Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. ledna 2023 6:00
Čas čtení 6:00
Adéla Ježková

Akné na bradě značí hormonální nerovnováhu, na čele stres. Zeptali jsme odbornice, jak vzniká a jak jej léčit

Akné na bradě značí hormonální nerovnováhu, na čele stres. Zeptali jsme odbornice, jak vzniká a jak jej léčit
Zdroj: Pixabay/AlexanderGrey
ZDRAVÍ KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI PÉČE O PLEŤ PŘÍRODNÍ KOSMETIKA
Uložit Uložené

Ptali jsme se pleťové terapeutky na otázky týkající se akné.

Stojíš před zrcadlem a říkáš si: „Ach jo, další. Musí se mi vytvořit uprostřed čela zrovna v den, kdy mám rande.“ Vyzkoušené máš všechno – od babských rad po drahé kosmetické „zázraky“. Ale nic nefunguje, akné se ti na obličeji tvoří dál. Zeptali jsme se pleťové terapeutky Kateryny Kadosh z pražského salonu Skin Atelier na nejčastější příčiny akné i jeho typy – a také na to, jak s ním zatočit. 

Jako první je třeba zdůraznit, že akné se může objevit v jakémkoli věku. Není to záležitost pouze dívek a chlapců v pubertě. „Může postihnout kohokoli bez ohledu na věk, pohlaví, etnickou příslušnost nebo typ pleti. Zatímco u dospívajících vzniká akné kvůli hormonálním změnám, které způsobují nadměrnou produkci seba (kožní maz, pozn. red.) v pleti, u dospělých mohou být příčiny různé, od vnitřních faktorů, jako jsou stres, genetika, hormony, potíže s endokrinními žlázami, imunitní systém, mikrobiom, po vnější – životní styl, používání kosmetiky, životní prostředí,“ vysvětluje Kadosh.

Jednoduše 💡Jak vzniká akné?
K tvorbě akné dochází, když se póry ucpou kožním mazem a odumřelými kožními buňkami. 

Je ale samozřejmě pravda, že v období dospívání je akné zpravidla častější. „Během puberty dochází k prudkému růstu androgenů, ‚mužských‘ hormonů přítomných u chlapců i dívek, které způsobují nadměrnou produkci kožního mazu, nahromadění odumřelých kožních buněk – a to může vést k rozvoji zánětu,“ říká Kadosh s tím, že pokud k tomu připočteme špatné návyky v péči o pleť a stravu bohatou na rychlé cukry, problém je na světě.

Doporučeno
Na výpočet horoskopu už nepotřebujeme logaritmické tabulky. Klíčové jsou přesný čas a místo narození, říká astropsycholožka Na výpočet horoskopu už nepotřebujeme logaritmické tabulky. Klíčové jsou přesný čas a místo narození, říká astropsycholožka 12. ledna 2023 15:00

Dodává, že dospělí také často trpí podrážděnou pletí a kromě akné se u nich mohou objevovat i další kožní problémy. To znamená, že léčba vyžaduje komplexnější přístup než u dospívajících, kteří obvykle mají odolnější, jednotně mastnou pleť.

Ošetření v pražském salonu Skin Atelier.
Ošetření v pražském salonu Skin Atelier. Zdroj: se souhlasem Kateryny Kadosh

Co nejčastěji stojí za vznikem akné? A může být dědičné?

Vznik akné může mít podle expertky několik příčin. Mezi nimi mohou být například hormonální změny, životní styl, genetika, stres, okolní prostředí či strava. Tyto příčiny se ovšem mění i s přibývajícím věkem. „V pubertě jsou nejčastějším důvodem hormonální změny a hygiena. Naopak ve straším věku je většinou hlavní příčinou stres. Ale v každém věku může být příčinou akné více věcí najednou,“ říká Kadosh.

Zmiňuje rovněž, že akné může být dědičné. „Přestože neexistuje specifický gen pro akné, někteří lidé mají dědičné sklony k nadprodukci kožních buněk či mazu, ucpávání folikulů a to může vést k rozvoji zánětů,“ dodává.

Rozšířený názor, že lidé, kteří mají akné, se nemyjí, je ve skutečnosti mýtus. Jak upozorňuje i britská Národní zdravotní služba (NHS), většina biologických reakcí, které vyvolávají akné, probíhá pod kůží, nikoli na jejím povrchu. Přestože tak akné může se špatnou hygienou souviset, nemusí to (a pravděpodobně není) být hlavní příčinou. 

Doporučeno
Influencerka a plus size modelka Anna Krátošková: Když někdo nahlas říká, že se má rád, lidem to vadí Influencerka a plus size modelka Anna Krátošková: Když někdo nahlas říká, že se má rád, lidem to vadí 6. ledna 2023 6:00

„Správná hygiena ale zajišťuje, že se pleť rychleji hojí a akné nezanechává takové následky, jako když o pleť nepečujeme vůbec,“ říká pleťová terapeutka Kadosh. Experti ovšem varují, že stav pleti by se mohl zhoršit, kdybychom ji neúměrně „drhli“ několikrát denně.

Jaké typy a formy akné existují? Je rozdíl mezi pupínky na čele a bradě?

„Musíme si v první řadě uvědomit, že pleť odráží vše, co se nám děje uvnitř těla,“ vysvětluje nejprve Kadosh. Zmiňuje, že například akné v oblasti brady může souviset s hormonálními změnami. „Ženy toto můžou pociťovat před nebo během menstruace nebo menopauzy. Na čele pak dochází ke vzniku akné při střevních potížích a nedostatečném pitném režimu. Například na tvářích může akné způsobovat znečištěné ovzduší, kouření nebo časné telefonování či opírání se o ruku,“ říká.

Pleť odráží vše, co se nám děje uvnitř těla.

Kromě toho, že má akné různé příčiny, má i různé podoby, které se dělí od lehčích forem po těžší. Do lehčí formy akné se podle Kadosh řadí například černé a bílé tečky, papuly a pustuly (růžové nebo červené hrbolky nateklé hnisem a s bílým či žlutým vrcholkem; často zaměňované s bílými tečkami). „Obecně řečeno lze tento typ akné řešit pomocí úprav každodenního režimu péče o pleť a změnou životního stylu,“ vysvětluje odbornice.

Doporučeno
Kosmetické novinky: Jarní paletka očních stínů za 260 korun, virální balzámy na rty a séra Glow Recipe v Česku Kosmetické novinky: Jarní paletka očních stínů za 260 korun, virální balzámy na rty a séra Glow Recipe v Česku 5. dubna 2024 13:00

Vzápětí dodává, že při těžší formě akné, jako jsou noduly (hrbolaté, nateklé, zarudlé oblasti, které obsahují shluky papul a pustul) nebo cysty (velké, rozsáhlé hrbolky nebo oblasti bez viditelného obsahu hnisu; často osamocené, ne ve shluku), je zapotřebí navštívit dermatologa.

Jednoduše 💡Co může být příčinou konkrétního akné?
Vlasová linie (nevhodné přípravky na vlasy), čelo a nos / t-zóna (stres, špatné zažívání, nevhodné stravování, nedostatek spánku, časté sahání na obličej špinavýma rukama), obočí (nevhodné kosmetické produkty, zarostlé chloupky, nedostatečný pitný režim, problémy se žlučníkem), tváře (špinavé povlečení, telefon či make-upové štětce), čelist a brada (hormonální nerovnováha, nevhodné stravování).

Léčba akné: Co dělat – a čeho se naopak vyvarovat?

Léčba akné, především těch těžších forem, je mnohdy běh na dlouhou trať. Obecně lze zmínit několik doporučení, která by se dala považovat za univerzální. Ovšem pokud chceme řešení přímo na míru, je namístě navštívit odborný kosmetický či dermatologický salon. 

Pleťová terapeutka Kateryna Kadosh radí, že základem je správná hygiena. „Správné čištění pleti se správnými produkty je ideální prevencí před vznikem akné. Také je důležité mít pleť řádně hydratovanou a udržovat zdravý mikrobiom, přirozenou obranyschopnost pleti,“ popisuje. Příliš agresivním prostředkům na čištění pleti bychom se ale měli vyhnout obloukem.

Doporučeno
Bylinky, tinktury i orgasmus. Máme pro tebe tipy na zmírnění menstruační bolesti Bylinky, tinktury i orgasmus. Máme pro tebe tipy na zmírnění menstruační bolesti 6. listopadu 2022 6:00

Vyvarovat bychom se podle expertky měli rovněž potravin s vysokým obsahem uhlohydrátů a s vysokým glykemickým indexem. Co se týče stravy, dalšími nejčastějšími spouštěči tvorby akné jsou mléčné výrobky, rychlé cukry a alkohol.

Sahání na obličej špinavýma rukama a neodborné vymačkávání pupínků – které často vede k jizvičkám a hyperpigmentacím – je dnes snad už tabu. Dalším velkým pochybením se může stát snaha vyřešit akné sám jako laik bez rady odborníka. 

Zákazníci mají tendenci používat více produktů s aktivními látkami a pleť přesušit, tím se akné může naopak ještě zhoršit.

Mezi další poměrně rozšířené mýty patřil dlouhou dobu také názor, že make-up zhoršuje akné. To platí ale jen částečně. Dát si pauzu od každodenního nošení make-upu (zejména pokud jej vrstvíme či používáme podkladové krémy na olejové nebo tekuté bázi) může být pro pleť prospěšné. Nekvalitní kosmetické produkty totiž mohou přispívat k ucpávání pórů či ještě více dráždit pleť. Pokud ale zvolíme kvalitní – a pro náš typ pleti vhodný – make-up, pravděpodobně nepochybíme. 

„Make-up se v dnešní době může řadit do denní péče o pleť, protože naši pokožku chrání před vnějšími vlivy, jako je znečištění ovzduší, sluneční záření a další. Ale samozřejmě je důležité používat kvalitní, především nekomedogenní make-up, případně kvalitní podkladovou bázi,“ uvádí expertka s tím, že základem je také pravidelné a správné odličování.

Jednoduše 💡 Jak si správně mýt obličej?
Obličej si ideálně myj dvakrát denně, ráno a večer, případně také po silném pocení. Používej jemný, neabrazivní čisticí prostředek, který neobsahuje alkohol. Obličej si myj jemně, nesnaž se ho drhnout. Pleť oplachuj vlažnou vodou a osuš měkkým ručníkem – nejlépe speciálně vyhrazeným pro obličej. Po vyčištění použij hydratační krém.
Ošetření v pražském salonu Skin Atelier.
Ošetření v pražském salonu Skin Atelier. Zdroj: se souhlasem Kateryny Kadosh

První pomoc vs. návštěva odborného salonu

Známe to snad všichni. Na pleti se nám objeví nevzhledný pupínek a my – ve snaze se ho rychle a účinně zbavit – na něj naplácáme všechno, co máme doma, od aktivních produktů, chemických peelingů po další drastické metody. Hlavně aby se pleť uzdravila. 

Kateryna Kadosh ovšem zdůrazňuje, že v takový moment si spíše škodíme. „Přesně tyto kroky náš stav spíše zhoršují. V léčbě akné platí pravidlo méně je více – aktivní produkty by měly doplňovat produkty hydratační, zvlhčující a bohaté na antioxidanty, které chrání porušenou pleť před vznikem zánětů,“ vysvětluje.

Doporučeno
Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit? Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit? 23. října 2022 6:00

V hojení akné podle ní skvěle pomáhají produkty s kyselinou salicylovou, niacinamidem, tymiánem či zinkem. Tyto produkty by se ale vždy měly používat pouze lokálně na postižená místa. Odbornice dodává, že je rovněž potřeba zohlednit typ pleti a dle toho si vybrat další produkty na doplnění hydratace a obnovu přirozené bariéry. Ve svém salonu Skin Atelier Kadosh používá americkou značku Dermalogica, která podle ní patří ke špičce na trhu.

Jednoduše 💡Jak poznat kvalitní přípravek na akné?
Kvalitní přípravek na akné by měl podle pleťové terapeutky obsahovat především antibakteriální složky, kyselinu salicylovou, mléčnou a zinek. POZOR! Krémy na akné pro mladé dívky a zralé ženy se liší zejména obsahem výživných látek, který by měl být pro druhou skupinu vyšší.

S léčbou jizviček po akné už je to složitější – záleží především na jejich hloubce a celkovém stavu pleti. U těch méně hlubokých si lze podle pleťové terapeutky pomoci kúrou chemického peelingu, případně invazivnějším ošetřením v podobě mikrojehličkování. Při domácí péči je vhodná pravidelná exfoliace, ovšem vždy na základě konzultace s odborníkem. S hlubokými jizvami si poradí spíše už jen lékař, který je může odstranit laserem. I toto ošetření by ale podle Kadosh mělo probíhat v kombinaci s doporučenými produkty od pleťového terapeuta, aby po zákroku nevznikla hyperpigmentace.

První pomoc na akné tedy existuje, podle Kadosh je ale vždy lepší vyhledat odborníka či odbornici. „Záněty v pleti jsou způsobené bakteriemi, které se neustále množí. Je to podobné, jako když se nakazíme angínou. Také vyhledáme lékaře, který zjistí příčinu nemoci a nasadí nám správnou léčbu. S akné je to stejné – musíme zjistit příčinu a zvolit správné produkty. V tom nám právě pomůže profesionální pleťový terapeut,“ uzavírá.

Domů
Sdílet
Diskuse