Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
15. ledna 2023 10:20
Čas čtení 3:13

„Plival jedovaté sliny na protikandidáta.“ Jak politici a političky reagovali na prezidentské volby?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Plival jedovaté sliny na protikandidáta.“ Jak politici a političky reagovali na prezidentské volby?
Zdroj: TASR/AP

Přichází naděje na vystřízlivění, nebo je mír jen iluzí? Takto politici a političky vyhodnotili první kolo prezidentských voleb.

Radost, naděje, ale i znechucení se promítly do twitterových příspěvků politiků a političek, poté co se v sobotu večer dozvěděli výsledky prvního kola prezidentských voleb. V něm zvítězil Petr Pavel a druhý se umístil Andrej Babiš. Politici a političky reagovali na postupující i poražené kandidáty, na sociálních sítích také poděkovali voličům, kteří podpořili své favority ve volebních urnách. 

14. ledna 2023 20:52 Čas čtení 3:16 Babiš ve své řeči očerňoval hlavně Petra Pavla. Nepřímo jej přirovnal k Putinovi (Reportáž) Babiš ve své řeči očerňoval hlavně Petra Pavla. Nepřímo jej přirovnal k Putinovi (Reportáž)
Dění prvního kola prezidentských voleb sledovala zpravodajská redakce Refresher News v článku živě. Pro jeho shrnutí navštiv náš článek.

Fiala vyzval k podpoře Pavla 

Za účast občanů ve volbách poděkoval mimo jiné také předseda vlády Petr Fiala (ODS) na svém Twitteru. Vyzdvihl také kandidáty a kandidátku, kteří se utkali v boji o post prezidenta či prezidentky. „Děkuji všem občanům, kteří využili svého volebního práva a šli rozhodovat o tom, kdo bude příští hlavou státu. Děkuji Danuši Nerudové, Pavlu Fischerovi a samozřejmě Petru Pavlovi za jejich nasazení a gratuluji jim k jejich volebnímu výsledku,“ napsal.

V dalším příspěvku dodal, že druhé kolo prezidentské volby, které proběhne za 14 dní, bude nelehkým soubojem mezi hodnotami. „Populismus, lži a příklon k Rusku proti demokracii, respektu k ústavě a prozápadní orientaci. Já budu podporovat druhé hodnoty, proto vyzývám všechny, aby podpořili Petra Pavla,“ uvedl.

Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka shrnul volby těmito slovy: „Máme zde v druhém kole kandidáta holdingu Agrofert, který ani nečekal na formální rozhodnutí svého loutkového holdingového předsednictva svého hnutí ANO a nominoval se vlastně sám… a pak zde máme občanského kandidáta, kterého do volby vyslali občané. Tak jednoduché to je.“

14. ledna 2023 21:39 Čas čtení 3:52 „Ještě není důvod slavit.“ U Petra Pavla se děkovalo opatrně, guláš ale nechyběl (Reportáž) „Ještě není důvod slavit.“ U Petra Pavla se děkovalo opatrně, guláš ale nechyběl (Reportáž)
petr pavel
Zdroj: TASR/AP

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09, reagovala na proslov Babiše, poté co ho Pavel předběhl a umístil se na prvním místě mezi kandidáty na prezidenta. „Bylo očekávatelné, že Andrej Babiš začne okamžitě lhát, tvrdit, že černá je bílá, a plivat jedovaté sliny na protikandidáta. Hloubil dno. Jeho sliby o schopnosti vyjednat mír v ruské válce na Ukrajině může brát vážně jen ten, kdo viděl rychlobruslařskou halu pro Martinu Sáblíkovou,“ napsala na Twitter

Babišův proslov okomentoval také expremiér Mirek Topolánek: „Bude to teď hnusný? Možná. Ale zvládli jsme horší. Jestli je teda něco horšího, než je Andrejova řeč právě teď. Se s tím smiř a buď chlap, vole.“

Naděje na vystřízlivění z kocoviny

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová ocenila zejména výkon Danuše Nerudové, která se s necelými 14 procenty umístila na třetí příčce: „Sláva vítězovi prvního kola Petru Pavlovi! Čest Danuši Nerudové, že dokázala v mnoha mladých lidech probudit zájem o politiku. A že svou kandidaturou dodala odvahu dalším ženám, které uvažují o vstupu do politiky nebo o veřejném působení. I to je vítězství!“

7. července 2023 7:30 Čas čtení 2:29 Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat?

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová pak – nepřekvapivě — podpořila kandidáta Babiše. „Fantastický 35% výsledek. Andrej Babiš překonal všechna očekávání i průzkumy. Navzdory jednotné nenávisti ostatních kandidátů. Nepochybuji, že Česko má velkou šanci zvolit si prezidentem opravdovou osobnost, která nebude jen loutkou vlády, ale vrátí lidem naději.“

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na sociálních sítích zase podpořil Babišova protikandidáta v druhém kole voleb, Petra Pavla. „Postup Petra Pavla do 2. kola nám dává naději na vystřízlivění z kocoviny, kterou naší zemi nezřízeným vykládáním ústavy způsobil Miloš Zeman. Stále je tu riziko recidivy v podobě pochybného babišovského koktejlu. Spolu tomu můžeme za 14 dní zabránit. Petr Pavel na Hrad!“

14. ledna 2023 19:52 Čas čtení 4:05 Mládí, optimismus a slzičky. Ve štábu Danuše Nerudové se fandilo jako na fotbale (Reportáž) Mládí, optimismus a slzičky. Ve štábu Danuše Nerudové se fandilo jako na fotbale (Reportáž)
petr pavel
Zdroj: TASR/AP

Mír jen iluzí?

Proti Babišovi se též veřejně vymezil například bývalý politik Miroslav Kalousek: „Moje priorita pro 2. kolo: Tohle jsem napsal již před časem a také to bez váhání udělám. Andrej Babiš je hrozivé riziko destrukce právního státu. Riziko nekonečné šňůry mezinárodních ostud a naší hanby. Nesmí se stát prezidentem naší země.“

Karel Havlíček (ANO), bývalý ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy, naopak na Twitteru pogratuloval Babišovi k úspěchu ve volbách. „A také všem, kteří ho volili a podporovali. Výsledek je nad očekávání, ale bereme to s velkou pokorou. Bude to ještě hodně práce, ale šance, že pětikoalice nezíská ke Sněmovně, Senátu a vládě ještě prezidenta, zde je.“

Také člen Evropského parlamentu Ondřeje Knotek (ANO) ocenil výsledek prvního kola prezidentské volby a přiklonil se ke kandidátu Babišovi. „V druhém kole to bude rozhodování mezi rozvědčíkem, který rozumí válce a pro kterého je mír jen iluzí, a mezi Andrejem Babišem, který rozumí potřebám lidí a vyzná se v ekonomice. Věřím, že se lidé rozhodnou správně,“napsal ve twitterovém příspěvku. 

Prezidentské volby ještě neskončily. Do druhého kola voleb, které proběhne 27. a 28. ledna, postupují Petr Pavel a Andrej Babiš. Co nás ve finále prezidentského souboje čeká a nemine, se dozvíš v samostatném článku. A pokud ještě nevíš, komu za 14 dní dát svůj hlas, v dalším textu jsme pro tebe srovnali hodnoty a názory obou kandidátů.
Domů
Sdílet
Diskuse