Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. ledna 2023 16:59
Čas čtení 0:38
Tereza Patočková

Vědci po 500 letech vyřešili záhadu, které si všiml Leonardo da Vinci

Vědci po 500 letech vyřešili záhadu, které si všiml Leonardo da Vinci
Zdroj: Unsplash/Inge Maria/volně k užití
ČESKO
Uložit Uložené

„Leonardův paradox“ je jev, kterého si všiml Leonardo da Vinci při pozorování vzduchových bublin ve vodě.

Po více než 500 letech se podařilo objasnit jev zvaný „Leonardův paradox“. Jde o jev, který vypozoroval Leonardo da Vinci. Všiml si, že některé vzduchové bubliny, které se vznášejí ve vodě, se nevysvětlitelně točí do spirály či kličkují, místo aby stoupaly rovně k hladině.

Po celá staletí nikdo nenabídl uspokojivé vysvětlení této odchylky v pohybu, až do nynějška. Podle studie zveřejněné v úterý v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences dvojice vědců uvádí, že tuto dlouholetou záhadu konečně vyřešili. Informoval o tom server Vice

Vědci vytvořili nové simulace, které odpovídají vysoce přesným měřením tohoto jevu.

Výsledky naznačují, že bubliny mohou dosáhnout kritického poloměru, který je v důsledku interakcí mezi prouděním vody kolem nich a jemnými deformacemi jejich tvarů posouvá do nových a nestabilních drah.

„Pohyb bublin ve vodě hraje ústřední roli pro celou řadu přírodních jevů, od chemického průmyslu až po životní prostředí,“ uvedli ve studii autoři Miguel Herrada a Jens Eggers, kteří se zabývají fyzikou tekutin na Bristolské univerzitě.

Zpět
Sdílet
Diskuse