Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek
17. ledna 2023 13:00
Čas čtení 1:43

Kauza SARM: Pětičlenná skupina v Česku prodávala steroidy, vydělala miliony korun. Grznár vinu nepřiznal

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kauza SARM: Pětičlenná skupina v Česku prodávala steroidy, vydělala miliony korun. Grznár vinu nepřiznal
Zdroj: Unsplash/Alora Griffiths/volně k užití (ilustrační foto)

Pětičlenná skupina obchodovala se zakázanými látkami, čtyři osoby už dostaly trest.

V českých médiích v posledních dnech rezonuje kauza SARM, ve které podle zpravodajského serveru Aktuálně.cz figurují mimo jiné i známí čeští kulturisté. Ti se měli podílet na propagaci a prodeji zakázaných anabolických látek, které měly být na povrch prezentovány jako látky k vědeckým účelům, ne k osobnímu užití. Dotyční si měli přijít celkem na několik milionů korun.

12. prosince 2022 6:00 Čas čtení 6:49 Liver King jedl zvířecí játra i varlata, za steroidy utrácel statisíce a fanouškům lhal. Co o syrových orgánech říká odborník? Liver King jedl zvířecí játra i varlata, za steroidy utrácel statisíce a fanouškům lhal. Co o syrových orgánech říká odborník?

Čtyři rozsudky, na pátý se čeká

Policie už v říjnu 2021 informovala, že rozkryla skupinu pěti osob, jež tyto látky na internetu prodávaly. „Kriminalisté zmapovali chod pětičlenné skupiny, která tyto látky nakupovala v Číně. V České republice je pak nechala tzv. ‚nakapslovat‘ a prodávala je dál koncovým uživatelům. Reklamy na tyto látky byly dostupné na kanálu YouTube a na sociálních sítích. Celý tento proces zajišťovaly, mimo jiné, i osoby, které se pohybují ve světě kulturistiky a fitness,“ uvedla tehdy policie.

Čtyři osoby si nakonec v loňském roce vyslechly rozsudek. Dle zjištění Aktuálně.cz je mezi nimi i profesionální trenér a kulturista Aleš Bursa, který za „výrobu a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem“ dostal podmíněný trest tři roky vězení se zkušební lhůtou pěti let a pokutu 300 tisíc korun. 

Pátým obžalovaným má být kulturista Filip Grznár, který se na rozdíl od zbylých čtyř obviněných nepřiznal. Hlavní líčení s ním tak ještě neskončilo.

O kauze blíže informuje i kulturistický server Ronnie.cz, dle kterého bylo v rozsudku zmiňováno až šest konkrétních látek, s nimiž tato skupina prostřednictvím e-shopu obchodovala.

9. dubna 2024 16:00 Čas čtení 1:36 Festival, na kterém uděláš něco pro zdraví? Na programu pražského Les Mills Day jsou workouty, DJ i Brain We Are Festival, na kterém uděláš něco pro zdraví? Na programu pražského Les Mills Day jsou workouty, DJ i Brain We Are

Bursův právní zástupce sdělil, že jeho klient byl v celém případu „uveden v omyl“, bližší informace ale neposkytl. „Nebyl jsem zbaven mlčenlivosti. Sděluji vám, že můj klient je velmi čestným člověkem, opravdovým sportovcem a v celé věci byl osobou, která byla uvedena v omyl,“ cituje jeho vyjádření Aktuálně.cz.

Jaká jsou zdravotní rizika?

Užívání látek SAMR, stejně jako dalších jiných anabolických steroidů, může být i životu nebezpečné. „Dle odborných studií mohou v určitých dávkách působit terapeuticky, ovšem bez odborného dohledu lékaře mohou v lidském organismu vyvolat závažné zdravotní problémy,“ varovala policie.

Jak policisté dodali, látky SARM působí na hormonální systém a u mužů může docházet například ke snížené produkci spermií či poruchám erekce. U žen pak k prohlubování hlasu, nadměrnému růstu ochlupení a poruchám plodnosti. „Dále může docházet k poškození kardiovaskulárního systému ve formě hypertenze, ke vzniku krevních sraženin a také k poškození tepen,“ dodali policisté.

To pak může vést až k srdečnímu infarktu nebo cévním mozkovým příhodám. „Neméně významné závažné následky pak mohou z dlouhodobějšího hlediska nastat i v celkovém metabolickém systému organismu, což se může projevit fatálním poškozením jater,“ doplnila za policii mluvčí Hana Křížová.

Domů
Sdílet
Diskuse