Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
18. ledna 2023 10:25
Čas čtení 1:11

Sněmovna pokračuje ve schůzi k nedůvěře vládě, mluvit chtějí desítky poslanců a poslankyň

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněmovna pokračuje ve schůzi k nedůvěře vládě, mluvit chtějí desítky poslanců a poslankyň
Zdroj: Poslanecká sněmovna České republiky

Úterní jednání bylo přerušeno.

Poslanecká sněmovna ve středu od devíti hodin pokračuje ve schůzi, kterou svolalo hnutí ANO s cílem vyslovit kabinetu Petra Fialy nedůvěru. V úterý se Sněmovna k hlasování nedostala, do rozpravy zasáhlo pouze sedm poslanců a poslankyň. Přihlášeno jich je téměř pět desítek. 

Poslední jednání trvalo téměř celý den

V úterý se ke slovu díky přednostnímu právu dostali hlavně členové vládní koalice, kteří využili prostor zejména k představení toho, co během třinácti měsíců trvání vlády podnikli. Z opozičních zákonodárců mluvily pouze dvě poslankyně za hnutí ANO, Alena Schillerová a Jana Mračková Vildumetzová. Do rozpravy je přitom přihlášeno dalších 49 členů dolní komory. 

Hlasování o vyslovení nedůvěry vyvolalo hnutí ANO kvůli tomu, že mu bylo na předchozím jednání odepřeno zařadit na program schůze body, které navrhovali jeho poslanci*poslankyně. K vyvolání hlasování bylo potřeba 50 hlasů, a protože má hnutí ve Sněmovně 72 poslanců, sesbíralo je během pár dnů. 

„Důvody jsou mimořádně naléhavé a daleko přesahují notoricky známé nedostatky kabinetu Petra Fialy, jako je pomalost, nerozhodnost, neschopnost vyvést zemi z krize, chaos ve zdravotnictví, chronický nedostatek důležitých léků, tolerance korupčního jednání nebo roztáčení inflační spirály zvyšováním daní. Rok vaší vlády přinesl nespočet důkazů, že vláda Petra Fialy nejen že není schopna naši zemi vyvést z krize, ale že svými kroky tuto krizi přímo zhoršuje, a navíc ji zneužívá k prosazení svých postranních, ale o to nebezpečnějších zájmů,“zdůvodnila kroky hnutí během úterní rozpravy Schillerová.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Kabinet Petra Fialy by čelil hlasování o nedůvěře už podruhé. V září loňského roku ho ustál, pro návrh se vyslovilo 84 poslanců a poslankyň ze 200. K vyslovení nedůvěry je však potřeba nadpoloviční většina přítomných zákonodárců. Zářijová debata trvala přes 22 hodin a místy byla poměrně bouřlivá. Řešila se energetická krize, pandemie covidu-19 i Čapí hnízdo Andreje Babiše. Jak kdo tehdy hlasoval, jsme shrnuli v našem přehledu.

Domů
Sdílet
Diskuse