku 2023 je elektrický Avenger, první Jeep v historii ankety

Evropským Autem roku 2023 je elektrický Avenger, první Jeep v historii ankety
Zdroj: Jeep
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

První příčky obsadily elektromobily.

Dlouhá léta bylo zvykem, že jsme den před otevřením bran nejprestižnějšího autosalonu na světě poznali vítěze evropské ankety Auto roku (COTY/Car of the Year). Vzhledem k tomu, že se ani letos veletrh v Ženevě nakonec (opět) neuskuteční, došlo k vyhlášení výsledků u příležitosti bruselského autosalonu.

Doporučeno
Po testu nové Fabie Monte Carlo jsme mile překvapení, na jakou úroveň Škoda posunula oblíbený model Po testu nové Fabie Monte Carlo jsme mile překvapení, na jakou úroveň Škoda posunula oblíbený model 24. října 2022 14:30

Z finální sedmičky si nakonec vítězství odnáší, možná tak trochu překvapivě, nový Jeep Avenger, který se tak stává Autem roku 2023 v Evropě. Zajímavostí je, že je to vůbec první model značky Jeep v historii, který zvítězil v této anketě. Jeep tak svou elektrickou prvotinou zaujal hlasující odbornou veřejnost (59 motoristických novinářů ze 23 zemí). Avenger primárně vyvíjeli pro evropský trh.

Vítěz vzešel z finální sedmičky, do které se probojovala převážně elektrifikovaná vozidla – Jeep Avenger, Kia Niro, Nissan Ariya, Peugeot 408, Renault Austral, Subaru Solterra/Toyota bZ4X a Volkswagen ID. Buzz. Jubilejní 60. titul v evropské anketě si odváží americký výrobce, přestože Avenger má evropské kořeny v rámci koncernu Stellantis.

Velkým favoritem byl Volkswagen ID. Buzz, který i při postupném odhalování hlasů s Jeepem soupeřil, nakonec mu však Avenger poměrně slušně ujel. Elektrický Volkswagen tak skončil na druhém místě, a to před dalším elektromobilem, Nissanem Ariya. Nejúspěšnějším modelem, který nemá čistě elektrický pohon, tedy Renault Austral, skončil až na 5. příčce.

1. Jeep Avenger 328 bodů
2. Volkswagen ID. Buzz 241 bodů
3. Nissan Ariya 211 bodů
4. Kia Niro 200 bodů
5. Renault Austral 163 bodů
6. Peugeot 408 149 bodů
7. Subaru Solterra/Toyota bZ4X 133 bodů
Domů
Sdílet
Diskuse