Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková ČTK
16. ledna 2023 10:24
Čas čtení 1:06

Od úterý budou na Hradě vystaveny korunovační klenoty, vstup je zdarma

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Od úterý budou na Hradě vystaveny korunovační klenoty, vstup je zdarma
Zdroj: Getty Images/Gabriel Kuchta

Ve svatováclavské kapli v katedrále svatého Víta se v pondělí sejde sedm klíčníků, kteří otevřou dveře Korunní komory a vyzvednou korunovační klenoty.

Vzácné památky budou od úterý vystaveny ve svatovítské katedrále na Pražském hradě a lidé se na ně budou moci přijít až do 21. ledna podívat. Dosluhující prezident Miloš Zeman rozhodl o jejich vystavení k příležitosti 30. výročí vzniku České republiky, uvádí ČTK.

Netradičně ale budou klenoty vystavené v příčné lodi svatovítské katedrály, kde byly naposledy v roce 1955. Zároveň s nimi bude ve svatováclavské kapli katedrály vystavena lebka svatého Václava.

Klenoty lze z Korunní komory, kde jsou dlouhodobě uschovány, vyjmout jen v případě, že se sejde všech sedm klíčníků. Těmi jsou prezident a premiér, předsedové obou parlamentních komor, pražský arcibiskup, probošt svatovítské kapituly a pražský primátor. V komoře se budou v době, kdy v ní klenoty nebudou, dělat restaurátorské práce.

Z čeho se skládají korunovační klenoty?
Soubor tvoří svatováclavská koruna s čepičkou, poduškou a pouzdrem, královské jablko s pouzdrem, královské žezlo s pouzdrem a korunovační roucho. Více se o nich dozvíš zde.

Tradice sedmi klíčů

Tradice sedmi klíčů vznikla podle oficiálního webu Hradu poté, co v roce 1791 král Leopold II. nechal navrátit klenoty z Vídně do Prahy. Byly uloženy v Chrámu sv. Víta na Hradě za železnými dveřmi s pěti zámky – ve speciální skříni, která byla opatřená dalšími dvěma zámky. Později se místo jejich uložení měnilo, tradice se sedmi klíči se ale dodržuje dodnes.

korunovační klenoty
Zdroj: Wikimedia Commons/K. Pacovsky/volně k užití

Stejně jako v minulosti bude vstup na výstavu zdarma a přednostní vstup budou mít návštěvníci na invalidním vozíku s průkazem ZTP či ZTP/P. Pražský hrad nepřipravil rezervační systém na vydávání vstupenek. Výstava bude otevřena od 09:00 do 17:00.

23. dubna 2024 14:00 Čas čtení 2:17 Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem v následujícím roce.

Domů
Sdílet
Diskuse