Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
17. ledna 2023 19:38
Čas čtení 0:48

Obrazem: Gretu Thunberg zadržela německá policie, účastnila se protestů na nebezpečném místě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Obrazem: Gretu Thunberg zadržela německá policie, účastnila se protestů na nebezpečném místě
Zdroj: TASR/AP

Thunberg protestovala proti stavbě uhelného dolu.

Švédskou klimatickou aktivistku Gretu Thunberg během protestu v Porýní zadržela německá policie. S desítkami demonstrantů totiž protestovala na okraji povrchového dolu Garzweiler, kam je vstup zakázán, informuje DW. 

Skupina s Thunberg se vzdálila na nebezpečné místo

Jak už jsme tě informovali, dvacetiletá Greta Thunberg a další aktivisté protestovali v německé vesnici Lützerath proti vystěhovávání tamních obyvatel, bourání domů a výstavbě uhelného dolu. Aktivisté a aktivistky zůstávali v domech, na stromech nebo se schoulili v díře vykopané do země. Policie začala s vyklízením místa už minulou středu. 

Policie uvedla, že skupina protestujících, mezi nimiž byla i Thunberg, se vzdálila od větší skupiny demonstrantů a začala se přibližovat ke stěně dolu Garzweiler. Vstup na strmý svah na okraji dolu není z bezpečnostních důvodů povolen. Thunberg byla jednou z několika protestujících, které od srázu policisté odnesli. Policie rovněž uvedla, že jedna osoba skočila do dolu. Policejní mluvčí médiím sdělil, že skupinu aktivistů strážníci nezatkli, ale odvezli na bezpečné místo, aby zjistili jejich totožnost.

Greta ThunbergGreta ThunbergGreta ThunbergGreta Thunberg
Zobrazit galerii
(7)

Lützerath, asi 20 mil (32 kilometrů) západně od Düsseldorfu, se nachází na okraji povrchového hnědouhelného dolu Garzweiler II., který se rozprostírá na ploše asi 14 čtverečních mil (36 kilometrů čtverečních). To podnítilo zničení rodinných domů, staletých budov, a dokonce i větrných elektráren.

Domů
Sdílet
Diskuse